Digitális segítség a kukorica lepkekártevői ellen a toxinmentes takarmányért (x)

Agro Napló
Van már digitális, könnyen használható megoldás arra, hogy a kukoricamoly vagy a gyapottok-bagolylepke megjelenését időben észrevegyük!

A fenti kártevők hatalmas terméskiesést okozhatnak silókukoricában és szemes terményben egyaránt, illetve az általuk okozott sebzések kitűnő táptalajul szolgálnak gombás megbetegedéshez, ezzel utat nyitnak a toxinfertőzésekhez.

A kukoricatermesztők évek óta tapasztalják, hogy a lepkekártevők egyre nagyobb fertőzési nyomással jelentkeznek, így az általuk okozott kár is egyre nő. A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) megjelenése mára országos problémává vált, jelen vannak az ország egész területén és csak az évjárati hatásokon, valamint az alkalmazott agrotechnikán múlik, melyik és mekkora kártétellel jelentkezik.

Milyen okok húzódhatnak meg a növekvő fertőzések mögött?

Az időjárási körülmények alakulása, az enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a kukorica vetésterületének növekedése hatással van mindkét kártevő felszaporodására. A kukoricamoly ezen túlmenően a kukorica szármaradványaiban, lárva alakban telel át. Az áttelelés sikerességét elősegítő tényezők (pl. forgatás nélküli talajművelés) növelik a kártevő következő évi egyedszámát, egyben a károsított növények számát. Mára ez odáig vezetett, hogy a korábbi években 20-30%-os fertőzöttségű térségekben mára már nem ritka a 60%-os fertőzési szint sem.

Miért kell védekeznünk az árukukoricában?

Röviden azért, mert megéri: gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni védekezés. Az FMC-Agro vizsgálatai bizonyították, hogy a kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Ez már önmagában is komoly érték, amely egy rovarölő kezeléssel megmenthető. Mindezen túlmenően a moly- és bagolylepke kártételéhez kapcsolódhat minőségi károkozás is. Károsításuk nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. A határérték feletti toxintartalomra egyre érzékenyebbek a felvásárlók, mely kiemelten igaz a tejelő szarvasmarhák takarmányozására szánt és silózott állományokra is. A gazdasági kár bekövetkezésének tehát komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat.

De kinek van ideje arra, hogy a kukoricaföld szélén állva döntse el, mikor van szükség a lepkekártevők elleni kezelésre?

A kezelés idejének pontos meghatározásához 2022-től a gazdálkodók rendelkezésre áll az Arc™ farm intelligence applikáció, ami valódi, egyszerűen használható, digitális megoldást jelenthet a problémára.

Az applikáció segítségével a gazdálkodó kevesebb munkával szerezhet több információt: az FMC által biztosított, napelemmel működtetett, éjjel világító rovarcsapdák befogják a kártevőket, melyek egy erre kialakított felületen gyűlnek össze. Egy digitális fényképezőgép automatikusan fotót készít, majd egy felismerő szoftver megszámolja az egyedeket és rajzásdiagramon ábrázolja a fogási adatokat.

Ezt követően a felhasználók azonnal hozzáférnek ezekhez az információkhoz, látványos hőtérképen és akár a csapdákhoz kapcsolódó részletekre kattintva is láthatják a fogási eredményeket, melyekből következtethetnek arra, hogy hol és mikor szükséges a kártevő elleni beavatkozás.

Ezután kapja meg a jelzést a gazda, ha növekszik a fogásszám vagy időszerű a védekezés a csapda körzetében, mely figyelmezteti arra, hogy itt az ideje kimenni a területre, és megnézni, hogy a saját területén eljött-e a beavatkozás ideje.

Az eredmény pedig a kukoricatermesztő oldaláról nézve a növényvédelmi beavatkozás finomhangolása, mellyel nagyobb terméshozam, jobb termésminőség, az állattartó oldaláról pedig az egészségesebb takarmány, növekvő szaporulat érhető el.

2022-től az applikáció kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke megfigyelésére kerül beállításra. Az applikáció május közepétől mind az iOS, mind az Android felhasználók részére elérhető lesz, letölthető az AppStore-ból, illetve a Google Play Áruházból. További információk: www.fmcagro.hu/arc

A védekezésben mindig számíthat a Coragen® 20 SC rovarölő szerre!

A lepkekártevők elleni védekezéskor a gazdálkodók már régóta számíthatnak a Coragen® 20 SC rovarölő készítmény biztos hatására. A gyakorlati felhasználás szempontjából óriási előnye, hogy kijuttatásának időzítése rugalmasan alakítható. Ezzel és a rovar-előrejelzéssel biztosíthatjuk, hogy egyetlen kezeléssel akár mindkét kártevő ellen sikeresen léphessünk fel. Egy 2021-es termésminőség vizsgálatban a kezelt takarmánykukoricában szinte nem volt kimutatható a DON jelenléte, ellentétben a kezeletlennel.

www.fmcagro.hu

Fenti cikk az AgrárUnió 2021/05 számában megjelent FMC cikk, az Agroinform.hu szerzője által a PREGA 2022 állattenyésztés webináriumon Hőgye Szabolcs FMC területi szakmérnök által megtartott előadásról készült összefoglaló és az Agro Napló Precíz Gazdák 2022 kiadványban megjelent riportok felhasználásával készült.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?