Gondoskodj okosan! – innováció az AlphaVetnél

Agro Napló
Új, az állatorvosok és állattartók által alkalmazott, a jelenlegi gyakorlat megváltoztatására alkalmas szoftvercsomagot fejlesztett ki azt Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Doki for Farm néven, mivel a jövő év januárjának végén életbe lép az Európai Bizottság (EB) 2019/6-os rendelete az állatgyógyászati készítményekről, ami jelentős változásokat hoz az állatgyógyszerekkel kapcsolatos valamennyi tevékenység végzésében.

Így, ha az állattartó gazdálkodók és az állatorvosok továbbra is hatékonyan szeretnék végezni munkájukat, rákényszerülnek arra, hogy új módszereket alkalmazzanak, amik elősegítik, hogy az állatgyógyászati készítmények rendelése és a felhasználás nyomon követése teljes egészében ellenőrizhető és átláthatóvá váljon. Ezt pedig a teljes telepi tenyésztési folyamat digitalizációja teszi lehetővé. Ez adta az ötletet az AlpaVetnek, hogy egy teljesen új, állattartó-telepi okos platformot hozzon létre, a „gondoskodj okosan” mottó jegyében.

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Dr. Végh Ákos Ph.D, az Alpha-Vet Kft. Innovációs Divízió igazgatója mutatja be a Doki for Farm alkalmazást

A Doki for Farm névre keresztelt alkalmazás a fejlesztők szándéka szerint az állattartó telepeken folyó állategészségügyi munkát teljes egészében felölelő digitális platform, ami új értéket teremt a termékvásárlási adatok, készletinformációk, az állományadatok, és a termékfelhasználás alapján. A telepi állategészségügyi tevékenység teljes körű nyomon követése révén egyszerűen és gyorsan teszi lehetővé a jogszabályi előírások teljesítését (például: az antibiotikum rendelést), a megfelelő adatszolgáltatást (például az antibiotikum-felhasználásra vonatkozóan), és az állatorvosi beavatkozást (például: az antibiotikum használatot) igénylő helyzetekben a döntés-előkészítést.

Emellett a szoftvert felruházták olyan funkciókkal, amik a vezetők gazdasági döntéseit támogatják információkkal (például az állománymenedzsment, a teljes körű készletkezelés, a raktározás és a számlázás, illetve a 148-as modul kezelése). Tekintettel arra, hogy a szoftver a pénzügyi és állategészségügyi adatok egyidejű gyűjtését végzi, dinamikus lekérdezési módot tesz lehetővé. Így a szakmai munka a gazdasági munkával összehangoltan végezhető – ideális egyensúlyt teremtve a kötelező elemek és a telep számára hasznot hozó tevékenységek között. Segíti az állatgyógyászati készítmények alkalmazásának optimalizálását a termelés gazdaságosságának megőrzése mellett is.

A szoftver 6 fő modulból áll: az állatállományok kezelése; a hatósági megfelelés; az állategészségügyi tevékenységek naplózása; a készletkezelés; a 148-as adminisztráció (azaz az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet szerinti támogatások igénylésének és kifizetésének rendje), valamint az adatelemzés.

Ezzel lehetővé teszi az állattartó telepeken alkalmazott szoftverek főbb elemeinek használatát az azt megvásárló gazdálkodók számára: vagyis rendelkezésre áll az állománymenedzsment, a termelésmenedzsment, a szaporodásbiológiai menedzsment, az állat­egészségügyi menedzsment alkalmazások hozzáférésének lehetősége is a programcsomagban. Míg más, piacon levő szoftverek vagy csak a termelésre, vagy csak a genetikára, vagy csak a szaporodásbiológiára teszik a hangsúlyt, a Doki for Farm az állategészségügyi menedzsmentben is a kifinomult digitalizációjának köszönhetően ad egyedi és új értéket a munkafolyamatban részt vevő telepi döntéshozók és állatorvosok kezébe.

A szoftver egyik újszerűségét az állományok és rotációk útjának kanban táblára jellemző megjelenítése adja. Ezzel egy Excel-tábla-szerű megjelenítés helyett a telepi munkafolyamat vizualizált megjelenítését valósítja meg a Doki for Farm alkalmazás. Az egyes rotációk és egyedek telepen belüli mozgatása, valamint az állományok változásai, változtatásai felhasználóbarát felületen láthatók és végezhetők el (a bekerülés, a kikerülés, az áthelyezés vagy az összevonás). Ugyanez a felület alkalmas a szükséges termelési adatok gyors, egyszerű rögzítésére.

A készletkezelési modul 4 funkciót valósít meg: az online és az offline termékrendelést, a bevételezést, a készletmozgatást, valamint a számlázást. A termékrendelés elsősorban az állatgyógyászati készítmények rendelését teszi könnyűvé. Ez azért egyedi, mert az állatgyógyászati gyógyszerek vénykötelesek, az antibiotikum felírás pedig külön engedélyhez kötötté válik. A rendszer biztosítja az állatgyógyászati készítmények rendeléséhez, felhasználásához kapcsolt, rendeletileg megkövetelt valamennyi termékjellemzőt. A munka megkönnyítése érdekében pedig egy 1700 cikkből álló adatbázist is kialakítottak a fejlesztők valamennyi cikk részletes adataival.

A rendelés digitálissá tétele egyfelől rendkívül gyorssá és egyszerűvé teszi a munkafolyamatot, másrészt kettős biztonsági funkcióval ellátva garantálja, hogy a vényköteles termékek kizárólag állatorvosi rendelvénnyel rendelhetők és szerezhetők be. Emellett az egyes termékek állományból való kikerülését a NAV előírásainak megfelelő számlázási modul teszi lehetővé. Továbbá az állategészségügyi tevékenységek naplózása is teljes körű (például: lege artis rögzíthető az azonosítás, a kórelőzmény, a jelen állapot és a diagnózis is). De a vizsgálat és a gyógykezelés során keletkezett adatokat is tárolja a program ugyanúgy, ahogyan valamennyi más felvitt adat is rögzítésre és naplózásra kerül. Ez lehetővé teszi egy moduláris felépítésű, egyedileg kialakított, a telep igényeire szabott lekérdező tábla megalkotását. Az előre rögzített, standard lekérdezések mellett a telep tehát saját adat­elemzését szintén el lehet végezni. Emellett az adatelemzés további speciális formája az a pénzügyi modul, ami a 148/2007 FVM rendelet szerinti pénzügyi mozgások nyomon követését szolgálja. Ehhez a beérkező termékek pénzügyi bizonylatait kell úgy rögzíteni, hogy aztán a felhasználások és a keret egyensúlyát egy jól használható grafikus ábrán lehessen megtekinteni.

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Doki for Farm elnevezésű alkalmazása jelentős elismerésben részesült. A fejlesztés, azaz innováció a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2021” pályázatán II. díjat kapott.

-an-


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

Heti fókusz: Tarlóápolás ekével?

A tarlóhántást lehetőség szerint minél sekélyebben kell elvégezni, hogy a kiszáradás mértékét minimalizáljuk. Amikor erről a műveletről beszélünk, a g...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!