MINDEN EDDIGINÉL FONTOSABB A KUKORICA MINŐSÉGE! (x)

Agro Napló
Bárhogy alakul a kukorica sorsa az adott évjárat függvényében, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke állandó jelenlétére mindig számítanunk kell. A termésbiztonság – így a mennyiség és a minőség – szempontjából e két kártevő jelentősége a jövőben sem fog csökkeni. Így továbbra is nagy jelentősége marad az előrejelzésnek és a jól időzített, hatékony védekezésnek.

Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágója, melynek lárvái komoly mennyiségi
és minőségi veszteséget okozhatnak árukukoricában is (Fotó: Szélles Tibor)

A termés minőségének romlásáért elsősorban a kukoricát támadó penészgombák által termelt mikotoxinok (pl. DON, aflatoxin) tehetők felelőssé. 2022-ben a legnagyobb problémát az aflatoxint termelő Aspergillus penészgomba okozta. Korábban csak raktári kártevőként ismertük, de az éghajlati viszonyok változása miatt a termőterületeken is előfordulhat. A gombafertőzés kapuit elsősorban a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárváinak rágásai nyitják meg. A lárvák berágásainak következtében a fertőzés akár száraz, akár csapadékos évjáratban is kialakulhat.


A kukoricamoly kártétele a kukoricaszár belsejében és a csöveken egyaránt megjelenik. A szárban okozott kártétel víz- és tápanyag-ellátási zavarokat okoz, ami negatív hatással van a termésre. Emellett szártörés is megnehezítheti a betakarítást. Az első nemzedék tehát a termés mennyiségére van hatással, a második nemzedék pedig a minőségi problémákat okozza, a mikotoxin-tartalom növekedését. 

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) peterakás közben.
Lárvái komoly károkat okozhatnak a kukoricacső rágásával, ami melegágya a toxintermelő gombák megtelepedésének.
(Fotó: Szélles Tibor)

A gyapottok-bagolylepke a generatív részeken okoz károkat. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a cső felső részébe rágnak be, ahol rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezen sérüléseken különböző gombák telepedhetnek meg, ami szintén rontja a minőséget. A toxinszint viszont okszerű és időben elvégzett rovarölő szeres kezeléssel csökkenthető, ennek a kulcsa a megfelelő szerválasztás és a rajzásmegfigyelésen alapuló időzítés.

Szerválasztás:


Egy pár napos, kontakt rovarölő szerrel nem tudunk a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen hatékonyan védekezni, hiszen a lárvák rejtett módon élnek a növényben, a rovarölő szer nem éri utol őket, így pusztulásuk nem következik be. Kiváló eredményt csak felszívódó, hosszú tartamhatást biztosító készítménnyel tudunk elérni. A megoldás jelentheti a Coragen® 20 SC rovarölő szer:


• Felszívódó, és hosszan tartó hatásának köszönhetően elhúzódó rajzás esetén is kiváló eredményt érhetünk el kukori￾camoly és gyapottok-bagolylepke lárvái ellen.

• A lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony.

• Valódi tojásölő hatással is rendelkezik.

• A táplálkozás gyors leállását eredményezi, így nincs kártétel.

• A kezelés hatására évjárattól függetlenül hektáronként akár 1,5 tonna termés menthető meg.

Rajzásmegfigyelés, időzítés:


Az FMC Arc TM farm intelligence rajzásmegfigyelő rendszere már 2022 óta segítséget nyújt a termelőknek a védekezés időzítésének meghatározásában. A május közepétől kihelyezésre kerülő csapdák rajzási adatai nyomon követhetők az applikációban, olyan bővített funkciókkal, mint időjárási adatok és csapdaszintű kártevőelőrejelzés. A szakmai kérdéseket pedig szakértő kollegák válaszolják meg az Üzenetközpont segítségével. A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke rajzása az évjárat és terület elhelyezkedésének függvényében változhat. 

Fent Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt kukoricacső, lent kezeletlen fertőzött kukoricacső 00+
(Mezőberény, 2022. 10. 11.)
Különböző fejlettségű gyapottok-bagolylepke lárvák Coragen® kezelés után 3 nappal
(Karcag, 2021. 08. 19., fotó: Szélles Tibor)

A védekezés időpontjának lehetőségei:


1. A kukoricamoly első nemzedéke ellen június utolsó dekádjában. Ekkor az állományban már felfedezhetők a frissen kikelt lárvák, a rajzás kisebb mértékű és a gyapottok-bagolylepke kártétele
nem jellemző. 

VAGY


2. A kukoricamoly első nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke együttes betelepülése esetén július első dekádjában.


ÉS/VAGY


3. Augusztus első vagy második dekádjában, ha szükséges, akkor a kezelést meg kell ismételni a kukoricamoly második nemzedéke és a gyapottok-bagolylepke kártétele ellen.
A Coragen® 20 SC rovarölő használata bezárja a fertőzés lehetőségének ajtaját a kukoricát károsító lepkekártevők előtt, így megakadályozza a toxintermelő gombafajok megtelepedését. Így a védekezéssel ajtót nyitunk a minőségi kukoricatermés előállításához.

-X-

 

   

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!