Ősszel kell megalapozni a következő évi magas repcetermést (x)

Agro Napló
Mint minden szántóföldi kultúránál, a repcénél is a műtrágyázás megtervezésének alapja a talajvizsgálati eredmények és a repce fajlagos tápanyagigényének ismerete.

Mennyi tápanyagra van szüksége a repcének?

A repce esetében már nem sokkal a kelés után megindul a termésképző szervek kialakulása. A 3–10 leveles állapottól kezdve megjelennek az oldalrügyek kezdeményei, amelyekből tavasszal az oldalhajtások és a virágok alakulnak ki. A lehetséges terméspotenciál a repce esetében így már ősszel eldől - ezért rendkívül fontos, hogy ebben az időszakban ne alakuljon ki tápanyaghiány.

Egy átlagos 3 t/ha-os termésszint eléréséhez 140-170 kg nitrogént, 75-90 kg foszfort, 140-160 kg káliumot, és 120-150 kg kalciumot vesz fel. A talajból származó nitrogén általában nem elegendő az őszi fejlődéshez, az alaptrágyázás meghatározó a termésképző szervek kialakulásához.

Egy repceállomány ősszel hektáronként átlagosan 40–80 kg nitrogént vesz fel. De korai vetés, állandó, növekedést serkentő időjárás, késői télkezdet, és szerves trágyából származó nitrogénrendelkezésre állása esetén akár 130 kg nitrogént is felvehet az állomány. Fontos a megfelelő, legalább 0.8-1 cm-es átmérővel rendelkező gyökérnyak kifejlődése.

A káposztarepce számára a kén(S) az egyik legfontosabb tápanyag. Minden 10 kg N-re 1 kg S-t (2,5 SO3) is kell számolni. Így akár 50-70 kg/ha S-t is vissza kellene pótolnunk a vegetáció során.

Ne feledkezzünk meg a P- és K-trágyázásról sem!

A jó fagytűréshez megfelelő mennyiségű foszforra és káliumra is szükség van.

Azokon a termőterületeken, ahol szükséges a foszfor- és kálium-műtrágyázás, az NPK-műtrágyák őszi kijuttatása és bedolgozása sokkal hatékonyabb, mint a tavaszi, felületre történő NPK-szórás.

Az igen jó foszfor- és kálium-ellátottságú termőföldeken elegendő lehet a csak nitrogénnel (kénes nitrogénnel) történő őszi alaptrágyázás, esetleg egy nitrogénhangsúlyos NPK-műtrágya használata.

Az alaptrágya kijuttatása vetés előtt célszerű, és feltétlenül dolgozzuk be a talajba. Érdemes olyan műtrágyákat használni, melyek gyorsan felvehető, vízoldható formában tartalmazzák a tápanyagokat, így a növények elegendő mennyiséghez  jutnak már a fejlődés korai stádiumában is.

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a Borealis L.A.T digitális eszközei kiváló segítséget nyújtanak. A NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás kiszámolja a termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiséget, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással, akár a gazdaság teljes területére, és komplett vetésforgókra készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

Keresse prémium termékeinket a www.borealis-lat.com weboldalon, illetve üzletkötőinknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?