Már ősszel kimaxolhatjuk kalászosunk gyomirtását! (x)

Agro Napló
Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, fontos, hogy már ősszel gondoljon a gyomirtásra!
Virágzó borostyánlevelű veronika, tyúkhúr, valamint nagy széltippan és pipacs fertőzés tavasszal (Vid, Veszprém megye, 2021.04.05.)

A kalászos gabonában az elmúlt években előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények - nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr - ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Ha a védekezés megcsúszik, meghiúsíthatja a gyomirtás eredményét. A repce árvakelés szintén sarkalatos pontja lehet az őszi gyomirtásnak. Tovább bonyolítja a helyzetet az egyszikűek elleni védekezés, főleg, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje marad a következő kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. 

Az FMC-Agro Battle® Delta herbicidje őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Rozs és tritikálé kultúrákban az engedélyokirat kiterjesztése folyamatban van.

A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Kiváló hatékonysággal bír a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen.

Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteljes fejlődését biztosítja.

Hazai és külföldi adatok alapján nagy széltippan ellen a 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú, alacsonyabb dózis esetén az egyes kétszikűek elleni hatása azonban gyengébb lehet, így az ősszel is felhasználható Ally® Max gyomirtó szer 30 g/ha-os dózisával kombinációban javasolt kijuttatni.

Az Ally® Max 143 g/kg metszulfuron-metil és 143 g/kg tribenuron-metil hatóanyagtartalma révén kiváló kombinációs partner kalászosok őszi gyomirtásához. Erős kétszikűirtó hatású készítmény és rásegít a nagy széltippan elleni hatékonyság növeléséhez is.

Balra kezeletlen nagy széltippannal és borostyánlevelű veronikával fertőzött terület, jobbra őszi Battle® Max kezelés (0,3 l/ha Battle® Delta + 30 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Marcaltő, 2022.04.05.)

Őszi Battle® Max kezelés (0,3 l/ha Battle® Delta + 30 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Sárszentmihály, Fejér megye, 2022.06.07.)

 

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

 • Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok is jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.), akkor a Battle® Max technológia javasolt, mely virtuális kereskedelmi csomagban is beszerezhető. Kijuttatása Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1 % dozírozásban korai posztemergensen szükséges.
 • Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék stb.), akkor a Battle® Delta 0,6 l/ha + Trend® 90 0,1% kijuttatása javasolt preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.
 • Battle® Max őszi gyomirtási technológia őszi búzában, őszi árpában, rozsban* és tritikáléban*

  Virtuális gyomirtószer-csomag: Battle® Delta + Ally® Max SX® + Trend® 90

  • Maximalizált tudás nagy széltippan és az ősszel csírázó kétszikű gyomok ellen!
  • Maximalizált eredmény 4 hatóanyag együttműködésével!
  • Maximalizált tartamhatás talajon keresztül is!
  • Maximalizált gyommentesség!

   

  Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy őszi gyomirtó szerünk Önt is segíti majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogja hatékonyságát.

   

  www.fmcagro.hu
  Facebook: @FMCAgroHungary

  A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. *A Battle® Delta engedélyokirat-kiterjesztése rozsban és tritikáléban folyamatban van.
  Címlapkép: Getty Images
  CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
  KONFERENCIA
  AgroFuture 2024
  Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
  AgroFood 2024
  Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
  Vállalati Energiamenedzsment 2024
  Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
  Agrárium 2024
  Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
  EZT OLVASTAD MÁR?