Tiltott vadászati eszközök, de mégis használatban vannak, avagy létezik egy „szürke zóna”?! (x)

Agro Napló
Mi a különbség legális-, tiltott vadászati és hadipari eszközök közt és milyen retorziókra számíthatnánk használatukkor? A hadipari eszközöket megvásárolni sem igazán lehetséges, hacsak kétes forrásból nem. Ezek engedély nélküli birtoklása egyértelmű bűncselekmény, ezért ezekkel e cikkben most nem is foglalkozunk. Tiltott vadászati eszközök viszont legálisan kaphatók a kiskereskedelmi forgalomban, úgyhogy érdemes ezekkel tisztában lenni!  

A törvény és az etika is folyamatosan változik, fejlődik, de nem szabad elhamarkodottan elébe menni!

Így a XXI. század elején, akik nem ördögtől való dolognak tekintik a technikai fejlődéseket, szerintem sokunkat foglalkoztat a vadászati eszközökben történt fejlődés is. Hogy mit lehet - mit nem, ez mára már egész jól körvonalazódott minden-, új információkra valamit is adó vadásztársban, törvényileg fehéren-feketén szabályozott, még ha pár kolléga feszegeti is azok értelmezését. Azonban hogy mi számít etikusnak és mi nem, az már meglehetősen szubjektív és néha bizony eltolódnak az amúgy is kissé homályos határok. Emlékszem olyan időkre, mikor K.Pista bácsi halkan odasúgva mutatta nekem -akkori kisgyereknek- mintha épp valami csibészséget osztana meg velem, hogy (ha emlékeim nem csalnak) gavallér Baikal-jára valami Csehszlovák távcsővet vett és milyen messzire tud így célozni, lőni vele. Ma már mosolygunk ezen, de így volt, vagy nem?! Pár év(tized) elteltével már más szinten folyik a diskurzus egymás közt, - hány mikronos felbontású a hőkamera érzékelője, az éjjellátódra milyen infravetőt használj, hogy a vad ne lássa és ne ugorjon meg a fényére, stb.

A sötétben történő célzott lövés leadására képes eszközökről most ne is beszéljünk, hiszen ezeknek nem csupán a használata, de a vadászat alatt történő birtoklása is automatikusan büntető eljárást eredményez egy hatósági ellenőrzés során. Nincs menekülő út! Márk vadász kollégám cikkezett erről épp a minap, rendre elmarasztaló ítéletek születnek ezen ügyekben, általában felfüggesztett börtönbüntetéssel és nem mellékesen jó pár százezres pénzbüntetéssel kiegészítve azt.

Inkább nézzük meg most azokat az eszközöket, amelyeknek használata nem hogy nem törvénysértő, hanem jogszerű használata kedvezően is befolyásolja, támogatja a „vadászszerencsénket”, lövésünk pontosságát és az elejtendő vad szelektálását, megbízható bírálatát.

A biztonságos és pontos lövés támogatója, a lőbot

Én így az ötödik X-emhez közeledve, még egész elfogadható egészségnek örvendve örömmel cserkelek erdőn-mezőn, ereken át és ha Diána kegyeivel elém sodorja a kiszemelt vadat, bizony mindig meg kell állnom kifújni magam a biztos lövés előtt, hogy ne remegjen az a bizonyos szálkereszt. Erre a célra fejlesztették ki nekünk a lőbotok különböző fajtáit, 1-2-3 lábút, teleszkópost, karbonszálast, stb, melyből a legigényesebb vadásztársaim is kedvükre válogathatnak. Az sem utolsó, hogy a terítékfotón a háromlábúra felakasztott, kiürített vadászpuska és kalap számomra méltóbban fest, mint a vadra fektetve.

Kattintson ide, ha megnézné lőbot kínálatunkat!

Személyre szabott kereső távcső?

„Aki egy nehéz porro prizmás kereső távcsővel a nyakában képes kilométereket cserkelni hegyen-völgyön-erdőn át, az más galádságokra is képes!” -mondta többször is egyik vadász-keresztapám. Erre a célra is alkalmas a lőbot, ugyanis kiváló támasztékot nyújt az elbírásálkor a nehéz binokulárnak és összecsukva akár sétabotként is támaszunk lehet. Hogy ne csak nehéz távcsőről essen szó, érdemes megnézni kínálatunkban többféle kereső távcsővet, melyek különböző lencseméretekkel kerülnek kialakításra egy professzionális német gyártótól. Vásárlás előtt érdemes konzultálni a felhasználási célokról is, mert mást – mást ajánlunk a hivatásos vadászoknak, vagy természet szerelmeseinek! ova-tovább még a használó korosztálya is befolyásolhatja a választást! Ugye ismerős a képlet: a kereső távcső objektív lencséjének átmérője(mm) / a kereső távcső nagyítási mértéke = kilépő pupilla méret(mm) De ezek a számok csak száraz adatok, ahogy nem beszéltünk még fényáteresztő képességről, kromatikus aberrációról (színhiba), torzításról, fókuszálásról és még sok hasonló érdekes szóról ami mind, a számunkra tökéletesen megfelelő kereső távcső kiválasztását befolyásolják.

Kereső távcső kínálatunk ide kattintva elérhető!

A nagy távolságokat befogó „szuper” távcső (spektív)

A hivatásos vadász munkája során az egyik kiemelten fontos tevékenység az állomány becslése, kíséréskor a vadbírálás a szelektálásra, melyhez spektívet használnak.

Gyakran találkozhatunk ezzel lőtereken is a céltáblára fókuszálva és rögzítve, hogy a találatokat gyorsan és egyszerűen értékelni lehessen. Elviekben nem sokban különbözik egy nagy nagyítású távcsőtől, épp csak a fele, tehát egyszemes betekintésű távcső. A monokulártól eltérően azonban rendszerint változtatható a nagyítása, amely elérheti akár a 60X-t is. Mivel ~20-szoros nagyítás felett már mindenképp rögzíteni kell a távcsövet, fotóállvány, vagy lőbot csatlakozó található rajtuk. A nagyobb spektívek kedveltek nem csak a fegyverforgatók, hanem madarászok és természetfotósok körében is. Így a vad zavarása nélkül könnyedén megfigyelhetjük őket, tisztes távolságból is.

Spektívjeink közt ITT válogathat!

Egy éjjellátó vagy hőkamera használatával kitárul az éjszakai vadvilág, de utánkeresésnél, sőt, biztonsági feladatokban is hatékony segítség az emberi szemnek!

Amint a fegyver mellett egy megfelelő binokulár is lóg a nyakunkban, akár indulhatunk is nappali egyéni vadászatunkra. De mi a helyzet, ha a sötét éjszakában szeretnénk például dúvadat gyéríteni, mert a róka, sakál kermelgeti a baromfiudvart Rózsika néninél, vagy predátor kontrollra van szükség a területünkön az apróvad védelme érdekében? Keresőnkben sötét éjjel már vajmi kevés szempár fog villanni, hacsak véletlenül vissza nem tükrözi a hasas telihold fényét egy elszökkenő pillanatra. Ilyenkor kell elővenni az éjjellátó keresőnket, vagy kereső hőkameránkat, ami tulajdonképpen még személy- és vagyonvédelmi célokat is kiválóan szolgálhat! Lásd az alábbi 2 képen:

 

Mi a különbség a két technológia közt (éjjellátó vs. hőkamera), melyik mire jó?

A száraz adatbeli különbségektől most eltekintve, inkább gyakorlati felhasználásuk oldaláról megközelítve, az éjjellátó a nappalhoz leginkább hasonló képet mutat a képernyőjén, mivel egy szabad szemmel láthatatlan (infravető hullámhosszától függ) fényforrással világítjuk meg a vizsgálni kívánt területet. Például egy gímszarvas agancsát is képesek leszünk tökéletesen látni és elbírálni a sötétben, vagy az álló őzek ivarát megkülönböztetni a pamacsuk, illetve kötényükből. A természet árnyékait, -részleteit is láthatjuk az infravetős éjjellátó segítségével. Azonban ennek a képét befolyásolják leginkább az időjárási viszonyok, köd, eső, pára. Viszonylag gyakorlott szem szükséges a látott kép értékeléséhez, de hamar hozzászokik az ember.

Éjjellátó kínálatunk ide kattintva elérhető!

Ehhez képest egy kereső hőkamera használatával szinte „kinyílik az éjszakai világ” és a legapróbb hőforrás, egér, mezei pocok is tökéletes fénypontként világít a látómezőben, ami akár több száz métert is jelenthet! Egy csendes éjszakán csendben felmászni a magaslesre és körbetekinteni a kereső hőkamerával a sötét mezőn, különleges meglepetéseket tartogathat, hiszen láthatóvá válik a szántás barázdái-, a fűcsomók, zsámbékok közt megbúvó mezei nyúl és egyéb vad. Nem várhatunk minden részletre kiterjedő képalkotást több száz méterről, hiszen a sugárzó hő képének kivetülése látható csak a kijelzőn, de számomra hatalmas élmény mindig, amikor egy üresnek vélt, vaksötét látómezőt a kereső hőkamerával szemlélve a fekete, vagy fehér (beállítástól függően) állatfigurákkal megelevenedik az éjszakai vadvilág a hőkamera képernyőjén. A hőkamera elől hiába bújik el a konda egy bozót mélyére, az orra hegyét, hátát, farkát, tehát a testének bármely hőjelét szépen lehet látni a hőkamerával. A malacok csíkjait nem is látjuk hőkamera képén, de méretéből, mozgásából elég egyértelműen beazonosíthatjuk a vadállomány egyedeit. Agancs elbírálásához hőkamera nem megfelelő, vagy csak elvétve, illetve ha még barkában van az agancs. Mivel a csont nem sugároz hőt magából, ezért a hőkamera azt nem látja. Természetesen ehhez is kell némi gyakorlat, mire megszokja szemünk a hőkamera képének látványát.

Kereső hőkamera kínálatunkat ide kattintva találja!

A fentiek továbbfejlesztett változata, a puskára is rögzíthető éjjellátó-, vagy hőkamera előtétek, -mögététek, melyek Magyarországon, a beírástól a kiírásig történő birtoklása is a vadászati törvény megsértése, mely ugyanolyan büntetési tétel alá tartozik, mint más orvvadászat!

Az általunk forgalmazott hőkamera előtéteket ITT tekintheti meg!

Cikkünk a külföldi vadászatra vett és birtokolt, puskára rögzíthető hőkamera előtétekkel, éjjellátókkal, valamint a hivatásos kollégák kivételeivel nem kíván foglalkozni!

Remélem sok vadász kollégának tudunk segíteni információinkkal, termékeinkkel, hogy Széchenyi szavaival élve „a vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás” legyen!

Bármilyen kérdéssel kapcsolatban keressen minket, segítünk a választásban és tanácsot is adunk!

Vadászüdvözlettel!

Halmai Géza

termékszakértő
halmai.geza@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225,
info@agrogazda.hu, www.agrogazda.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A héten nyit a 26. FeHoVa

A héten nyit a 26. FeHoVa

A Kárpát-medence legjelentősebb fegyver-, horgász- és vadászati szakkiállítását február 7-10. között rendezik meg immár 26. alkalommal a Hungexpo vásá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?