2024. május 21. kedd Konstantin

Jobb terméshozamok egy univerzális és költséghatékony eszköz segítségével (x)

Agro Napló
A csapadékhiány mellett a terméshozam csökkenésének leggyakoribb okai a kártevők és a tápanyaghiány. Többek között ezekre is hatékony és gazdaságos megoldást kínál a FLIEGL láncos-tárcsás boronája, ami az AGROmashEXPO 2022 termékdíjversenyén különdíjat nyert nemzetközi Gépesítés kategóriában.

Egy eszköz – többcélú felhasználás. A Fliegl láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja és ezáltal a 21. századi európai talajművelési kultúrában igazi innovációként törhet utat magának. Az eszköz egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását. Emellett gyomnövények irtására, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas.

Mindemellett hogyan tudja növelni a talaj vízmegtartó-képességét ezzel is hozzájárulva a magasabb terméshozamhoz? A sekély talajművelés során a felszíni rétegek kerülnek átforgatásra, ezzel csökkentve a talajnedvesség kipárolgását, így a mélyebben fekvő rétegek víztartalma megmarad. A Fliegl terméke – mint az ultrasekély talajművelés eszköze – a legkeményebb betakarítási maradványokat is jelentősen nagyobb erővel fordítja ki a földből és aprítja fel, mint a klasszikus boronák. Mivel a munkavégzés során az eszköz szármaradványokat hagy a felszínen, tovább csökkenti az elpárolgás mértékét, ezzel is javítva a talaj vízmegtartó-képességét.

Az őszi munkák során nagy szerepet kap a kukorica- és napraforgótáblák tarlóhántása. Emellett megjelenik az egyik legismertebb kártevő, a kukoricamoly elleni védekezés is. A láncos-tárcsás boronával történő tarlóhántás során a tárcsák nagy szögben állnak a haladási irányhoz képest, ezért minden tarlómaradványt kifordítanak a földből és szét is zúzzák azokat, így az eszköz megakadályozza a szármaradványokban megbúvó kártevők áttelelését.

A növények csírázáshoz és fejlődéséhez elengedhetetlenek a megfelelő talajadottságok, melyek a tápanyag utánpótlásával és a magágy megfelelő előkészítésével javíthatók. A kijuttatott hígtrágya hasznosulásának kulcsa a talajba történő minél gyorsabb bedolgozás, amit a Fliegl boronájának köszönhetően nagy sebességgel, a talaj felszínét keverve, költséghatékonyan valósíthatunk meg. Az akár 18 km/h munkasebesség és a közel 7 méteres munkaszélesség garantálja a minimális üzemanyagfelhasználást és a nagy területteljesítményt a vetések előtti magágyelőkészítés során, mindezt akár egy 160 lóerős erőgéppel. 

A FLIEGL láncos-tárcsás boronájának szerkezete egy kereszt formájú vázból áll, amelynek négy nyitott oldala edzett acélból készült, éles peremű láncos tárcsákkal felszerelve. A kopásálló tárcsák átmérője 350 mm, az ezek közötti távolság pedig 130 mm (alapsúlyozott kivitelben). Tengely vagy gerendely helyett a tárcsákat láncszemek kötik össze, ami nagyon jó talajkövetést tesz lehetővé minimális munkamélység mellett is.

Az eszköz teljes hossza 9,6 méter, amelyhez minimum 160 lóerős erőgép használata ajánlott. Optimális anyagáramlás 11-12 km/h sebességtől van a tárcsák között, de – ha a talaj állapota lehetővé teszi – akkor ezt akár 18 km/h-ra is növelhetjük. A tárcsás boronát az erőgép K80 vagy KAT II/III csatlakozásával tudjuk felkapcsolni. Egy pár kettősműködésű hidraulikus csatlakozó vagy Load Sensing csatlakozó szükséges a működtetéséhez. A különböző funkciókat egy elektromágneses vezérlőtömb látja el.

A FLIEGL láncos-tárcsás borona további előnye a kedvezőtlenebb talajviszonyok közt mutatkozik meg. A többféle állítási lehetőségnek köszönhetően (láncfeszesség, vázmagasság, művelési mélységállító kerekek) szélsőséges talajállapotokhoz is jól optimalizálható, gyorsan és egyszerűen beállítható a különféle talajviszonyokhoz.

Mivel egy gazdaságos, nagy munkasebességű és nagy hatékonyságú eszközről van szó, kevesebb üzemanyag felhasználásával, illetve rövidebb idő alatt végezhetjük el a szükséges talajmunkát, amiből adódóan a károsanyag-kibocsátás is kevesebb.

A többfunkciós eszköz további előnye, hogy a gyomnövények mechanikus irtására is alkalmas, illetve segíti a zöldtrágya feldolgozását, ezáltal is csökkentve a termőföldön alkalmazott vegyianyagok, valamint a műtrágya felhasználását.

A láncos-tárcsás borona, a Fliegl innovatív talajmegmunkáló eszköze egy olyan egyszerűen használható, multifunkcionális gép, amely az üzemi költségeket jelentősen csökkenti bármely méretű gazdaság számára, ami egyúttal a beruházás megtérülését is gyorsítja.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06