2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A kiváló repcetermés kulcsa a minőségi tápanyagutánpótlás! (x)

Agro Napló
Új márka, új név, változatlan csapat és változatlan termékek. A Borealis L.A.T mostantól LAT Nitrogen: látogasson el az új honlapunkra és olvasson a változásokról!

www.lat-nitrogen.com

A mai modern repcehibridek már igen magas terméspotenciállal rendelkeznek, aminek eléréséhez a kedvező időjárás és megfelelő talaj mellett szakszerű tápanyagellátás szükséges. A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömeg miatt a repce nagy mennyiségű tápanyagot igényel, amelyet a talaj készleteinek és a műtrágyáknak együttesen kell biztosítaniuk.

A repce elsősorban a nitrogén, kálium és kén hiányára reagál érzékenyen, de megfelelő mennyiségű foszforra és kalciumra is szüksége van. Például: 4 t/ha káposztarepce hozam eléréséhez a fajlagos tápanyagigénnyel számolva 280 kg nitrogénre van szükség hektáronként. Ha egy bizonyos mennyiségű (például 80 kg N/ha) nitrogént vesz fel az állomány a talajból, akkor további 200 kg N/ha adagot kell hozzáadni műtrágyázás útján.

A sikeres repcetermesztés kiindulópontja egy jó minőségű NPK-műtrágya használata alaptrágyaként, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg az 50-60 kg/ha adagot. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki; így kisebb a valószínűsége, hogy a tél beállta előtt túlfejlődik az állomány - ha mégis, használjunk mindenképpen regulátort. Az ősszel kijuttatott foszfor elengedhetetlen a fejlődéshez: számos sejtépítő vegyület építőanyaga, emiatt meghatározó a korai fejlődési időszakban, különösen a gyökérképzésben. Növeli az elágazódás mértékét, valamint kedvező hatása van a termékenyülésre és a magfejlődésre, így a kívánt olajtartalom eléréséhez is hozzájárul. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint aszály- és fagytűrő képességét.

A repce számára kiemelten fontos mezoelem a kén, amely alapvető eleme a zsírsavak szintézisének, így hiánya jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. Kénhiány már ősszel is jelentkezhet; ezért fontos, hogy a fiatal növények számára is juttassunk ki megfelelő mennyiséget kéntartalmú NPK-műtrágyákkal. A kéntartalmú alaptrágya és a tavaszal fejtrágyaként kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha elemi kén (S) igényét.

Az őszi káposztarepce kiemelkedően jó tápanyagreakciót mutat a termesztés során: a kijuttatott tápanyagokat jelentős termés- és olajtartalom növekedéssel hálálja meg, ahogy azt a szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják az ábrán. A nitrogén-hatóanyag megosztása a következőképpen történt: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás). A kijuttatott kén az NPK-alaptrágyából és a VARIO 23N+25SO3 kénes nitrogéntrágyából származott. Az NPK-alaptrágyázás és a tavaszi megosztott kénes nitrogén-kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett a kísérletek átlagában.

A káposztarepce mészigényes növény: körülbelül 5-8-szor annyi kalciumot igényel, mint a gabonák. Ez akár 90-120 kg/ha CaO is lehet a talajok Ca-ellátottsága függvényében. Különösen enyhén savanyú talajokon lehet szükséges a mész időnkénti pótlása, elsősorban akkor, ha az altalaj is mészhiányos. Érdemes tavasszal mészammon-salétrom (MAS) műtrágyát használni a fejtrágyázások során, ami 12,5% CaO-t tartalmaz. NPK-műtrágyáink tartalmaznak meszet és ként is, így az őszi alaptrágyázással a fő makroelemek mellett még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Például 350 kg/ha COMPLEX 15/15/15+8SO3+Zn műtrágyával már az alaptrágyázás során 11,2 kg elemi ként (28 kg/ha SO3 ) és 20 kg CaO-ot is juttatunk a talajba. 

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a LAT NITROGEN (korábban Borealis L.A.T) digitális eszköze, a NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás hatékony segítséget nyújt. A program kiszámolja az elérni kívánt termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiségét, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legmegfelelőbb LAT Nitrogen termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással akár a gazdaság teljes területére és komplett vetésforgókra is készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

A LAT Nitrogen a következő kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20 +11SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot könnyen felvehető nitrát formában tartalmazó prémium termékeink használata javasolt: NAC 27 N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23N+ 30SO3

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy jó kiindulópont a kiemelkedő terméshez vezető úton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!