2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Mi lesz a tavaszi nitrogénfej- és alaptrágyázással?

Agro Napló
Ilyen magas nitrogénárak mellett szinte mindenkit foglalkoztat, hogy lehet-e nitrogénfejtrágyával részben vagy egészben kiváltani a szemes vagy folyékony nitrogénműtrágyát.

Mit csináljunk még, ha csak kevés nitrogént szórunk?

Ha kevesebb fejtrágyát használunk, mint amennyit szoktunk, akkor a fejtrágyázást követő egy hónappal kezdjünk csak el nitrogénlombtrágyázni. Először közepes dózist (15–25 liter/ha) adjunk a növénynek, és ha lehet, kénes nitrogénből. A második vagy a harmadik permetezésnél már inkább csak magnéziumos nitrogént (RapidN21) használjunk, közepes–nagy dózisban (20–30 liter/ha).

Mi van, ha semmi nitrogént nem szórunk?

Amennyiben egyáltalán nem akarunk/tudunk nitrogén-fejtrágyázni, akkor legalább 4 alkalommal juttassunk ki nitrogénlombtrágyát. Az első és második kezelés inkább kénes nitrogén legyen, és közepes–nagy dózist alkalmazzunk. Áprilistól pedig inkább a magnéziumos nitrogént használjuk, legalább közepes dózisban. Fejtrágyázás elmaradása esetén legalább 100–120 liter/ha lombtrágyával számoljunk a február és június közötti időszakban.

Mi a Vulcan RapidN21?

A Vulcan RapidN21 alapja a karbamidkoncentrátum, amely magnéziumot, foszfort és mikroelemeket is tartalmaz. Nitrogéntartalma magas, 210 g/liter, amelyet a növény lombon keresztül is tökéletesen tud hasznosítani. Miközben a nitrogéntápanyag és a magnézium a fotoszintézist fokozza, a mikroelemek a biokémiai folyamatok katalizátorai.

Mi a Vulcan RapidNS?

A Vulcan RapidNS tiszta karbamidoldat, ammónium-tioszulfáttal és mikroelemekkel (Vulcan Pro S35 Extra). Nitrogénhatóanyag-tartalma 180 g/liter, és emellett közel 50 g ként (elemi kénben számolva) tartalmaz. Magas hatóanyag-tartalma teszi lehetővé, hogy azokon a helyeken, ahol nem lesz kénesnitrogénfejtrágyázás, ott a RapidNS-sel pótoljunk ként is. Egy kevés rezet, bórt és molibdént tartalmaz, amelyek segítik több növényen is a tápanyagfelvételt vagy a megtermékenyülést.

A nitrogénalapú lombtrágyáknak a levélen kell maradniuk.
A reggeli harmatok segítik akár több napig is a hasznosulásukat

Miért jó mellé a Power?

A Vulcan Power részben tapadásfokozó, részben összetett tápanyag. Magas a kálium-, a kén- és az aminosav tartalma, de vitaminokat, valamint nyomelemeket is találunk benne. Önmaga is egy tápoldat, amely levélen keresztül is képes jelentős mennyiségű tápanyagot adni a növénynek. Kicsit „ragadós” az állaga, amely
alkalmassá teszi arra, hogy a nitrogén, a magnézium, valamint a mikroelem-tartalmú lombtrágyák hosszabb ideig „dolgozzanak” a növény levélzetén. Azok a termelők, akik Vulcan Powert használnak, tudják, hogy a növényeik aszály- és fagytűrőbbé válnak, és a környezeti stresszt sokkal jobban tolerálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

Vulcan Folyékony NPK termékcsalád

Vulcan Folyékony NPK termékcsalád

Ilyen magas műtrágyaárak mellett nem lehet 400–500 kg/ha NPK-val és nitrogénnel indítani a repcék és a kalászosok termesztését. Ha úgy spórolunk, hogy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?