Itt még nem állunk meg! – avagy mit tehet egy vetőmagos cég a nehéz időszakban (x)

Agro Napló
Például azt, hogy olyan vetőmag arzenállal rendelkezik, amely a tavaszi és őszi vetőmagok széles választékát kínálja, ezáltal lehetővé válik, hogy a növénytermesztés diverzifikálásának céljából a vetésforgóban variálható kultúrákat magas minőségű vetőmagokkal szolgálja ki.

Szanyi István, a KWS Magyarország Kft. ügyvezetője szerint a termékek minősége és a láthatáron lévő jövőbeni termékek adják az impulzust a megújuláshoz. Az Innovation Farmok küldetése is ebben teljesedik ki, kéthelyszínes nyár végi bemutatójukon kukorica és napraforgó újdonságokat és technológiai kísérleteket, a cirok és köztes növények létjogosultságát, a megújuló my KWS program elemeit mutatták be, fűszerezve mindezt drón és gépbemutatóval. A Somogy vármegyei Szentgáloskért választották az egyik helyszínnek, Hársházi Péter figyelemre méltó gazdasága mintegy 30 éve dolgozik együtt a KWS-sel. Kiemelte a vezető: csodákat művelt a KWS az elmúlt 5-10 évben, elsősorban az újgenerációs kukorica hibridek tekintetében, a Kashmir, Inteligens, Hypolito, vagy a KWS Giro hibridek teljesítményét dicsérte.

Hársházi Péter, EU- Agrár Kft.

Gyakran jelenik meg a reklámokon: KWS – az elsőszámú alternatíva. Mindez a családi tulajdonban lévő, német kisvárosi cégközponttal rendelkező KWS anyacég jóvoltából valósulhat meg, hiszen működési elvük szerint a rugalmasságot, a napi kihívásokra való azonnali reakciót helyezik előtérbe, így dolgoznak a leányvállalataik is Európa-szerte. A genetikai megújulás óta valóban mondhatják: első számú alternatíva a KWS, azonban van még egy ismertető jegye a cégnek: Szanyi István, a szakma régi motorosa a generációkon átívelő kapcsolatokra épít, szembeötlő volt az Innovation Farmokon a többgenerációs családi gazdálkodók jelenléte, akik a tapasztalatot és újdonságokat ötvözve a technikai fejlődés útját választva együtt gondolkodnak a KWS-sel.

Szanyi István (középen) Fehérvári Zsolt és Fehérvári István családi gazdálkodók társaságában

Mitől modern ma egy kukoricahibrid?

Az elmúlt években a KWS a magyar vetőmag piac legdinamikusabban növekedő kukorica márkájává vált, felzárkózott a legjobb vetőmagnemesítők közé. Eklatáns példája, hogy a KWS KASHMIR és KWS INTELIGENS hibridjeik a TOP hibridek élmezőnyébe kerültek. 
A FAO 300-as éréscsoportban a legkiélezettebb verseny, ahol a KWS KASHMIR az egyetlen hibrid a legnagyobb forgalmú TOP10 hibridek listáján, amely nem a két vezető nemesítőház terméke. Ez az eredmény is a reklámszöveg mögé enged betekintést, miszerint: a KWS az első számú alternatíva a kukorica piacon. A KWS KASHMIR népszerűsége töretlen: 3 kontinensen, 21 országban 1 millió értékesített zsák bizonyítja kiváló adaptációs képességét.

De mitől is modern ma egy kukoricahibrid?- kérdezhetjük joggal. Attól modern, hogy megoldást nyújt a klímaváltozás miatt fellépő szárazság és hőstressz okozta kihívásokra és magas szárítási költségekre. A KWS HYPOLITO például a FAO400 eleji hibridekre jellemző termőképességgel rendelkezik, míg betakarításkori szemnedvessége a FAO300 közepi hibridekhez hasonló. Flexibilis tőszámreakció jellemzi, így alacsony tőszámmal vetve is jó termésre képes, így csökkentve az aszály okozta károk rizikóját.

A KWS HYPOLITO kiemelkedő eredménnyel kezdte pályáját, amikor megnyerte a 2021-es MKK TOP 20 kísérlet FAO 300 csoportját. A HYPOLITO sikerét az ugyancsak ClimaCONTROL3® védjeggyel ellátott KWS GIRO követte, 2022-ben a legnagyobb terméssel az első helyen végzett a Magyar Kukorica Klub TOP20 kísérletének FAO 400-as éréscsoportjában. A hibrid  korai virágzása lehetővé teszi a forró, aszályos időszakok elkerülését és az asszimiláták beépülésének korábbi kezdetét, ami a magas ezerszemtömeg biztosítéka.

Újdonság lesz a 2024-es szezontól az idén közel 100 DEMO kísérletben elvetett KWS OLTENIO FAO 350-400-as modern hibrid, amely korai szinkronvirágzásával és azt követő intenzív korai szemkitelítődésével az aszályos napok kihívásaira képes reagálni. Meggyőző terméseredményei okán, – amely az idei TOP 20 kísérletben is nyomon követhető lesz –, a gazdaságok nélkülözhetetlen kukorica hibridje lehet.

Diverzifikált termesztésre nemcsak az eltérő növényfajok esetében kell gondolni, hanem kukoricában is megalkothatjuk azt a rendszert, amellyel a több lábon állást biztosíthatjuk.

Ezt a célt szolgálják a technológiai kísérletek, amelyek megtekintése során Pintér János termékmenedzser utalt rá: érdemes egy gazdaságon belül eltérő FAO-számú hibrideket választani,  így a portfólió virágzási időszakának nyújtásával csökkenthető a hőstressz okozta veszteség. Korábbi ajánlásaik alapján a tőtáv változtatásával az egymáshoz képesti nagyobb térállás és komfortosabb gyökérzóna is csökkentheti a kitettséget. Az ezévi tőszámkísérletek jól érzékeltetik, hogy egyes hibrideknél az eltérő tőszám milyen terméskülönbséget eredményezhet. Az alábbi fotón jól látható, hogy Szentgáloskéren, kedvező termesztési feltételek között a korai és késői hibridek esetében is az alacsonyan vetett tőszámú kukorica (50 000 tő/ha) hozzávetőlegesen 20%-os több termést eredményezhet egy 72 000 tő/ha tőszámmal elvetett kukoricával szemben.

 

Pintér János, tőszámkísérlet

Az eltérő FAO számú hibridek használata, a tőszám és tőtáv variálása mellett a megfelelő talajmunkák, a minőségi magágykészítés, a vetés korai időzítése (INITIO csávázott vetőmagokkal), valamint az időben elvégzett betakarítás a komplex rizikómenedzsment nélkülözhetetlen elemei az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyok között.

Berobban a KWS a napraforgó piacra

Stréb Péter és Kismányoky András a napraforgó bemutató parcella előtt

A KWS 2011-ben indította el új nemesítési programját napraforgóban. A kozármislenyi nemesítő állomás 20 hektáros tenyészkertjében évente 110 000 öntermékenyítést és keresztezést végeznek, továbbá 3600 hibridet tesztelnek. A nemesítés célja, hogy a kukoricához hasonlóan élvonalbeli hibrideket állítsanak elő, ami magas terméspotenciálban, betegség ellenálló képességben, szárszilárdságban és magas olajtartalomban realizálódik. Modern nemesítési technológiával 10 év után két új versenyképes SULFO hibriddel jelentkezik a KWS a piacon. Kiváló alkalmazkodó képesség és magas terméspotenciál jellemzi a SUVEX napraforgó hibridet, előbbi tulajdonság teszi lehetővé, hogy különböző adottságú termesztési környezetben stabil terméseredményt érjen el. A SUVEX-hez hasonlóan teljeskörű peronoszpóra ellenállással (M9) rendelkezik az ARNETES SU hibrid. Kedvező agronómiai tulajdonságai, jó termőképessége és magas olajtartalma mellett az előnye, hogy aszályos termelési körzetekben is kiegyensúlyozott termésre képes.

Folyamatosan bővül a MyKWS szolgáltatás

A digitális eszközök segítségével a műveléssel kapcsolatos döntéstámogatást, ezzel pedig a hatékonyság növelését szolgálja az ingyenes myKWS platform, amely web felületen számítógépes és mobiltelefonos applikációval egyaránt elérhető. Ez a szolgáltatás csomag Tábla Vitalitás ellenőrző funkcióval, műholdképek analízisén alapuló differenciált tőszám kalkulátorral, Digital4Cast drón alapú szolgáltatással, vetésforgó kezelővel, vetőmagigény kalkulátorral és a megfigyelések rögzítésére alkalmas „gazda szeme” eszközzel rendelkezik. Újdonságként kínálja a KWS az N-Check szolgáltatást repcében, a talajhőmérséklet ellenőrző rendszert, a szárítási költség kalkulátort és a hőösszeg ellenőrző szolgáltatást.

-ga-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?