2024. március 4. hétfő Kázmér

Hatékonyabb 2023: újdonságokat hozott és fejlesztett a mezőgazdászoknak a KITE Zrt. (x)

Agro Napló
Különleges a 2023-as év a KITE Zrt. számára, a Nádudvar központú cég idén ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját. Az ünnepségsorozat első állomása az idei AgrárgépShow volt Budapesten, a Hungexpo F pavilonjában.
A Nádudvar központú cég idén ünnepli alapításának ötvenedik évfordulóját, az ünnepségsorozat első állomása az idei AgrárgépShow volt Budapesten, a Hungexpo F pavilonjában

Az Agro Napló a programsorozat mind a négy napján ellátogatott a kiállításra, és részt vettünk a szokás szerint tartalmas sajtótájékoztató bejáráson is. Ezúton is sok örömet, boldogságot és sikert kívánunk az ünnepi évre!

A KITE szakemberei rengeteg újdonsággal készültek, amelyek közül kiemelkedett az Innovációs Központjuk legújabb fejlesztése, az öntözési szaktanácsadás felülete. A platform professzionális támogatást nyújt az adatalapú vízpótláshoz.

A 3000 m2-es kiállítási területen több mint 20 új és 6 old timer gép volt, valamint bemutatkozott az összes értékesítési területük. A Precíziós Gazdálkodási Rendszer egy külön körstandot kapott, ahol az applikációk mellett a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság munkáját ismerhették meg az érdeklődők. Ez a csapat végzi a 2020-ban elindított PGR szolgáltatási feladatait a termelők felé.

A kiállított termékek közül kettőt tüntetett ki az AGROmashEXPO AgrárgépShow zsűrije. A JCB Fastrac ICON traktor, valamint a francia Pellenc cég Optimum szüretelő kombájnjainak digitális megoldásai érdemelték ki a Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíjat.

Idén a legszebb standnak járó kitüntetést is a KITE érdemelte ki a nagy standok kategóriájában. Sőt, a befektetett munka elismeréseként a Magyar Marketing Szövetség Kiállítói Fődíját is átvehették a pénteki napon.

A Pellenc XL40 önjáró betakarító kombájn

A 2023-as AGROmashEXPO-n a KITE standon a John Deere traktorok közül a 6M, a 6R, a 8RT és a 9R sorozat volt jelen. Rajtuk kívül a John Deere S780 kombájn sorozata, a 8200-as önjáró silózó, az M732i 30M vontatott szántóföldi permetező, a Köckerling Vitu 600 magágyelőkészítő vetőgép, a Köckerling Vector 460 szántóföldi kultivátor érkezett még Budapestre. Ahogy a kiállítás része volt az ORTHMAN 8315 8S sorközművelő kultivátor és a 1tRIPr sávművelő egység, a KITE-JET rendszer, a Hagie NTB tápanyag injektáló adapter, a John Deere 1725NT ExactEmerge szemenkénti vetőgép és a Rauch Axis-H 50.2 W műtrágyaszóró is. A logisztikai gépeket a JCB 542-70 AGRI-PRO teleszkópos rakodó, a JCB 427 törzscsuklós homlokrakodó és a JOSKIN TRANS-CAP-2 6500/22BC150 pótkocsi képviselte. A szálastakarmány betakarítására pedig egy SIP Silvercut 340 SRC gumihengeres szársértős tárcsás fűkasza megoldásait mutatták be. 

A John Deere 9R 540 traktor a kiállításon

Méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszer

A jelenleg klimatikus viszonyok között az öntözés az egyik legalapvetőbb módszere és eszköze a termésbiztonság megteremtésének. Ebben rejlik a fenntarthatósági üzenete is, hiszen így tudja szolgálni egy gazdaság irányításának jövendő generációit már a jelenben – fogalmaztak.

A KITE Zrt. fejlesztési tevékenysége több évtizedes múltra tekint vissza és mint szaktanácsadással és különböző termesztéstechnológiai elemek adaptációjával foglalkozó szervezet, az 1980-as évek végén meghirdetett Szuper Intenzív Kukoricatermelési Program (SZIK program) keretein belül 60 000 hektár öntözött terület bevonásával öntözési szaktanácsadási rendszert is üzemeltetett.

Ezen szakmai előzmények, valamint az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. Az illetékes kollégák az elmúlt években több kísérleti helyszínen is tesztelték az öntözésirányítási szaktanács hátterét adó algoritmusokat, valamint értékelték a szaktanácsadáson alapuló öntözés segítségével elérhető terméstöbbletet.

A kísérleteket az ország különböző részein, többféle szántóföldi- és kertészeti kultúrában állították be. Az értékelést térinformatikai háttérrel végzett terepi felmérések, drónos felvételezések, műholdfelvételek és hozammérés segítségével hajtották végre. A kísérletek során több 100 űrfelvételt és több millió dokumentált adatot dolgoztak fel. Az eredmények alapján kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszer ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés környezetvédelmi- és ökonómiai szempontból is megfelel a modern kor kihívásainak.

Az öntözésfejlesztés volt az egyik leghangsúlyosabb téma a KITE kiállítóterében

Megfelelő talaj-növény-légkört érintő mérések nélkül nem képzelhető el öntözésirányítás

A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, ezért további feldolgozásuk szükséges.

A légköri paraméterek – mint a besugárzás, a hőmérséklet, a szélsebesség és a páratartalom – segítségével meghatározható a légkör „szárító képessége”, amelyet potenciális evapotranszspirációnak (ET0) neveznek. Ez alkalmas a különböző területek párolgásviszonyainak összehasonlítására, azonban önmagában még nem ad elegendő információt az adott időszakban az adott növénykultúra által elpárologtatott és a talajfelszínről elpárolgó víz mennyiségét illetően, hiszen ez mind függ a növényfajtól, fajtától és az állomány fejlettségétől is. A növényfaj, fajta és a fenológia szerint is korrigált növényi evapotranszspiráció (ETc) segítségével már pontosabban becsülhető az adott időszakban jelentkező vízveszteség, így a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében meghatározható a klimatikus vízmérleg.

A víz és a hatékony öntözés szerepéről sok szó esett

Ez megmutatja, hogy csökken, nő, vagy stagnál a talaj vízkészlete két meghatározott időpont között. A KITE öntözésirányítási rendszere nem csak az elmúlt időszakok vízmérlegének megállapítására alkalmas, hanem a 7 napos OMSZ meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja.

A légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását. A talaj-növény-légkör rendszer vízforgalma azonban olyan sok tényezőtől függ, hogy önmagában ez alapján nem lehet megállapítani, hogy a növény számára szükséges talajnedvesség rendelkezésre áll-e a gyökérzónában egy adott időpontban. A talajnedvesség mérése és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő értelmezése azonban közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása. Ennek szemléltetésére alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója.

Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és több öntözött tábla esetén akár prioritási sorrend is felállítható a vízstressz-előrejelzés segítségével.

Az öntözési szaktanácsadási rendszer, illetve az erre a célra fejlesztett interaktív és felhasználóbarát öntözésirányítási alkalmazás szervesen kapcsolódik a PGR-be, nem csak azért, mert a mért talaj-, növény- és atmoszféra-adatok egy komplex rendszerben érhetők el, hanem azért is, mert az öntözés a termesztéstechnológia fontos részét képezi.

Az öntözésirányítási alkalmazást 2023-tól elérhetővé teszik a termelők számára. Azon partnereiknek, akik tőlük vásárolnak öntözőgépet, az öntözési szaktanácsadás ingyenesen biztosított.

A kutatás a Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a PGR-be (precíziós gazdálkodási rendszerbe) című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00105 azonosítószámú pályázat keretében valósult meg.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója beszél a precíziós öntözési szaktanácsadás rendszerének kidolgozásáról

Beszámoltak arról is, hogy a cég after-sales filozófiájában az állásidő csökkentése nem új szemlélet. A kiállításon megmutatták, milyen eszközökkel dolgozott évekkel ezelőtt egy szerelő és azt is, hogy a KITE Zrt. szervizszerelője, és ezáltal egy John Deere vagy egy JCB gép tulajdonosa milyen előnyöket élvez, amikor a vállalat számos értékkel bíró szolgáltatását veszi igénybe.

Gyors és hatékony megoldások a mezőgépek javításában

Azoknál a gépeknél, melyekben nincs telematikai rendszer, a diagnosztizálás és javítás során a KITE Zrt. szervizes szakemberei kapnak egy telefonhívást a partnertől, hogy segítségre van szüksége. Jó esetben a gépkezelő ad még egy rövid leírást a hiba okáról, ami alapján egy szervizszerelő elindul a helyszínre. Ez a megoldás működőképes, de két óriási hátránya van. Az egyik, hogy a kapott információk részletessége nagy hatással van a javítás eredményességére. A másik, hogy a helyszíni diagnosztika és a javításhoz szükséges alkatrészek beazonosítása után a szerelőnek vissza kell mennie az alközpontba, hogy magához vegye azokat. Ezzel szemben, ha van telematikai rendszer a gépen, akkor a partnertől kapott telefonhívás után (vagy lehet, hogy még előtte) elkezdődik a John Deere Connected Support folyamat. Ezt nehéz magyarra fordítani, talán legjobb a „távoli diagnosztika” kifejezés. Először a JDLink™-en keresztül megnézik a gépen keletkezett és az előzmény hibakódokat. Ezzel pontosítani tudják a hiba okát.

KITE szerviz autó belülről

A távdiagnosztika során az ellátott mezőgazdasági gépet fizikailag nem kell eljuttatni a diagnosztikai tevékenységet végző szakemberükhöz, hanem a gépjavítás eredményeként előálló adatokból telematikai csatornán keresztül értesül, majd ezáltal avatkozik be. Maga a szerelő távolról képes támogatni és gyorsítani a javítás folyamatát.

A kört tovább szűkítve a Service Advisor Remote segítségével képesek felvenni a hibakód előtti állapotot és vizsgálni, hogy mi változott a hibakód megjelenésének pillanatában. Ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy a már bekövetkezett hiba okát a lehető legrészletesebben körülhatárolják és már a kész megoldással induljon el a szervizszerelő a partnerükhöz.

A következő szint, amit el lehet érni ezekkel a rendszerekkel, az előzmény hibakódok elemzése. Ezeket legtöbb meghibásodás esetében tárolja a rendszer, hasznos méréseket is el tudnak végezni a használatukkal. Ezekre az előzményekre fókuszál a John Deere Expert Alert programja. Ez a program nem csak jelzi, hogy talált valamit, hanem megmondja, hogy az előzmények milyen meghibásodásra utalnak és milyen alkatrészt kellene cserélni. A szervizszerelőknek egy vezetett hibakeresést küld. A Connected Support rendszer célja, hogy az elérhető legpontosabb információval szolgálja a szervizszerelő kollégákat annak érdekében, hogy ők a leggyorsabban és a leghatékonyabban tudjanak segíteni az üzemeltetőknek. Az egyik fő cél, hogy valósuljon meg az egy kiszállásos javítás. Fontos, hogy a gép hibamentesen működjön, amikor dolgoznia kell, és az üzemeltetési költségét se terheljék megelőzhető meghibásodásokkal.

A szakműhely installáció a kiállításon

Ettől proaktív/megelőző a KITE szervize

Több eszközzel támogatja a cég szervize a partnereket a lehető legkisebb állásidő elérésében, hogy a gép a lehető legtöbb időt töltse munkavégzéssel.

A szezon utáni gépállapotfelmérési programok célja, hogy a gépeken a szükséges javításokat és beállításokat a szezonon kívül megtegyék, ezzel is csökkentve a meghibásodások lehetőségét, valamint megelőzve a nagyobb javításokat. Így az esetlegesen később tovább gyűrűző problémákat idő előtt feltárják és megoldják.

A John Deere az elmúlt években folyamatosan fejlesztette az innovatív technológiai elemekre épülő rendszerét, az Expert Alerts programot. A meghibásodás előrejelző rendszer képes arra, hogy minél előbb előre tudjon jelezni egy esetleges meghibásodást. Teszi mindezt azért, hogy csökkentse a szervizidőt, ezáltal a gép állásidejét, valamint megelőzzön egy esetleges nagyobb meghibásodást. A JCB hasonló fejlesztése a LiveLink rendszer. Ezek eredménye a kevesebb kiszállás, kevesebb kilométert mennek a szervizes autók, mint ezen eszközök megléte nélkül, amelyek így kevesebb károsanyagot juttatnak ki.

A távdiagnosztika alkalmazásával sokkal hatékonyabb és gyorsabb a szervizes feladatok elvégzése

A karbantartás előrejelzése:

A telematika megjelenésével a mezőgazdasági gépekből származó adatokat gyűjteni, elemezni lehet. A gyártók ezeket felhasználva kiemelt figyelmet fordítanak az időszakos karbantartásokra. Mára már odáig fejlődött a rendszer, hogy nem csak az üzemórát figyelve küld értesítést a közelgő karbantartásról, hanem az elvégzéshez szükséges alkatrészek, olajok mellett egy listát is küld az ellenőrzésekről.

Informatikai háttértámogatás és távoli diagnosztika:

A gyártók informatikai fejlesztéseinek köszönhetően már jó ideje biztosított, hogy a gépeket távolról, akár az irodából is elérjék. Ezáltal a probléma feltárásának megkezdése az irodából is elvégezhető a diagnosztikai eszközök segítségével, így a szerelő már felkészülten, akár a javításhoz szükséges alkatrésszel tud a géphez kiérkezni. Ráadásul nem csak javításokhoz, hanem a helyes gépbeállítások elvégzéséhez sem szükséges a helyszínen jelen lennie a kollégáknak.

Részegység felújítás

A javítható rész- vagy főegységek szakszerű műhelykörülmények között történő felújítása által kevesebb hulladék termelődik. A KITE-Szakműhelyben modern felújítástechnológiával dolgoznak, ezzel megmentve és új életre keltve az alkatrészek, fődarabok egy csoportját. Egy saját fejlesztésű program segítségével elektronikus Szerviz munkalapot állítanak ki, ezzel csökkentik a környezeti terhelést. Az elektronikus ügyintézés hasonló célokat szolgál.

„Proaktív szervizszemlélettel a gépek tovább élnek és dolgoznak értünk. Mozgásban tarjuk a magyar mezőgazdaságot” - fogalmaztak a KITE Szerviz hitvallásáról.

A talajfelszín alatti csepegtető öntözés

Hazánk klimatikus viszonyai – az éves középhőmérséklet és a csapadékmennyiség összege, valamint eloszlása – évről évre változnak. A változó körülmények mellett ma már egy korszerűen berendezett gazdaságban elengedhetetlen a tenyészidőszakban fellépő vízhiányok kezelése, a különböző szintű öntözőrendszerek használata, melyekkel a termésbiztonság garantálható.

Ennek egyik módja a talajfelszín alatti öntözés. Ebben az esetben a vízkijuttatásért felelős csepegtetőcsöveket a gyökérzóna közvetlen közelébe fektetik, ezzel biztosítva az öntözővíz és az abba juttatott tápanyagok minél egyszerűbb, teljesebb hasznosulását, valamint a párolgási veszteség minimalizálását. A csepegtetőcsövek fektetése szántóföldi kultúrák esetében egy három fektetőekés eszközzel, maximum 50 centiméter mélységben, GPS vezérelt traktorral történik. Erre azért van szükség, hogy a csepegtetőcsövek pontos helye a későbbiekben rekonstruálható legyen.

A csepegtetőcsőfektető rendszer

A csepegtetőcsövekkel berendezett területeken sekély művelés és/vagy sávos talajművelés végezhető. A kialakítandó sortáv állítható, például kukoricánál jellemzően minden második sorközbe kerülhetnek a csepegtető szárnyvezetékek, így bármely tőtől maximum fél sorköznyi távolságra fekszik egy csepegtetőcső.

A talajfelszín alatti csepegtető öntözés előnyei:

 • közvetlenül a gyökérzónába juttatott öntözővíz és tápanyag
 • a területek közel 100%-os berendezhetősége
 • a párolgási veszteség minimalizálása
 • a tagolt, alaktalan területek berendezhetősége
 • a teljes automatizálhatóság
 • az alacsony intenzitás

Hátrányok

 • a légköri aszály hatásainak enyhítésére kevéssé alkalmas
 • a kártevők, a vadak károsíthatják (túrás, rágás)
 • a vízminőségre érzékeny (főként vas- és vízkeménység), ezért általában tározó építése javasolt.

A rendszer elemei

 • csepegtető egység
 • zónavezetékek és vezérlőszelepek
 • gerincvezetékek
 • szűrők (jellemzően automata)
 • tápoldatozók (többnyire elektromos üzemű)
 • vezérlés elemei – öntözés és tápoldatozás vezérlése, szivattyúvezérlés
 • öntöző és nyomásfokozó szivattyú(k)

Az AgrágépShow-n kiállított eszközök a 3 ekés fektetőgép, a Dostec tápoldatozó egység tápoldatozó-tartállyal és keverőmotorral, valamint a talajfelszín alá fektethető csepegtetőcső voltak.

Az ITC Dostec AC tápoldatozó rendszer

 

KITE Solar megoldások az öntözésben

A Valmont lineár és körforgó öntözőgépek gyártója és világszerte minden forgalmazója, így a KITE Zrt. is elkötelezett a víz- és energiatakarékos öntözési megoldások mellett. Ennek egyik mérföldköve lehet a most bemutatott és a jövőben széles körben elterjeszteni kívánt napelemes, mezőgazdasági felhasználásra és azon belül az elsősorban öntözésre tervezett Solar rendszer.

A Valley ICON panel

A megvalósuló kiserőművek lehetnek az elektromos hálózathoz kapcsolódó kiegészítő energiaforrások farmközpontok, telephelyek, szárítóüzemek energiaigényének részbeni vagy akár teljes kielégítésére, vagy az elektromos hálózatot helyettesítő, szigetüzemű telepítések szivattyútelepek, öntözőtelepek önálló ellátására akkumulátorteleppel vagy dízel áramfejlesztős segédüzemmel kiegészítve.

A Valmont AG Solar üzletágának egyik leginnovatívabb fejlesztése a Valley Tracker automata tartószerkezet, mely a napelemek szögének napkövető állításával képes a kiserőmű termelésének akár 30%-os növelésére és a teljesítményének - a besugárzási szög legoptimálisabb beállításával - egész napos állandó szinten tartására. Mindehhez a jelenleg elérhető legmagasabb teljesítményű, (akár 540 W) monokristályos napelemtáblák és a legkorszerűbb inverterek, elektronikus szabályzó eszközök használata is biztos alapokat ad. Mivel a jelenleg is elérhető öntözésfejlesztési támogatás is előnyben részesíti az energiatakarékos megoldásokat, nincs korlát, néhány kilowattól akár több 100 kilowattig is terjedhet a beruházás részeként megvalósított megújuló energiaforrás teljesítménye.

 

Valmont Solar megoldások a KITE modern öntözési rendszerében

A Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR)

A termelés hatékonyságát és a fenntarthatóságot szolgáló technológiák megismertetése és elterjesztése a magyar mezőgazdaság résztvevőinek együttes érdeke. Ezért indított a vállalat egy komplex, minden gazdasági méret mellett hasznosítható precíziós szaktanácsadási rendszert. A szakemberek célja az volt, hogy a precíziós megoldásokat a technológiai elemek minél szélesebb körére adaptálják, és a gazdaság lehetőségeihez mérten, lépésről lépésre be is vezessék.

A 2019-ben kifejlesztett Precíziós Gazdálkodási Rendszer három, egymást támogató részegységből tevődik össze, ezek a 2010 óta fejlesztett precíziós technológia, a precíziós szolgáltatásokon alapuló Partner Profit Program és a digitális megoldásokat tartalmazó PrecZone alkalmazások. Ez a hármas egység segít a termelőknek a termelési rendszerük digitális átállásában.

A PrecZone digitális alkalmazások egy olyan informatikai szolgáltatásrendszer részei, amely képes a felhasználónál képződő és egyéb forrásból elérhető adathalmaz összegyűjtésére, rendszerezésére, majd ezek feldolgozásával segíti a gazdálkodót a döntéshozatalban. A döntéstámogató alkalmazások köre rendkívül széles, és a gépüzemeltetéstől a tápanyag-gazdálkodáson át egészen a növényvédelemig számos területen segít. A KITE Zrt. digitális szolgáltatásai a precíziós szaktanácsadási hálózatán keresztül különböző szinteken országosan elérhetők, így lépésről lépésre segítik partnereiket a lehető legmagasabb eredmény elérésében.

PGR talajmintavevő autó

Az első lépés a tervezés és adatgyűjtés, amelynek fókuszában a növény igénye van. A digitális táblahatárokkal és a legmodernebb térinformatikai szoftverekkel feltérképezik a területeket és menedzsmentzóna-lehatárolásokkal azonos karakterisztikájú kezelési egységeket hoznak létre.

Ezek mérete 0,5-2,5 hektáros lehet. Az ezeken, a 10 pick up-ból álló flottájukkal, a legalább 20 leszúrási pontból megvett mintákat egy akkreditált laboratóriumba juttatják, ahol 14 paraméterre végeztetnek vizsgálatot. Második lépésként a PrecZone digitális platformjukon elérhető digitális applikációikat használják. A laboreredményeket feltöltik a PrecSoil applikációkba, ahol a termelővel közösen egyeztetik, hogy mi limitálta az eddigi termelését.

A KITáp tápanyagtervező alkalmazásuk a KITE Zrt. elmúlt 50 évnyi tapasztalatát ötvözi magában. Legyen szó alaptrágyáról, fejtrágyáról vagy talajjavító technológiáról, ezzel a programmal segítik a termelőiket a legjobb szakmai döntés meghozatalában. Elkészíthetik kijuttatási térképeiket, melyeket harmadik lépésként már a Gépüzemeltetést-támogató szolgáltatásukkal vehetnek igénybe, hogy a gépi tudást a lehető legjobban kihasználják.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója beszél a Precíziós Gazdálkodási Rendszer (PGR) használatáról és fejlesztéseiről

Legyen szó erő-, betakarító- vagy munkagépről, akár adatgyűjtésről, dokumentációról, művelethez történő súlyozási vagy precíziós beállításról, a szaktanácsadóik segítenek kihozni a partnerek eszközeiből a maximumot. Amennyiben a partner nem rendelkezik olyan erőgéppel, amivel a feladatot végre tudná hajtani, vagy hiányában van a feladathoz szükséges teljes precíziós gépkapcsolatnak, akkor az országos Bérgépflottájukból válaszhat, így akár a KITE által biztosított gépkezelővel és helyspecifikus megoldásokkal hajthatja végre a feladatot. Mindezek eredménye a szakmai alapú a hatékonyabb, környezetkímélőbb és költséghatékonyabb gazdálkodás.

A növényvédelem

A Növényvédelmi Üzletág és az Innovációs Főigazgatóság tervei között régóta szerepel a legújabb mikrobiológiai termékek hazai technológiához történő adaptációja, a biológiai növényvédelem alkalmazásának kiterjesztése szántóföldi és kertészeti kultúrákra.

A cég úttörő szerepet vállal a fenntartható, biológiai megoldások magyarországi bevezetésében. Az Indigo Ag.-vel kötött együttműködése által a magyar termelők hozzájuthatnak egy, a növény fejlődését és stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményhez.

A 2023-as évben a KITE-portfólióban megtalálhatóak a Biotrinsic™ i30 FP és a Biotrinsic™ i280 FP biológiai vetőmag- és talajkezelő szerek, valamint az Indigo 30 WD csávázószer, melyeket kukorica, napraforgó és kalászos kultúrákban lehet felhasználni.

Az Indigo Biotrinsic termékek segítik a növény védekezését a stressznek kitett területeken és javítják a talajerőforrások, például a víz és a tápanyag felhasználását, ez által képesek javítani a terméshozamot, növelni a gazdaság bevételét, miközben támogatják a fenntarthatóságot. A KITE Zrt. Innovációs Központja által szakmailag nyomon követett magyarországi nagyparcellás és üzemi kísérletek eredményei is bizonyítják a készítmény hatékonyságát. A Biotrinsic termékek használata várhatóan akár 2 pontot is jelenthet a 2023-tól bevezetésre kerülő Agrárökológiai Programban (AÖP) – fogalmaztak.

www.kite.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még kell a csapadék

Még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mond...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!