Hidropónia – a növénytermesztés jövője (x)

Agro Napló
A hidropóniás termelési technológia jelenleg kevésbé ismert és elterjedt Magyarországon, pedig a világ többi táján egyre nagyobb teret hódít magának – nem ok nélkül, hiszen használatával akár 30%-kal hatékonyabb növénytermesztés folytatható kontrollált körülmények között.

A hidropóniás termelési technológia jelenleg kevésbé ismert és elterjedt Magyarországon, pedig a világ többi táján egyre nagyobb teret hódít magának – nem ok nélkül, hiszen használatával akár 30%-kal hatékonyabb növénytermesztés folytatható kontrollált körülmények között.

A technológia lényege, hogy nincs szükség termőföldre a termeléshez, illetve 90-95%-kal kevesebb víz szükséges, mint hagyományos gazdálkodás esetében. Ráadásul a vertikális kialakításnak köszönhetően egy nagyon helytakarékos megoldásról van szó. A palánták, növények kőzetgyapotban növekednek és tápoldatos vízből nyerik ki a számukra fontos tápanyagokat. A beltéri termelés egyik nagy előnye, hogy a körülmények – mint a hőmérséklet, páratartalom stb. – kontrollálhatók, ezáltal pedig egész éves, kiszámítható termelés folytatható és nem kell tartani az időjárás okozta terményvesztéstől, illetve károkozóktól sem. Nem véletlenül nevezik városi kertészkedésnek is, hiszen olyan helyeken is lehetőség nyílik az organikus, növényvédőszer-mentes és tápanyagban dús zöldségek, fűszernövények, gyümölcsök megtermelésére, ahol hagyományos módszerrel ez elképzelhetetlen lenne.

Egy zöldülő startup 

Magyarországon a hidropónia szó szinte összeforrt a Green Drops Farm Kft. nevével, hiszen saját fejlesztésű, torony kialakítású berendezésük a technológia minden előnyét hordozza. A cég története sem hétköznapi: egy álomból családi hobbi lett, amely aztán kinőtte magát startup vállalkozássá. 

És miben jobb a Green Drops Farm hidroponikus rendszere? A hagyományos, „polcos” hidroponikus rendszerek egyik hátránya, hogy LED-ekkel kell pótolni a napfényt, amiknek nagy a bekerülési költsége. A toronyszerű kialakítás előnyét ismerte fel a magyar startup, megoldásukkal ugyanis sokkal kevesebb LED világításra van szükség.

Az eleinte kisebb, családi méretű berendezéseket gyártó és forgalmazó cég mára már – az eredeti elképzeléseknek és céloknak megfelelően – kifejlesztette Rotower® elnevezésű termékét, amely ötvözi az aeroponikus, hidroponikus és az akvaponikus termesztési technológia előnyeit a mezőgazdasági, nagy volumenű termelés során.  

Rotower® – fenntartható profit 

A Rotower® farm egy 4 darab 15 szintes toronyból álló skálázható egység, amivel fűszernövények, salátafélék, eper termelhető. Kitűnően alkalmas üzleti felhasználásra, hiszen egységenként egyszerre 600 növény termelhető – mindez 7,5 négyzetméteren. A moduláris rendszernek köszönhetően ráadásul igazán igényekre szabható a rendszer mérete. Egy Rotower® Farmmal évente több, mint 7.000 fej saláta termelhető meg. Ez azt jelenti, hogy kicsivel több, mint egy év alatt (a növények eladási árának alakulása függvényében) megtérül a befektetés, utána már hasznot termel, ami mezőgazdasági viszonylatban igencsak kedvezőnek mondható.

Jövőkép 

Az alapítók elmondása alapján a hosszú távú cél a termelés minél szélesebb körű automatizálása, ezzel együtt pedig a munkaerő szükséglet csökkentése. Ennek a folyamatnak a jelentősebb lépcsőfokai – mint a forgatás, világítás, vízutánpótlás már készen állnak, valamint a robotizáció előkészületei, tervezése is megkezdődött.  

Pályázati lehetőség

Tekintve, hogy május második felében nyílik meg a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása (VP2-6.3.1-20) utolsó szakasza, érdemes kihasználni a pályázati forrást azoknak, akiket érdekel ez a termelési technológia, hiszen a támogatás keretein belül önerő és visszatérítési kötelezettség nélkül juthatnak hozzá a hidropóniás termelőeszközökhöz.

Többet szeretne megtudni a technológiáról? Nézze meg a Rotower® bemutatkozó videóját, vagy keresse közösségi média felületeit: Facebook, Instagram, LinkedIn, Youtube.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Triplájára drágult a petrezselyem

Triplájára drágult a petrezselyem

Az év első nyolc hetében a szokásosnál is drágább volt a petrezselyem. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legfrissebb jelentése szerint 906 forint...

Darabáras lett a krumpli is

Darabáras lett a krumpli is

Az idényáras élelmiszerek ára az elmúlt egy évben több mint 20 százalékkal nőtt, a burgonya esetén pedig ennél is jóval nagyobb a drágulás. A francia...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!