2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A szárazság velejárója a direktvetés

Agro Napló
A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés eredménye ez. A borítatlan felszínt elviszi a szél. Nagyon sok helyen találkoztunk ilyennel. Egy másik formája a termőföldvesztésnek az eldiffundálás. Az intenzív művelet folyamán elég a föld és szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

Elszáll a termőföld

Miként lehet megváltoztatni a már több évtizede elindult történéseket? Ezenfelül ott van a „mindenki” egészségesebben szeretne élni mondat is. Kevesebb vegyszer akkor több talajbolygatás? Ez megint termőföldvesztést hoz magával.

Az egyre extrémebb időjárás, és ezen belül a hosszan tartó szárazság, kevés csapadék, vagy éppen ellenkezője, amikor elkezd esni az eső akkor ömlik, mindezekkel mit tudunk csinálni, hogy valamelyest a terméseinket biztosítani tudjuk.

A körülöttünk zajló anomáliák felerősödtek, és sajnos nagyon sokan a zavarosban halászni érdemes elven szeretnének még nagyobb nyereségre szert tenni, így megtalálták a mezőgazdaságot is.

Na de a természeti változásokra olyan kicsi a ráhatásunk, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Azonban eljön az az idő amikor már lehet, hogy tényleg késő lesz.

A régi berögződött talajművelést érdemes lenne átgondolni. A NoTill sem fog működni egyik napról a másikra. Azt is tanulgatni kell. És nem is biztos, hogy teljes megoldás.

A kombájn utáni ultrasekély talajművelést el kell végezni, így kikelesztjük a kihullott magokat, és a kapillaritást, a kipárolgást megszüntetjük. Az egyik legfontosabb művelet, és ezt csakis akkor tudjuk jó minőségben végezni, ha a kombájn is jól dolgozott. Alacsony tarló, apróra szecskázott szalma.

A tarlóhántó eszköz ebben az esetben a Horsch Cultro! A dupla késhenger és nehéz gereblye kombináció! Ezzel a művelettel elérjük a célt: ultrasekély tarlóhántás, a szármaradvány terítése, és a kihullott magokat kirázzuk a szalma közül. A magok a talajjal kerülnek kontaktusba, fentről pedig a szalma védi a talajt. Az árvakelést hasonlóan dolgozzuk be, ezért nem nőhet meg erősen. A júliusi, augusztusi nagy melegekben a talajból minimális a nedvességvesztés. Ultrasekélyen művelünk, és zöldtömeg sincs a felszínen.

Cultro ultrasekély művelet

Annak függvényében, hogy mit vetünk és milyen a talaj tömörödöttsége kell lazítani. A NoTill irányába kezdünk elmenni, hogy minél kevesebb talajmozgatást végezzünk a kevesebb nedvességvesztés és a tökéletesebb, egészségesebb talajélet végett, akkor úgy is kell kezelni a területet. Minél kevesebb taposás, ezt is úgy időzíteni, amikor a traktor és a munkagép a legkisebb káros taposást végzi.

A NoTill vetést az Avatar testesíti meg! Akár közvetlen tarlóba vagy takarónövénybe, félig elkészített magágyba.

Avatar 4 SD tripla tartállyal

Az egy tárcsás vetőcsoroszlya nagy, 250 kg-os csoroszlyanyomással képes a talajba hatolásra. A vetőgép dupla vagy tripla tartállyal szerelhető, így többféle termék egyszeri kijuttatására is alkalmas. A mellső és hátsó vetősor szelektív tömlőzéssel szerelve, különböző termék, különböző mélységbe helyezésére is alkalmas, pl. takarónövények vetésénél az apró mag sekélyre, a nagy magvak mélyre.

Avatar köves talajon

Az egyre nagyobb szárazság több termelőt arra sarkall, hogy ősszel kevesebb talajművelés mellett végezzék a vetést, így kell a nagy csoroszlyanyomás. Másutt a rezisztens gyomok elleni védekezésben van szerepe az Avatarnak, úgy, hogy a vetésnél már nincs talajbolygatás, és a fals vetőmagágyból kémiailag már eltávolították a rezisztens gyomokat.

Avatar 12 SD közvetlen mulcsba

Az Avatar olyan vetőgép, amellyel legyen az NoTill vagy mulcsos technológia, a vetés tökéletes. Minél extrémebbek a körülmények annál hamarabb megérkezünk az Avatar vetőgéphez. Nagyon kötött talajokon dolgozunk, ahol nehéz aprómorzsás talajt készíteni. El kell engedni a talaj intenzív művelését, a sok gázolaj felhasználását, oda az Avatar kell!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A csapból is az aszály folyik

A csapból is az aszály folyik

Már a 70-es években voltak modellezések a klímaváltozásra. A 90-es években még kinevették azt, aki a klímaváltozásról beszélt. És most a vezetőket szi...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!