Szójának áll a világ (x)

Agro Napló
Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

A szóját érintő teljes termékpálya stabil lábakon áll, hiszen a világ növényi alapú fehérjeigényének döntő részét a szójababra és az abból előállított termékekre alapozzuk. A dél- és észak-amerikai termelés volumene és kiemelkedően nagy exportképessége jelentős hatással van a szója globális jelenlétére. Sőt, mivel árutőzsdei termékről van szó, a szóját érintő teljes vertikum finanszírozási adottságai is kedvezőek. Ráadásul minden résztvevő számára jó üzlet a szója, hiszen árualapként a keresleti piac része nemzetközi szinten is, és stabil árral, nagy áruértékkel rendelkezik.  

Az Európai Unió behozatalra szorul

Az Európai Unió nettó szójaimportőr a globális növényifehérje-piacon. A szójából és a belőle előállított számos, részben feldolgozott termékből jelentős behozatalra szorulunk, hiszen belső termelésünk alig éri el az igények tíz százalékát. Tehát mivel Európa nettó felvásárló, a kiszolgáltatottság jellemzi kontinensünket. Az importszója nélkülözhetetlen, az igény és a felhasználás további növekedést mutat. Ennek hatására a pillangós növények termesztésének európai szintű ösztönzéséhez az utóbbi években komoly erőforrások állnak rendelkezésre, termelésünk fokozásával ugyanis mérsékelhető a kiszolgáltatottság. És ne felejtsük el azt sem, hogy a szója termesztésének erősödése, a vetésterület növelése az egyéb pillangósokkal együtt a fenntartható és többféle növényre alapozott mezőgazdaság egyik meghatározó eleme.

A tengerentúli importból származó szójatermést 90-95%-ban GMO-fajtákra alapozzák, és ehhez igazodó termesztéstechnológiát használnak. Az európai termelők viszont hisznek a GMO-mentes mezőgazdaságban, és termékeiket ennek megfelelően állítják elő. A belső termelésből származó szója mennyisége az importhoz képest lényegesen kisebb, kontinensünkre emiatt nagy tömegben áramlik be a GMO termék. Emiatt a GMO-mentes szója Európában jól értékesíthető, szerepe élelmiszer-biztonsági szempontból felértékelődött, így keresett termékké vált és korlátlan mennyiségben eladható a belső piacainkon.

Óriási lehetőség a magyar gazdáknak

A hazai termelők zöme rendelkezik olyan adottságú földterülettel, ahol ez a növény jól fejlődik. Ha megfelelően felkészülünk rá, a szója viszonylag takarékos technológiával és jövedelmezően termeszthető. A vetésforgóba jól beilleszthető, a relatív alacsonynak mondható termésszintek is már könnyedén fedezik a ráfordításokat. A szója kismértékű termésingadozás mellett megbízhatóan terem. Kiváló megtérülés jellemzi, hiszen könnyen és jó áron értékesíthető, rövid ideig köti le a termőföldet, így a ráfordítások gyorsan kifizetődnek. Mindezek ismeretében hazai viszonylatban tovább szükséges dolgozni azon, hogy a gazdálkodók bátrabban nyúljanak a szójához és egyéb pillangós fehérjenövényekhez. Ebben a szakmailag megalapozott, a termelési régió sajátosságaihoz illeszkedő fajtahasználat már fél sikert jelent.  

A SAATEN-UNION a hazai viszonyokra nemesít

A gazdálkodóknak a saját adottságaikhoz kell adaptálniuk a szójatermesztésüket és hozzá megtalálni a megfelelő fajtát. Ennek érdekében a termőképesség megcélzását alapvetőnek tekintjük. Ugyanakkor cégünk a nemesítés és a hazai körülményekhez illeszthető fajták kiválasztása során kiemelt figyelmet fordít az alkalmazkodóképességre, termésstabilitásra, kedvező érési és beltartalmi tulajdonságokra és a veszteségektől mentes betakaríthatóságra is. Ezek az agronómiai szempontból meghatározó tulajdonságok hozzájárulnak napjaink korszerű, fenntartható és sikeres szójatermesztéséhez.

A SAATEN-UNION célja, hogy a szója esetében is gyakorlati tapasztalatok alapján összeállított, a hazai körülményekhez és termesztési elvárásokhoz jól adaptálódó fajtaválasztékot biztosítson. Törekszünk a nagy termésstabilitású, különböző érésidejű, a vetésforgókba regionális szinten is jól beilleszthető, biztonságos és profitorientált gazdálkodást lehetővé tevő fajták portfólióba állítására. Újdonságunk az idei szezonban a SURAJA, és meggyőző üzemi tapasztalatok birtokában hívjuk fel a figyelmet az elmúlt években bevezetett PAULA, YAKARI, POCAHONTAS és ANANDA fajtáinkra.

Varga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu
-X-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!