BASF csoport: Jelentés a 2022. üzleti évről (x)

Agro Napló
A BASF ellenállónak bizonyul a kihívásokkal teli piaci környezetben, és intézkedéseket hajt végre versenyképességének megerősítése érdekében.
  • Árbevétel: 87,3 milliárd € (plusz 11,1 százalék)
  • Rendkívüli tételek előtti EBIT: 6,9 milliárd € (mínusz 11,5 százalék)
  • Működési tevékenységekből származó cash-flow: 7,7 milliárd € (plusz 6,4 százalék) és szabad cash-flow: 3,3 milliárd € (mínusz 10,2 százalék)
  • Részvényenként 3,40 € javasolt osztalék a 2022. üzleti évre (2021: 3,40 € részvényenként)
  • Konkrét intézkedések bemutatása az európai költségmegtakarítás és a ludwigshafeni Verbund struktúrák átalakítása jegyében

Kilátások 2023-ban:

  • Várható árbevétel 84 milliárd € és 87 milliárd € között
  • Rendkívüli tételek előtti EBIT várhatóan 4,8 milliárd € és 5,4 milliárd € között

A BASF csoport a 2022. üzleti évben ellenállónak bizonyult abban a kihívásokkal teli piaci környezetben, amelyet az ukrajnai háború következményei és különösen a megemelkedett nyersanyag- és energiaárak uraltak. Ahogy azt Dr. Martin Brudermüller, a BASF igazgatótanácsának elnöke és Dr. Hans-Ulrich Engel pénzügyi igazgató a 2022. évi számok ismertetésekor kifejtette, a BASF 11,1 százalékkal, 87,3 milliárd euróra növelte árbevételét. Ezt az árbevétel növekedést elsősorban a nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt szinte valamennyi szegmensben bekövetkezett áremelkedés idézte elő. A legnagyobb áremeléseket az Anyagok és a Vegyianyagok szegmensekben hajtották végre. A BASF csoport árbevételének növekedését összességében a jelentősen alacsonyabb volumenek fogták vissza. A mennyiségek alakulását elsősorban a Felületi technológiák és a Vegyianyagok szegmens alacsonyabb értékesítési volumene határozta meg.

Dr. Hans-Ulrich Engel pénzügyi igazgató

A rendkívüli tételek előtti működési eredmény (EBIT) 6,9 milliárd eurós összege 11,5 százalékkal elmaradt az előző évitől, de még így is az előrejelzett tartományon belül maradt. Az eredmény alakulása a Vegyianyagok és az Anyagok szegmens eredmény-hozzájárulásában bekövetkezett erőteljes csökkenésnek tudható be. Mindkét szegmensben alacsonyabb árrések és mennyiségek, valamint magasabb állandó költségek jelentkeztek.

Ezzel szemben a rendkívüli tételek előtti EBIT minden más szegmensben nőtt. A Mezőgazdasági megoldások szegmens jelentősen növelte a rendkívüli tételek előtti EBIT-et, különösen a volumen- és árnövekedésnek betudható pozitív értékesítési teljesítménynek köszönhetően. Az Élelmezés és gondozás szegmens szintén jelentős növekedést ért el, főként az ár-alapú árrés-növekedés jóvoltából. A Felületi technológiák szegmens jelentősen magasabb eredményt ért el, mindenekelőtt az Autóipari katalizátorok és az Akkumulátor-anyagok üzletágak megnövekedett eredmény-hozzájárulása folytán. A Bevonatok üzletág magasabb árai és volumenei további támogatást nyújtottak a szegmens eredményének alakulásában. Az Ipari megoldások szegmens az ár miatti árrés-növekedésből kifolyólag enyhén növelte a rendkívüli tételek előtti EBIT-et. Az Egyéb szegmensnek tulajdonítható rendkívüli tételek előtti EBIT kismértékben javult.

2022-ben a BASF csoport működési eredményét a globális mértékben vett 3,2 milliárd eurót kitevő többlet energiaköltség terhelte. Ennek a növekedésnek mintegy 84 százaléka Európában következett be, ami főként a ludwigshafeni Verbund telephelyet érintette. A magasabb földgáz-költségek az energiaköltségek általános globális növekedésének 69 százalékát tették ki.

Az EBIT-ben jegyzett rendkívüli tételek mínusz 330 millió eurót tettek ki 2022-ben, szemben az előző évi mínusz 91 millió euróval. A BASF csoport EBIT értéke a 2022- ben elért 6,5 milliárd euróval jelentősen alacsonyabb volt, mint az előző évben. Ez a számadat tartalmazza a tőkemódszerrel elszámolt integrált vállalatok bevételét, amely 289 millió euróval 386 millió euróra csökkent.

A Wintershall Dea AG-ben lévő részesedés körében elszenvedett kivételesen magas értékvesztés negatívan befolyásolta a BASF csoport részesedésekből származó nettó bevételét. 2022-ben a részesedésekből származó nettó bevétel mínusz 4,9 milliárd eurót tett ki a 2021. évi 207 millió euró után. A jelentős csökkenés a mintegy 6,3 milliárd eurót kitevő olyan egyedi költségeknek volt betudható, amelyek főként a Wintershall Dea AG-ben lévő részesedés nem készpénz-hatékony értékvesztéséből adódtak. Ezek különösen a Wintershall Dea oroszországi feltárási és kitermelési tevékenységének a konszolidációból való kivonásából származtak, ami ezt követően a Wintershall Dea oroszországi részesedéseinek átértékeléséhez vezetett. További leírásokat kellett végrehajtani a Wintershall Dea európai gázszállítási üzletágában, aminek részét képezte a Nord Stream AG-ben lévő részesedés teljes értékvesztése és az Északi Áramlat 2 projekt finanszírozása. A Wintershall Dea 2022. évi működési eredmény-hozzájárulása – az előző évi 335 millió eurót követően – mintegy 1,5 milliárd euróra emelkedett.

A részesedésekből származó jelentősen alacsonyabb nettó bevétel miatt a BASF csoport nettó bevétele mínusz 627 millió euró volt a 2021. évi 5,5 milliárd euróval szemben.

A BASF csoport árbevételének és eredményének alakulása 2022. negyedik negyedévében

2022. negyedik negyedévében a BASF csoport árbevétele 2,3 százalékkal 19,3 milliárd euróra csökkent, elsősorban az alacsonyabb volumenek miatt. A negyedik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT 69,6 százalékkal 373 millió euróra csökkent az előző negyedévhez képest.

Az EBIT-ben jegyzett rendkívüli tételek mínusz 254 millió eurót tettek ki a 2021. negyedik negyedévi plusz 1 millió euróval szemben. A rendkívüli tételek főként a ludwigshafeni üzemek nem készpénz-hatékony értékvesztéséhez kapcsolódtak. 2022. negyedik negyedévében az EBIT 90,3 százalékkal 119 millió euróra csökkent. A nettó bevétel mínusz 4,8 milliárd euró volt a 2021 negyedik negyedévi 898 millió euróhoz képest. A csökkenés hátterében a Wintershall Dea-ban lévő részesedés értékvesztése állt.

A BASF csoport cash-flow-ja 2022-ben és 2022. negyedik negyedévében

2022-ben a működési tevékenységekből származó cash-flow 7,7 milliárd eurót tett ki az előző évi 7,2 milliárd euróhoz képest. A szabad cash-flow 2022-ben 3,3 milliárd euró volt a 2021. évi 3,7 milliárd euró után.

Az előző év azonos negyedévéhez képest a működési tevékenységekből származó cash-flow 1,1 milliárd euróval 4,5 milliárd euróra javult 2022. negyedik negyedévében. A szabad cash-flow 749 millió euróval 2,6 milliárd euróra nőtt a negyedik negyedévben.

Részvényenként 3,40 euró javasolt osztalék

Az igazgatótanács és a felügyelőbizottság részvényenként 3,40 euró osztalékot fog javasolni az éves közgyűlésen, ez pedig megegyezik az előző évi osztalékkal. Az év végi részvényárfolyam alapján a BASF részvénye így magas, 7,3 százalék körüli osztalékhozamot kínálna. Ez 3,0 milliárd euró kifizetését jelentené a részvényeseknek.

A BASF csoport 2023. évi kilátásai

Az ukrajnai háború, az európai magas nyersanyag- és energiaköltségek, az emelkedő árak és kamatlábak, az infláció, valamint a koronavírus-járvány alakulása miatt 2022 folyamán kialakult nagyfokú bizonytalanság 2023-ban is folytatódni fog. Mindezek a tényezők negatív hatással lesznek majd a globális keresletre. A BASF ezért 2023-ban csak mérsékelt, 1,6 százalékos növekedésre számít a világgazdaságban (2022: 3,0 százalék). A globális vegyipari termelést illetően a BASF 2,0 százalékos várható növekedéssel számol (2022: 2,2 százalék). A vállalat 90 dolláros átlagos olajárat feltételez a Brent nyersolaj hordójáért és 1,05 dolláros átlagos euróárfolyamot.

E feltételezések alapján a BASF csoport 2023-ban várhatóan 84 és 87 milliárd euró közötti árbevételt tud majd elérni. A BASF csoport rendkívüli tételek előtti EBIT-je várhatóan 4,8 és 5,4 milliárd euró közé csökken. A vállalat arra számít, hogy 2023 első féléve gyenge lesz, amit a második félévben a – főként Kínában várható – fellendülés hatásainak köszönhetően javuló bevétel-környezet fog követni.

A BASF intézkedéseket határoz meg az európai költségmegtakarítás és a ludwigshafeni Verbund struktúrák átalakítása érdekében

Martin Brudermüller az előadásában konkrét, Európát célzó költségmegtakarítási intézkedéseket, valamint a ludwigshafeni Verbund gyártelep gyártási struktúráinak átalakítását célzó intézkedéseket is bejelentett. „Európa versenyképessége egyre inkább a túlszabályozás, a vontatott és bürokratikus engedélyezési eljárások, és különösen a gyártáshoz köthető legtöbb input tényező magas költsége miatt csökken” – mondta Brudermüller. „Mindez már eddig is hátráltatta az európai piac növekedését más régiókhoz képest. A magas energiaárak most további teherrel sújtják a jövedelmezőséget és a versenyképességet Európában.”

Dr. Martin Brudermüller, a BASF igazgatótanácsának elnöke

500 millió eurót is meghaladó éves költségmegtakarítás 2024 végéig

A 2023-ban és 2024-ben végrehajtandó költségmegtakarítási program a BASF európai, különösen németországi költségszerkezetének a megváltozott keretfeltételekhez igazodó átalakítását helyezi a középpontba. A program – annak befejezésekor – várhatóan évente több mint 500 millió euró költségmegtakarítást fog biztosítani a nem termelő területeken, tehát a szolgáltatási, üzemeltetési és kutatás-fejlesztési (K+F) divíziókban, valamint a vállalati központban. A számítások szerint a költségmegtakarítások nagyjából fele a ludwigshafeni telephelyen fog megvalósulni.

A program keretében hozott intézkedések közé tartozik a szolgáltatások következetes összekapcsolása a központokban, a divízió szintű vezetés struktúráinak egyszerűsítése, az üzleti szolgáltatások méretbeli helyreigazítása, valamint a K+F tevékenységek hatékonyságának növelése. Az intézkedések globális szinten várhatóan mintegy 2600 pozícióra lesznek közvetlen kihatással, ez a szám már magában foglalja az új pozíciók létrehozását is, különösen a központokban.

A ludwigshafeni Verbund struktúráinak átalakítása 2026 végéig évente várhatóan több mint 200 millió euróval csökkenti az állandó költségeket

A költségmegtakarítási program mellett a BASF strukturális intézkedéseket is tesz, hogy a ludwigshafeni telephely hosszú távon jobban felkészüljön az egyre élesedő versenyre. „Mindezt azért tesszük, mert hiszünk az immár 158. évében járó ludwigshafeni telephely jövőjében. Hiszünk az itt dolgozó emberekben, és hiszünk  az európai régióban. Továbbra is elkötelezettek maradunk e telephelyünk iránt, és bátran állunk a további fejlesztése elébe” – mondta Brudermüller.

Az elmúlt hónapokban a vállalat alapos elemzésnek vetette alá a Ludwigshafen-ben lévő Verbund-struktúrákat. Ebből kiderült, hogyan lehet biztosítani a nyereséges üzletek folytonosságát a szükséges kiigazítások elvégzése mellett. A ludwigshafeni telephelyen történt főbb változtatások áttekintése:

- A kaprolaktám-üzem, a két ammónia-üzem egyike és a kapcsolódó műtrágya létesítmények bezárása: A BASF antwerpeni (Belgium) kaprolaktám üzemének kapacitása elegendő ahhoz, hogy a jövőben is kiszolgálja saját belső igényét és a kereskedelmi piaci keresletet Európában. Mindez nem hat ki a magas hozzáadott értékű termékekre, mint például a standard és speciális aminokra és az Adblue® üzletágra, hiszen ezek ellátása továbbra is a ludwigshafeni telephely második ammónia-üzemén keresztül lesz biztosítva.

- Az adipinsav-gyártó kapacitás csökkentése, valamint a ciklohexanol- és ciklohexanon-, illetve a nátrium-karbonát üzemek bezárása: A franciaországi Chalampé-ban működő Domo céggel közös vállalkozásban megvalósuló adipinsav-gyártás változatlanul megmarad, és – a megváltozott piaci környezetben – elegendő kapacitással rendelkezik az európai üzletág ellátásához. A ciklohexanol és a ciklohexanon az adipinsav prekurzorai, a nátrium-karbonát üzem pedig az adipinsav-gyártás melléktermékeit használja fel. A BASF továbbra is működteti a poliamid 6.6 előállítására szolgáló üzemeket Ludwigshafen-ben: ezek az üzemek prekurzorként adipinsavat igényelnek.

- A TDI üzem, valamint a DNT és TDA prekurzor üzemek bezárása: A TDI iránti kereslet csak nagyon gyengén fejlődött, különösen Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, és jelentősen elmaradt a várakozásoktól. A ludwigshafeni TDI-komplexum kihasználtsága és gazdasági teljesítménye nem felelt meg az elvárásoknak. Ez a helyzet tovább romlott az energia- és közüzemi költségek erőteljes emelkedésével. A BASF európai vevőit TDI-vel továbbra is megbízhatóan látja el a vállalat globális termelési hálózata, amely a louisianai Geismar-ban, a dél-koreai Yeosu-ban és a kínai Sanghajban található üzemekkel rendelkezik.

Összességében a Verbund-struktúrák átalakítása a telephelyre vonatkozó eszközhelyettesítési érték 10 százalékát érinti, és valószínűleg mintegy 700 termelési pozíciót. Brudermüller kihangsúlyozta: „Nagyon bízunk abban, hogy az érintett munkavállalók többségének más üzemekben tudunk majd munkát kínálni. A vállalatnak nagyon is érdeke, hogy megőrizze széleskörű tapasztalatukat, különösen azért, mert vannak megüresedett pozícióink és a következő egynéhány évben sok kolléga fog nyugdíjba menni.” Az intézkedéseket 2026 végéig fokozatosan hajtják végre, és ezzel évente várhatóan több mint 200 millió euróval csökkentik az állandó költségeket. A strukturális változtatások a ludwigshafeni telephelyen az áram- és földgázszükséglet jelentős csökkenéséhez is vezetnek. Ennek következtében Ludwigshafen-ben a CO2-kibocsátás évente mintegy 0,9 millió tonnával lesz kevesebb. Ez a BASF globális CO2-kibocsátásának mintegy 4 százalékos csökkenésének felel meg. „Ludwigshafen-t Európa alacsony kibocsátású, vezető vegyipari gyártelepévé kívánjuk fejleszteni” – mondta Brudermüller. A BASF célja, hogy nagyobb mennyiségű megújuló energiát biztosítson a ludwigshafeni telephely számára. A vállalat hőszivattyúk és tisztább gőztermelés alkalmazását tervezi. Emellett új, CO2- mentes technológiákat, például hidrogén előállítására szolgáló víz-elektrolízist kíván bevezetni.


Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?