Világraszóló újdonságokkal és precíziós megoldásokkal járta körbe az országot a Valkon (x)

Agro Napló
Négy helyszínen látta vendégül partnereit 2022. októberében a Valkon Kft. A gépeket és szolgáltatásokat bemutató körúton Kapuvár, Regöly, Kunszentmárton és Hajdúböszörmény határában találkoztak az újdonságokkal a vendégek. Az Agro Napló a Tolna megyei Regölyben, a Recrea Kft. vendéglátásával szervezett programon vett részt.
 

A négy helyszínen Kecskeméti Sándor ügyvezető köszöntője után több gépkapcsolatot is bemutattak a gyakorlatban, valamint a Valtra Connect telemetriai rendszer és a cég által kínált, a precíziós gazdálkodásban is alkalmazható megoldások részleteit is ismertették.

Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezetője beszél Regölyben a helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas gépeik tudásáról, a háttérben két Valtra traktor, egy Kramer rakodógép és piros sapkában Dobos Péter, a cég munkagépkereskedelmi vezetője

Sági Zsolt szervizmérnök a Valtra gyári telemetriai rendszeréről beszélt bővebben. A Valtra Connect használatakor nem csak a traktor útvonala követhető, hanem lekérhető a napi üzemóra, az üzemanyaghasználat és az átlagfogyasztás is. Igény és beállítás esetén a rendszer az esedékes szervizek előtt emlékeztető üzenetet küld. A szervizköltségek pedig csökkenthetőek azáltal, hogy az esetleges meghibásodáskor a hibakódot azonnal továbbítani lehet a szervizeshez, aki így még felkészültebben tudja megkezdeni a javítást. A hibakódok története is visszanézhető, így következtetéseket lehet levonni az erőgép jobb üzemeltetése érdekében. Ezeket az információkat a Valtra Connect bizalmasan kezeli, a tulajdonos felhatalmazása nélkül más személynek nincs jogosultsága nyomon követni a traktorát és az adatait. A telemetriai rendszert egy Valtra G105 Versu traktoron mutatták be, ami egy Samson SP 15-ös szervestrágyaszórót vontatott.

A Samson SP 15-ös szervestrágyaszóró a Regöly melletti szántóföldön

Ezután Bárth Gábor termékmenedzser a Kramer KT276-os teleszkópos rakodógépről beszélt részletesebben, továbbá kitért a német gyártó széles modellválasztékára, valamint a hazai piac által legkeresettebb típusokra is. A Kramer telemetriai rendszeréről elmondta, hogy annak köszönhetően nem csak a rakodógép pontos pozícióját lehet megtudni, hanem annak kihasználtságát, fogyasztását és további adatait is.

A Kramer KT276-os teleszkópos rakodógép is jelen volt a regölyi határban a Valkon Kft. bemutatóján

Az AGCO precíziós gazdálkodási menedzsere, Horváth János a Valtra traktorokon alkalmazott automata kormányzás, a szakaszvezérlés, a változó dózisú kijuttatás és az ISOBUS-os munkagép vezérlés megoldásait ismertette. Bemutatta, hogyan kell megírni egy adott területre a kijuttatási térképet, majd ezt a feladatot hogyan lehet a TASK DOC felhő alapú adattovábbító rendszer használatával a traktornak elküldeni. Gyakorlatban láthattuk azt is, hogyan kell a Smart Touch terminállal szerelt erőgépben megnyitni a megérkező feladatot, majd a földterületen elkezdeni a feladat elvégzését. A Valtra T175A traktor Rauch Axis-M 30.2 EMC+W PRO műtrágyaszóróval kezdte meg a munkát. A Valtra RTK pontossággal követi a nyomvonalakat, vezérli a Rauch műtrágyaszórót, ami a zónákra osztott területen minden zónában más műtrágya mennyiséget szór ki.

Az AGCO precíziós gazdálkodási menedzsere, Horváth János is számos nagyon hasznos gyakorlati információt osztott meg a partnerekkel

Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető a traktor, Dobos Péter munkagépkereskedelmi vezető pedig a műtrágyaszóró tulajdonságait ismertette. Fontos, hogy a rendszerrel a táblahatároknál és a csatlakozásoknál nincs sem kezeletlen terület, sem túlszórás.  A feladat elvégzése után a megvalósult munka riportja egyszerűen visszaküldhető a farm menedzsment szoftverbe.

A RAUCH műtrágyaszóró 3200 literes tartálytérfogatú, mechanikus meghajtású, ISOBUS rendszerű fedélzeti elektronikával felszerelt gép, mely bár mérleggel is rendelkezik, a kijuttatott mennyiség szabályozásáért nem ez, hanem a RAUCH által 1999-ben szabadalmaztatott EMC (elektronikus tömegáram-szabályozás) felelős. Ez a rendszer minden pillanatban külön-külön figyeli a szórótányérra jutó mennyiségeket és ez alapján történik a beavatkozás. A mérleges megoldáshoz képest számos előnye van, ilyen például, hogy:

  • a hagyományoshoz képest lényegesen rövidebb a reakcióidő
  • a jobb- és a bal oldal szabályozása külön-külön történik
  • a méréshez nem szükséges, hogy a tartályban még legyen több 10 vagy 100 kilogramm műtrágya
  • nem érzékeny a rázkódásra
  • domboldalon üzemelve is pontosan működik

 A beépített mérleg itt már csupán visszaellenőrzésre szolgál, ami például a bérvállalkozóknál hasznos.

Az ISOBUS rendszerű fedélzeti elektronika lehetővé teszi a más, kompatibilis rendszerekhez való gyors és egyszerű kapcsolódást. A bemutató során sem saját monitorjával üzemelt a gép, hanem közvetlenül a Valtra Smart Touch termináljával. Ez működtette a gép alapfunkciói mellett a szakaszolást (SC) és a változó dózisú kijuttatást (VRC) is. A RAUCH (a KRONE-hoz hasonlóan) ráadásul még a CCI szövetség tagja is, ami a standard ISOBUS szabványnál szigorúbb előírásoknak való megfelelést is jelent, tehát bármely más gép CCI monitorjával kompatibilis. A gép akár mindkét irányból méterenként szakaszolható, és így úgynevezett GAP (rés) szórásra is képes. A TC, SC és VRC funkciók mellett egyéb szolgáltatások is elérhetőek vele, mint a Convert, a Parallel Tracking és a Tramline Control, ezen kívül a rendszer Agrirouter kompatibilis is.

A RAUCH műtrágyaszóró alkalmas a helyspecifikus, menedzsment zóna alapján történő kijuttatásra

Míg a mechanikus meghajtású gépnél a szabvány előírásait betartó határ- vagy peremszóráshoz határszóró berendezésre (TELIMAT) van szükség, a hidraulikus meghajtás esetén – más előnyök mellett – ez is teljesen mellőzhető. Az AXIS 30.2 szórásszélessége 42 méter, míg az 50.2-é 50 méter is lehet. Néhány éve a tolózárakat és feladási pontot működtető linear motorok helyett beépített SpeedServo motorokat alkalmaznak, amelyek 2,5-szer gyorsabbak és lényegesen strapabíróbbak is az elődjüknél. A gép hosszú élettartamához hozzájárul az alkalmazott legkorszerűbb gyártástechnológia, a nagy mennyiségű koracél használata és a speciális felületkezelés a nem korrózióálló részeken. Ennek megfelelően a gyár 6 év átrozsdásodás elleni garanciát vállal. Fontos, hogy ez gyártói regisztrációhoz kötött.

Szép idő, szép gépek, szép létszám – ilyen volt a Valkon Kft. bemutatója Regöly határában

A helyspecifikus gazdálkodás során az egy gazdaságon belül megtalálható különböző gyártók precíziós eszközeinek kompatibilitása kiemelten fontos. Sági Zsolt szervizmérnök bemutatta, hogyan vihetőek át a Valtra gyári rendszerből az FJDynamics automata kormányzásra a tábla- és forgó határok. Az  FJD át tud venni munkagép virtuális terminált, viszont egyelőre nem képes szakazvezérlést és változó dózisú kijuttatást vezérelni. Az FJD a következő gépkapcsolat traktorában működés közben is kipróbálható volt.

Ezután Jócsák Attila előadásában a vendégek megismerhették a Valtra G széria Versu felszereltségét és a gyári homlokrakodó előnyeit. Ilyen például a homlokrakodó vezérléséhez használt, kézreálló, kartámaszba integrált elektronikus joystick, valamint a hidraulikus asszisztens funkció is.

Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető részletesen bemutatta a gépekben meglévő, a pontos feladatvégzéshez szükséges ismereteket is

Ezt követően a Samson SP 15-ös szervestrágya szórót Dobos Péter mutatta be. A dániai trágyakijuttatás-specialista cég gépeinek legkelendőbb típusa a bemutatott SP széria, mely 9, 11, 12, 15 és 17 köbméteres változatokban érhető el. Az SP 15 alaphelyzetben 15 köbméteres, de a rászerelt horganyzott magasítókkal akár közel 20 köbméterig bővíthető. A gép főbb jellemzői az alacsony teljesítményigény, a kompakt, időtálló, kis tömegű építésmód és az, hogy teljes egészében DOMEX acélból készül.

Mozgásban a Valtra húzta Samson SP 15 Regöly határában

A kiszórható mennyiség 4–70 t/ha között választható, a szórásszélesség 8–12 méter közötti lehet. A Samson a világon elsőként vezette be a dupla függőleges hengerekből álló szórószerkezetet, amely az optimális és egyenletes szóráskép garanciája. A tányérok pozicionálása eltérő, így a felső rész oldalra és fölfelé, a középső rész hátra és egyenesen szór, míg az alsó rész a legkönnyebb részecskéket is képes felvenni. A speciális kialakítás teszi lehetővé a tökéletes szórásképet és a széllel szembeni minimális érzékenységet. A hengereken lévő kések egyszerre aprítanak és adagolnak.

Az anyag mozgatásáról két Evart-lehordólánc gondoskodik, melyek rendkívül erősek, ugyanakkor könnyen, szerszám nélkül szerelhetők. Meghajtásukról hidromotor gondoskodik, forgásirányuk pedig megfordítható. Az öntisztító, L alakú, edzett acélból készülő kaparólécek a kocsifenék 95%-át lefedik. Opcionálisan kérhető, szabadalmaztatott, hidraulikus láncfeszítés gondoskodik a kaparóláncok mindenkori tökéletes előfeszítéséről. A horganyzott hidraulikus hátsó ajtóval egyrészt menet közben rá lehet segíteni a kiszórt mennyiség szabályozására, másrészt vonuláskor lezárható, így a kiszóródás megakadályozható. A bemutatott gép egyszerű, monitor nélküli működtetésű, de az opcionálisan elérhető SpreadMaster számítógép segíthet a trágya még precízebb kijuttatásában, az adatok (terület, idő, kiszórt anyag mennyisége stb.) pedig egy külső hordozóra exportálhatók.

Megjött a Q széria Magyarországra is

Ezek után következett a teljesen új Valtra Q széria bemutatkozása. A két Q305-ös modellt először Tellus 7730-30-as talajlazítóval, majd Regent TITAN 180M-6 váltva forgató ekével próbálhatták ki a Valkon partnerei.

A Q széria a nagyobb területeken dolgozó gazdaságok számára lehet ideális választás 230-305 lóerő teljesítménytartományban. Főként talajmunkákban, nagyobb vetőgépek üzemeltetésében, valamint szállításban gazdaságosan használható erőgép. A T és S széria közé illeszkedő Q széria 7,4 literes AGCO Power erőforrással és fokozatmentes váltóval szerelt. Az automatikus motorfordulat és sebességváltó áttétel mindig ideális motorfordulatot tart, így érve el a leggazdaságosabb működést. A 9,2 tonnás alaptömeg (felsúlyozva mintegy 12,5 tonna) és hosszú tengelytáv ideális teljesítmény/tömeg arányt kínál, a kívánt vonóerő folyamatosan leérkezik a kerekekre. Erdészek számára a TwinTrac felszereltség javasolt, ebben a plexi ablakok és az erdészeti köpenyek opcióként kérhetők. A kezelőfelület a korábban többszörösen díjnyertes SmartTouch kartámasz, mely egyszerűen használható és nagyban csökkenti a munkaterhelést.

A Tellus lazító is kipróbálható volt a programon

  

A magyar gyártmányú Tellus lazítók közül a maximálisan 70 centiméteres munkamélységű, 7 késes modell dolgozott a bemutatóterületeken. Az oldalkésekkel és „cápauszonnyal” szerelt kések íve ideális, mivel minimális vonóerő igény mellett a teljes talajszelvényt megmunkálja: a talaj porozitását növeli, oldalirányban is kifejti repesztő hatását.

Regölyben is bemutatkozott a Valtra Q széria

A Regent TITAN 180M6 egy 6 fejű váltvaforgató eke, fogásszéklessége 33 és 58 centiméter között fokozatmentesen, a traktorfülkéből állítható. Gerendelye 180x140 milliméter keresztmetszetű, 10 milliméter vastag, finom szerkezetű acélból készül, így terhelhetősége 370 lóerőig terjed. Beállítását a Regent saját CX beállítóközpontja teszi egyszerűvé, ennek segítségével könnyen hozzáigazítható az első ekefej fogásszélessége a traktor nyomtávjához („C orsó”), az X orsóval pedig beállítható az eke vonópontja. Ezt követően már csak a finom beállításokra van szükség. Szintén specialitás az FTS vázbehúzás, mely fordításkor és szállításkor a gerendelyt a traktor szimmetriatengelyébe húzza, így az eke nem ír le „tölcsért” fordításkor és nem lóg túl a traktoron szállításkor. A gerendely magassága 83 vagy 86 centiméter lehet, az ekefejek osztása 100 centiméter. A bemutatott gépen réselt kormánylemezek, kopóorras szántóvas, kukorica előhántó, 560 milliméter átmérőjű csipkés tárcsás csoroszlya és 780x340-es kombi gumikerék volt.

A bemutatókon részt vevő partnerek természetesen közelebbről is megnézhették a gépeket, és ki is tudták próbálni azokat. A Valkon Kft. szakértő munkatársai testközelben, a szántóföldeken is megmutatták a monitorok beállításait és menürendszerét, a vendégek pedig mind a 4 helyszínen vezethették a traktorokat és használhatták a munkagépeket.

Jócsák Attila beszámolója alapján szerkesztette:

Csurja Zsolt
precíziós mezőgazdasági szakmérnök
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

101% CONNECTED with Valtra

101% CONNECTED with Valtra

At Valtra our guiding principles have always been the close connection to our customers and easy-to-use innovation. Staying true to these principles w...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?