Mostantól új funkciókat kínál a CLAAS univerzális terminálja (x)

Agro Napló
Új funkciókkal és képességekkel bővítette a CEMIS 1200 típusú univerzális terminálját a CLAAS. A többféle referencia vonal és táblahatárok alapján meghatározott területrészek kezelése jelentős előrelépést jelent a kényelem terén, különösen talajmunkák és vetési műveletek során. Emellett lehetőség nyílik a művelőutak különböző színekkel és hangjelzésekkel való jelölésére, illetve a törzsadatok létrehozására és feldolgozására, immár közvetlenül a terminálon.

Az elsőként a TRION kombájnokon 2021-ben bemutatkozó, majd a CLAAS traktorokban és önjáró silózókban 2022-től elérhetővé vált CEMIS 1200 univerzális terminál a GPS PILOT megoldással együtt napjainkra alapvető eszközzé vált valamennyi önjáró CLAAS eszközben, nemcsak az automatikus kormányzás terén, hanem a flottakezelés és az okos kijuttatási megoldások terén is. Az S10 terminál utódja 12 colos méterben kínál színes érintőképernyőt, működéséhez pedig korrekciós jelek és ISOBUS funkciók széles kínálata is elérhető. Online dokumentációk készítése mellett a munkagépek ISOBUS-alapú vezérlésére is használható az eszköz (a CEBIS terminál mellett), valamint Task Controller alkalmazások széles tárházát is nyújtja, miközben automatikus szakaszvezérlésre és mennyiség-szabályozott kijuttatásra is képes a traktorokban. Az új funkciók és képességek a 2024-es naptári évtől válnak elérhetővé a Dissen mellett található CLAAS E-Systems által kifejlesztett terminálon.

A-B egyenesek és kontúrok igény szerint: több referencia vonal mentése ugyanazon a területen

A CEMIS 1200 és a GPS PILOT egyik új funkciója, hogy képes automatikusan egyszerre több, akár különböző referencia vonalat létrehozni ugyanazon a földterületen. Korábban felvett vagy importált táblahatárok segítségével különböző területrészekre kalkulálhatók A-B egyenesek és kontúrok, melyek lementhetők még a munkavégzés megkezdése előtt. Ez a funkció megkönnyíti a munkát a szabálytalan alakú táblák esetében, hiszen több táblavégi szekvencia és íves táblahatár menthető el referenciaként, a fő munkairány mellett. Amikor a gépkezelő a tábla valamely másik részletére vált, akkor egyszerűen aktiválható az oda tartozó referencia vonal, így könnyen folytatható a feladat, miközben a maximális pontosság továbbra is fennmarad.

Nincsenek többé elvétett művelőutak: színes megkülönböztetés és hangjelzés

A CEMIS 1200 művelőutakat kezelő funkciója szintén jelentősen csökkenti a gépkezelő leterheltségét. A pilóta előre meghatározhatja az első művelőút helyzetét, valamint a művelőutak közötti távolságot (a munkaszélesség valamilyen szorzata). Ezt követően a művelőutak színes megkülönböztetéssel jelennek meg a CEMIS 1200 kijelzőjén munka közben. Emellett hangjelzés is segíti a gépkezelőt abban, hogy a tábla megfelelő pontján nyissa meg a művelőutat. Ennek köszönhetően kizárható a művelőutak eltévesztése, például gabona vagy kukorica vetése során, esetleg répafélék, burgonya ültetése közben, de akár olyan szélsőséges helyzetekben is, mint amikor lejtőn kell köztes művelőutat kialakítani. Az új funkciónak köszönhetően a gépkezelő a munkavégzésre és a gép üzemeltetésére fókuszálhat, ráadásul a hangjelzés úgy is beállítható, hogy csak akkor szólaljon meg, ha a gép belép egy művelőútra vagy épp elhagyja azt.

Egyéb új funkciók, melyek szoftverfrissítés formájában is elérhetők

További új fejlesztések is bevezetésre kerülnek az új CEMIS 1200 modellévben. Minden új és továbbfejlesztett funkció szoftverfrissítés útján utólagosan is elérhető a korábban beszerzett CEMIS 1200 terminálokon is, beleértve az új művelőút kezelést és a többféle referencia vonal automatikus létrehozását a táblahatárok alapján.

A következő új funkciók a 2023-as modellévtől a CEMIS 1200 részét képzik:

  • A lefedettségi térkép aktiválásához a kijelzőn a három megszokott funkció, azaz az „ISOBUS TC-SC szakaszolás” (Task Controller Section Control), az „Automatikus kormányzási mód” és a „Manuális aktiválás” mellé egy negyedik lehetőség is elérhető „Munkahelyzet CEBIS-ben” néven. Ezzel a funkcióval megjelenik a térkép, ha valamely CEBIS funkció (például függesztőpont-leeresztés, hidraulikakör-nyitás vagy kardánhajtás-indítás) aktiválódik, miközben a másik három funkció nem üzemel.
  • A XERION esetében egy egyedileg konfigurált GPS PILOT verzió érhető el a speciális kormányzási módokhoz (oldalazó kormányzás, finom mód).
  • Számos fejlesztés kerül bevezetésre a kezelői felületen, melyek zömében a funkciók könnyebb elérhetőségét segítik közvetlenül a térképes nézetről, valamint a különböző nézetek személyre szabhatóságához is érkeznek újítások. Emellett az olvashatóság is tovább javul a legtöbb felületen.
  • A térképes nézet mostantól több lépcsőben kínál nagyítást, beleértve az akár a teljes táblát mutató nézetet is. A nyomvonalak, művelőutak és referencia vonalak a tábla határáig futnak.
  • A fényerőt szabályzó szenzor automatikusan vált a nappali és az éjszakai nézet között. A kijelző ráadásul teljesen ki is kapcsolható, amikor nincs rá szükség (például táblák közti vonulás során).
  • A törzsadatok, például a gazdaság, a műveletek és a gépkezelők adatai mostantól közvetlenül a kijelzőn is létrehozhatók és módosíthatók, beértve a megjegyzések beszúrásának lehetőségét is. Az importált törzsadatok szintén szerkeszthetők a terminál segítségével.
  • Az NMEA kimenet segítségével a GNSS helyadatok valós időben továbbíthatók a traktorból egy erre alkalmas számítógépre (NMEA 0183 szabvány) vagy az ISOBUS-ra (NMEA 2000 szabvány), például szakaszvezérlési műveletekhez műtrágyaszórók vagy vegyszerzők, illetve saját terminállal rendelkező vetőgépek esetében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!