2024. március 1. péntek Albin

Robotizált és automatizált raktárkomplexum Baján (x)

Agro Napló
Az AXIÁL Kft. megújult alkatrész logisztikai központját augusztus végén adták át a cég székhelyén, Baján; a meglévő raktárbázis bővítése 2 milliárd forintba került, amelynek felét a magyar állam finanszírozta, az átadó ünnepségen ott volt az Agro Napló munkatársa is.

Aki időt nyer, életet nyer, tartja a latin mondás – ezt idézte Varga Mihály pénzügyminiszter az átadáson. Mindehhez még hozzátette: a válság idején valóban a vállalkozások fennmaradása, a munkahelyek megtartása, biztosítása volt a tét. A vezető ugyanakkor akkor jó vezető, ha minden helyzetben képes hosszú távú módon gondolkodni. Ezt tette a magyar kormány is.

Ezért volt fontos, hogy a magyar kormány a válságkezelésben és a gazdaság újraindításában is a vállalatok támogatásának, a beruházások ösztönzésének és a munkahelyek megőrzésének az útját választotta a megszorítás rossz stratégiája helyett. Azok a vállalatok tehát, amelyek akár kormányzati segítséggel, akár anélkül, intelligens ipari technológiába fektettek be Magyarország javuló versenyképességéhez tudnak hozzájárulni még akkor is, ha fájó szívvel búcsúznak a raktárhelyiségek között cirkáló áruszállító tricikliktől, nyilvánvaló, hogy amit most bevezetnek, ezzel a fejlesztéssel hatékonyságnövelést, kapacitásbővítést hajtanak végre, és egyúttal megőriznek a vállalt számára 800 munkahelyet.

A mostani kétmilliárd forintos fejlesztés egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amik gyorsítják a magyar gazdaság újraindítását. „örömmel láttam, amikor bejöttünk ebbe az üzembe, hogy egy térkép szerepel a bejáratnál, hol, milyen lokációban vannak jelen az AXIÁL-nak a telephelyei. Az a cél, hogy ezek száma növekedjen, és a térkép, ami ott van a bejáratnál, az előbb-utóbb egy európai vagy világtérkép legyen, és minél több helyen jelenjen meg a cég majd külföldön is” – mondta a pénzügyminiszter.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a kibővített és a bővítést követően a robottechnikát is alkalmazó raktárbázist bemutatva szintén egy üzleti mondást idézett, miszerint: ”A szolgáltatás fontosabb, mint a nyereség, a nyereség nem cél, hanem a szolgáltatás eredménye.” Mindehhez hozzáfűzte, hogy az AXIÁL Kft. ugyanúgy, mint eddig, csak folyamatosan emelkedő színvonalon szeretné kiszolgálni hozzá forduló vevőit, ügyfeleit. Ennek érdekében hajtotta végre a mostani raktárbázis-fejlesztést is, amit már korábban, az első raktárbázis megnyitásakor mintegy másfél évtizeddel ezelőtt elhatároztak.

A tulajdonos-ügyvezető hangsúlyozta: az Alkatrész Logisztikai Központ bővítése nem jöhetett volna létre a Pénzügyminisztérium támogatása nélkül. A bővítésre pedig azért volt szükség, mert a gépek egyre bonyolultabbak, egyre nagyobb méretűek és súlyúak, továbbá egyre gyakoribb a típusváltás is. Azaz felgyorsult a világ, az úgynevezett időablakok egyre rövidebbek, ez utóbbira példaként említette a mindössze két hétig tartó aratást. Beszélt még arról is, hogy a gépek - amelyekkel a cég foglalkozik – egyre bonyolultabbak, amit az is jelez, hogy az átlagos méretnövekedés eléri a 30 százalékot. A gépekbe beépített komponensek száma egyre nagyobb mértékű, egyre több az alkatrész egy-egy munkaeszközben. Mindezt jól illusztrálja az alkatrész-felhasználás 50 százalékos növekedése.

Harsányi Zsolt ismertette, hogy az átadott 8500 négyzetméteresre bővített AXIÁL Alkatrész Logisztikai Központ a szóban forgó követelmények támasztotta kihívásokra adott céges válasz Baján. A raktárbázis egy 48×48 méteres alapterületű, 14 méter hasznos belmagasságú csarnokkal bővült.

A meglévő raktárbázishoz hozzáépített és most átadott épület egy része egy 38 ezer doboz tárolására alkalmas Schäfer Miniload rendszerű automata kisalkatrész-raktárt foglal magában, amelyet egy PR6 00-as raklapos KDR görgős átfolyós rendszer követ. Ez utóbbi a műanyagládák egyirányú, görgőkön áramló tárolására szolgál, négy szinten és 24 oszlopban. Szintén az új épületrészben található egy induktív megvezetésű 1800 milliméter szélességű munkafolyosóval bíró raklapos magasraktár. Itt található egy PR 600-as típusú, raklapos állványrendszer, 5500 raklaphellyel.

Az automata raktár tárolóegysége az új épületben található, de a hozzáférési pontjai a szállítópályákkal összekötve már a régi épületben kerültek kialakításra, ami maga után volna a régi raktárrész átalakítását is. Az anyagmozgatáshoz beszerzett a cég 3 vertikális/felrakó, valamint 3 horizontális komissiózó elektromos targoncát. Emellett az Axiál Kft. a környezettudatosság jegyében telepített egy 50 kilowattos napelemrendszert is. Ennek a gondolatnak a jegyében – azaz az elektromos energia széles körű használatának elterjesztése érdekében – az átadó ünnepségen bejelentették azt is, hogy a vállalat szándékában áll a gépjárműflottáját elektromos autókkal bővíteni.

Harsányi Zsolt beszélt arról is, hogy a cég fejlesztési tervei között szerepel egy mobil műhely építése Baján a szervizmunkák gyorsítás érdekében. Emellett új telephelyet kívánnak létesíteni Felsőzsolcán, aminek összterülete mintegy 3600 négyzetméter lesz, és tartalmaz majd tárolófelületet, mosót, egy alkatrészraktárt, egy szervizt, egy gépes bemutató területet, valamint bérgépparkot is. Mindezzel pedig az a cél, hogy a közép-európai mezőgazdasági, építőipari és raktártechnológiai igényeket gépel, szervizzel és alkatrésszel gyorsan és hatékonyan szolgálhassa ki az AXIÁL Kft. – húzta alá Harsányi Zsolt.

Korábban, egy, a közösségi platformra feltöltött videóban Harsányi Zsolt arról beszélt, hogy a céget – ami most 30 éves – 1991-ben alapították 10 hidraulika szivattyúval, és most mintegy 68 ezer különböző típusú alkatrészt raktároznak az AXIÁL Kft.-nél. A mostani bővítésre azért volt szükség, mert a rendelkezésre álló hely már kevés volt. Az AXIÁL Kft. jelenleg évente mintegy 10 ezer tonna alkatrészt szállít a magyar mezőgazdasági vállalkozóknak, építőipari cégeknek és építőipari technológiával foglalkozó gazdálkodóknak. A bővítés nyomán várhatóan már mintegy 100 ezerféle alkatrészt tárolnak majd a megújított raktárbázison.

Ugyanebben a videóban Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszél, hogy az AXIÁL raktárbázisán robotok veszik át a szerepet az anyagmozgatásban, és az automatizálás következtében a munka gyorsabb és hatékonyabb lesz. A teljesen hazai tulajdonú cég 2 milliárd forintos beruházásából a magyar állam 1 milliárd forintot vállalt át, amelyet a Nagyvállalati Beruházási Támogatáson keresztül folyósítottak a cégnek. A kormányzati hozzájárulás a cég 800 munkahelyének megőrzését is segítette.

A pénzügyminiszter mindehhez hozzáfűzte: a fejlesztés egyike azoknak a világszínvonalú beruházásoknak, amelyekre a magyar gazdaság újraindításához szükség van. A digitalizáció, a robotizáció, azaz az ipar 4.0-s megoldások a jövő gazdaságának sarkkövei. A magyar ipar ezen a területen nemcsak tartja a lépést a nemzetközi cégekkel, hanem több esetben meghatározó szereplője is a fejlesztéseknek. Tavaly a kormány több mint 4000 milliárd forintot fordított a beruházások ösztönzésére, és továbbra is folytatja a kormány ezt a támogató költségvetési politikát. Így az idén 6172 milliárd forintot, a jövő évi költségvetésben pedig 7308 milliárd forintot szánunk gazdaság-újraindítási célokra – közölte a pénzügyminiszter.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!