2024. május 5. vasárnap Györgyi

XV. Kukorica Termésverseny betakarítási helyzetére vonatkozó főbb adatok (x)

Agro Napló
Az éppen most elmúló héten némileg felgyorsult az ellenőrzött betakarítások üteme. Csökkent a betakarításra váró parcellák száma mind az Alföldön, mind a Dunántúlon. A termésekkel elégedettek lehetünk, az augusztusi-szeptemberi forróság, ha le is fölözte „krémjét”, még mindig egy magasabb szintű átlagtermést képviselnek. Amíg a szemtermés tölti, a szemnedvesség tartalom kíméli a termelők zsebét.

Statikus rész azoknak, akik most kapcsolódnak be az események követésébe (táblázat a következő oldalon):

Itt nem fűzünk megjegyzéseket az egyes parcellákhoz, ezt majd a versenyzők maguk megteszik a szokásos kiadványban. Viszont mindenkinek ajánljuk a honlapunkon elérhető versenytérképet, ahol az elérhetőségekről, az egyes versenyzők által alkalmazott termesztéstechnológiáról, felhasznált anyagokról és talajadottságokról is lehet tájékozódni. Normalizált árakkal ugyan végezhetnénk gazdaságossági számításokat, azonban tudjuk, hogy a gazdálkodás, következésképp a gazdasági döntések ennél bonyolultabbak. Számolási segédletünk viszont van, amelyet mindenkinek ajánlunk. Bárki utána tud számolni bármely parcella adatainak, költséghatékonysági szempontból is. A megfelelő, szerkeszthető munkalapon a költség adatokat hozzá kell igazítani az aktuális árakhoz, s nem szabad megfeledkezni egy reális (tervezett, vagy már lekötött) értékesítési árról sem! Azért azt fontos megjegyezni, hogy a versenyek ritkán szólnak a spórolásról – sokkal inkább arról, hogy mit tudunk még észszerűen rákölteni! Idén a nagy termésekkel járó legnagyobb veszedelem, a szárítási költség, kíméletesnek látszik.

Az idei versenyévadra talán a „kukoricapesszimizmus” miatt is kevés versenyző jelentkezett, a létszám alig haladja meg a harmincat (33). Hátránya, hogy a versenykategóriákat (régiók, művelési kategóriák) át kell rendezni a díjazás érdekében. A végső döntést végül az ellenőrzéssel sikeresen betakarított parcellák számának és eloszlásának ismeretében tudja a Versenybizottság meghozni.

Amire még külön fel kell hívni a figyelmet, az az ellenőrzés! Ellenőrt kérni a Termésbecslés kalkulátorral kell. A Versenybizottság a termésbecslés alapján küld ellenőrt, aki felveszi a kapcsolatot a versenyzővel, egyeztetés céljából. Az ellenőr (ellenőrök) egyeztetik a mérőműszerek (mérleg, nedvességmérő) hitelesítési/kalibrálási dátumát, a kijelölt terület nagyságát, a betakarító és szállító járművek alkalmasságát, …stb. A kezdési jelet csak akkor adják ki, ha mindent rendben találtak, s a személyes biztonság sincs veszélyben.

1. táblázat: Ellenőzrés igénybevételével betakarított parcellák és fontosabb adataik

Függelék:

Néhány tájékoztató adat:

2. táblázat: parcellák száma a különböző díjazási kategóriákban

3. táblázat: A versenyparcellákhoz legközelebb álló települések (nem feltétlenül a versenyző lakhelye)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!