2024. május 9. csütörtök Gergely

Az üzemszintű gyomirtási rendszer előnyei

Agro Napló
A modern növényvédelemben egyre inkább mérésekre, megfigyelésekre alapozva hozzuk meg az egyes kezelésekkel kapcsolatos döntéseket. A gyomok esetében már nem irtásról, hanem szabályozásról beszélünk, alapvetően a növényvédelmet az adott évi gazdasági kár elhárítására használjuk.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy ami egy adott évben termesztett kultúrában nem okoz kiesést, az a következő évben vagy években nehéz feladat elé állíthat minket más kultúrában! Jó példa erre a kalászos gabonákban egyre inkább terjedő egyszikű gyomok esete. Az utóbbi években, de különösen 2021-ben nagyon sok helyen láthattunk egyszikűekkel, elsősorban széltippannal, de egyes országrészekben rozsnok fajokkal és ecsetpázsittal fertőzött gabonatáblákat. Hogy is alakulhatott ki ez a helyzet?

Az egyik ok lehet a repce

A repcében ugyanazon gyomok jelennek meg, mint az őszi kalászosokban, azonban gazdasági kárt főleg a kétszikűek, például az ebszékfű okoznak. Az egyszikűek közül a gabona árvakelésnek szenteltünk figyelmet, mivel ez kel ki korán a repcével együtt. A széltippan és a rozsnok fajok többnyire csak a fejlett repcében kelnek ki, így a gabona árvakelés elleni kezelések ellenük nem hatásosak. Mivel a repce alapvetően elnyomja őket, nem vesszük ezeket figyelembe a gyomirtó szer választásakor. Ugyan kis egyedszámban voltak jelen, gazdasági kárt nem okoztak, de magot hoztak, melyek bekerületek a talajokba.

A másik ok az időjárás lehet

A 2020 előtti 5 évre jellemzőek voltak a hosszú, meleg, száraz őszök. Ez nem kedvezett a kalászos gabonában az egyszikű gyomok kelésének, mivel ezek 1-2 cm mélyről csíráznak akkor, amikor ez a talajréteg tartósan nedves. A kedvezőtlen körülmény azonban nem azt jelentette, hogy ezek a gyomok kipusztultak. Kis egyedszámban, főleg a repcében, folyamatosan jelen voltak és magot hoztak, azaz elkezdődött a talajok feltöltődése az egyszikű gyommagokkal. 2020 őszén aztán kialakult az ideális körülmény számukra, és az addig elfekvő magok kikeltek, immár gazdasági kárt jelentő mértékben. Őszi búzában „csak” jelentősen megnőtt a gyomirtás költsége, az őszi árpa esetében viszont, ha a megjelenő gyom valamelyik rozsnok faj volt, lehetetlenné vált tavasszal a védekezés.

Megoldás, ha üzemszintű gyomirtási programot alakítunk ki

A repcében lehetőségünk van a gabonákban veszélyes egyszikű gyomok felszaporodásának megelőzésére. A Butisan® Complete, vagy Clearfiled® repce esetén a Cleratop® hosszú talajhatásának köszönhetően hatékony a hideg talajból későn kelő egyszikűek ellen. Egy sikeres repce elővetemény gyomirtás után a kalászosokban könnyebb a gazdasági kár elhárítása! Az őszi búzában és árpában engedélyezett Pontos® széltippan ellen már a 0,75 l/ha dózisban hatékony. 1,0 l/ha Pontos®-szal jó eredményeket érhetünk el az ecsetpázsit, a gabona és a fedél rozsnok ellen is*. Amint a gyomok kelését észleljük, azonnal cselekednünk kell! Ellenük a végső hatás talajon keresztül alakul ki, ehhez idő és bemosó csapadék kell. Ha 3–5 levelesre erősödnek, a kezelés csak blokkolja a növekedésüket, de az elvárt hatékonyság elmarad.

Egyértelmű, hogy a megszokásokra alapozó, a kultúrnövényen kívül mindent ellenségnek tekintő növényvédelem kora véget ért. Fontos azonban, hogy a gazdaságunkra egy komplex egységként tekintsük és ne csak az adott év gazdasági hasznát vegyük figyelembe.

*BASF Hungária Kft. által elvégzett belső kísérletek alapján   Hangyel Attila
fejlesztőmérnök

www.agro.basf.hu

A cikk szerzője: Hangyel Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02