Új zászlóshajó az ekék választékában: AMAZONE Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató eke (x)

Agro Napló
A Tyrok 400-zal az Amazone egy teljesen új fejlesztésű, félig függesztett, 7, 8 vagy 9 ekefejes váltvaforgató ekét dob piacra a 400 LE-s traktorosztályhoz. 
Az új Amazone Tyrok 400 félig függesztett váltvaforgató eke rendkívül nagy stabilitásának és a legkorszerűbb SpeedBlade ekefej-koncepciónak köszönhetően 8–10 km/h sebességnél optimális szántási képet eredményez.

Az eke fő jellemzője a nagyobb teljesítmény folyamatos terhelés mellett is, a tökéletes munkaminőség és a kiváló stabilitás. Ugyanakkor a Tyrok a nagyon egyszerű, biztonságos és precíz beállíthatóságának köszönhetően nagyfokú kényelmet kínál.

Ekefej a végletekig átgondolva – SpeedBlade a nagyobb teljesítmény érdekében

Az új SpeedBlade ekefejet a kormánylemez szabadalmaztatott, extra nagyméretű elülső részével a főtest minimális kopása teszi különlegessé. A munkasebesség például 6 km/h-ról akár 10 km/h-ra történő növelésével a fő kopási pont automatikusan egyre inkább az ekefej közepe felé tolódik. Így a SpeedBlade fej fő kopási pontja még nagy sebességnél is a kormánylemez megnövelt elülső részén van, nem pedig a kormánylemez-csíkoknál vagy teli lemez esetében középen. Így a Tyrok esetében nagyobb sebességgel történő használatkor csak a kormánylemez elülső részét kell első lépésben kicserélni, ha az már elkopott. Ez más kivitelezési módokkal összehasonlítva jelentős megtakarítást jelent a kopás okozta költségek terén.

További részlet, ami remek hatással jár: A csoroszlyacsúcs rányúlik az ekevasra, így a két alkatrész közötti illesztési hézag védve van. Az ilyen okos illesztésnek köszönhetően nem akadnak bele a növénymaradványok vagy a bálazsinegek. Ezenkívül a nyitott testtörzs alakja révén megakadályozza, hogy a föld a törzs alatt megtapadjon. Ezzel az ekefej lehető legkönnyebb vontathatósága megmarad.

SpeedBlade ekefej extra nagyméretű elülső résszel rendelkező kormánylemezzel. A csoroszlyacsúcs befedi az ekevasat, az illesztési hely a csoroszlyacsúcsban védve van.

Az egyedülálló ©plus hőkezelési eljárás a Tyrok kopóalkatrészek gyártása során a legjobb minőség alapját képezi a szén további hozzáadása révén. A kormánylemez esetében például az elülső oldalon nagyon nagy keménységet és ezáltal sima felületet lehet elérni. Így biztosított a hosszú élettartam. A hátoldal viszonylag lágy marad, ezáltal rendkívül szívós és ütésálló lesz.

A SpeedBlade ekefejek választékában az alkalmazási területnek és a célnak megfelelő réselt és tele kormánylemezek közül lehet választani. Az ekefejek optimális kialakítása a ©plus hőkezelési eljárás előnyeivel párosulva alacsony vonóerő-igényt és ezáltal csökkentett üzemanyag-fogyasztást biztosít. A különösen nehéz körülményekhez a csoroszlyacsúcsok HD változatban vagy forgatható, cserélhető orrbetétként is rendelhetők a rövid szerelési idő és a kisebb kopás érdekében.

A SpeedBlade-fejek másik nagy előnye a széles barázdaképzés, különösen a szélesebb traktorabroncsok növekvő használata miatt.

Kompromisszummentes tiszta stabilitás

A 200x150x10 mm méretű, nagy szilárdságú acélból készült, tömör, zártszelvény gerendelynek köszönhetően a Tyrok különösen nagy stabilitást biztosít. Döntő előny a túl gyengére tervezett gépvázakkal szemben: A gerendely nem hajlik meg munka közben, még nagy terhelés esetén sem. Ez biztosítja az egyenletes munkamélységet a teljes hossz és munkaszélesség mentén.

A Tyrok az új SmartTurn rendszerrel is jó benyomást kelt. A földvégi fordulóban a gyors átfordítás sebessége röviddel a vége előtt hidraulikus megoldással a felére lassul. Ez anyagkímélő csillapító hatást eredményez, a munkahenger behajtásakor. Így nem kell kompromisszumot kötni a sebesség terén. A kíméletes fordítási művelet mindössze 9 másodperc alatt befejeződik.

A Tyrok 400 a masszív gépváz és az állítási lehetőségek ideális kombinációjával rendelkezik a tökéletes szántáskép eléréséhez.

Ezenkívül az extraként rendelhető hidraulikus túlterhelés elleni védelem biztosítja a nyugodt és anyagkímélő munkavégzést intenzív üzemi körülmények között is. Az ekefej a hidraulikus munkahenger segítségével finoman süllyed bele a talajba, ami anyagkímélő hatású. Így a kioldási nyomás a kiemelési magasság növekedésével csökken. Az akár 2000 kg-os kioldóerők fokozatmentesen szabályozhatók akár központilag akár nem minden egyes fejre külön-külön, a felhasználási körülményektől függően.

Biztonságos, kényelmes és precíz beállítás a tökéletes munkakép érdekében

A Tyrok alapfelszereltségként mechanikus munkaszélesség-állítási lehetőséggel rendelkezik. Külön lehetőségként a munkaszélesség a traktor üléséből kényelmesen állítható hidraulikusan és fokozatmentesen a körülményeknek megfelelően. A kényelem és a precizitás tekintetében az új AutoAdapt az automatikus fogásszélesség-szabályozással a lehető legnagyobb előnyt kínálja. Ez azt jelenti, hogy a hidraulikus fogásszélesség-szabályozással rendelkező Tyrok ekéknél a teljes munkaszélesség változtatásakor az első ekefej is automatikusan a hidraulikával utánállításra kerül. Így biztonságosan és gyorsan leküzdhetők a változó talajviszonyok vagy meredek domboldalak, és tökéletes szántáskép érhető el.

A munkamélység mechanikusan vagy hidraulikusan állítható a szériafelszerelésként kapható nagyon jól csillapított futóművön keresztül, amely a nagy lengéseket is elnyeli. A nagyméretű támasztókerék nemcsak pontos mélységtartást, hanem optimális talajkímélést is biztosít. Ezenkívül a támasztókerék szériakivitelű hidropneumatikus rugózása gondoskodik a lehető legnagyobb biztonságról és a szállítási kényelemről vonulás során.

A Tyrok 180°-ban elforgatható ráépített bakján keresztül beállítható az optimális húzási irány. Az oldalra húzás minimálisra csökkentésével további megtakarítás érhető el a vonóerő-igény és az üzemanyag-fogyasztás terén. A különböző kapcsolási lehetőségekkel a ráépített bak maximális rugalmasságot is kínál. A Tyrok választhatóan felszerelhető vontatáserősítővel is a csúszás csökkentése érdekében. Ennek során egy további hidraulikus munkahenger a traktor hátsó tengelyére viszi át a súlyt. Ez maximális vonóerőt és még nagyobb üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

Minden hidraulikus funkció kényelmesen, néhány kézmozdulattal vezérelhető a ráépített bak elülső részén, a központi SmartCenter beállítóközpontban.

A SpeedBlade ekefejekkel az Amazone Tyrok 400 maximális sebességet ér el minimális kopás mellett, ugyanakkor nagyon kényelmes kezelést biztosít.

Komplett felszerelés a komplett teljesítményért

A választható kiegészítők lehetővé teszik, hogy az új, félig függesztett váltvaforgató eke minden üzemi körülményhez egységesen igazodjon. Például különböző előhántók vagy befordító lemezek állnak rendelkezésre a sok szerves anyag tiszta bedolgozásához. A lejtőn való jobb szántásvezetés biztosítása érdekében a csoroszlyákra további védőelemek rögzíthetők.

A választható késes ekenád nagyon jól használható a köves és kötött talajokkal rendelkező területeken, és védi a kormánylemez elülső részének éleit a kopástól, valamint tiszta barázdafalat vág. A különösen tiszta barázdaképzéshez a tárcsás csoroszlyák az utolsó eketestre szerelhetők.

Az egymenetben végzett elmunkáláshoz Amazone a Tyrok 400-hoz elforgatható húzókart kínál hengerrel történő munkavégzéshez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?