Zöldítsen a Lajtamaggal!

Agro Napló
A Lajtamag Kft. a zöldítés terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Hiszünk abban, hogy a tudatos zöldítés segíti a földterületeink állapotának javulását, és növeli a jövedelmezőséget. A zöldítésért kapott támogatás pedig csak hab a tortán, hisz pénzt is kapunk egy olyan munkáért, ami jót tesz a talajainknak.

Ajánlatunk

Zöldítő páros (mustár – olajretek). Kifejezetten tömörödött talajokra ajánljuk a használatát, illetve olyan területekre, ahol a szervesanyag pótlás különösen szükséges. Nagy biomasszatömeg elérése érdekében másodvetésben, augusztusban vethető. A bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas még ősszel október vége november elején. Repce elé nem ajánlatos! Augusztus közepétől érdemes vetni, különben hamar virágozni kezd a mustár, és a szára „elfásodhat”.

Zöldítő páros

Zöld trió (pohánka – bíborhere – facélia). Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bíborhere áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni.

Zöld trió

Zöld víz (pohánka – facélia – négermag – bíborhere). Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keveréknek gyorsan lebomló szárának köszönhetően. A négermag gyors fejlődésű lágyszárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny növények (a négermag 5ºC alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.

A Zümmögő zöld (pohánka – őszi bükköny – facélia) zöldtrágya keverékünk magas arányban tartalmaz pillangósvirágú összetevőt. Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia és a bükköny jó talajtakarást, illetve utóbbi a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, azonban a bükköny áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni és tavasszal bedolgozni. Utóbbi esetben érvényesülni tud a bükköny kiváló gyökértrágyaértéke.

Zümmögő zöld

A Takarékos zöld (rozs – bíborhere – facélia) a legolcsóbb keverékünk, amelyben a facélia gyorsan lebomló szervesanyagot biztosít. Hosszú tenyészidejének köszönhetően érdemes akár télre is meghagyni, és csak tavasszal bedolgozni. A bíborhere sok felvehető nitrogént hagy maga után, kedvezve ezzel az utána vetett kultúrnövénynek.

Takarékos zöld

Újdonságaink a Mézelő zöldítő, és az Öko zöld. A Mézelő zöldítő, ahogy azt a neve is mutatja a méhészek egyik kedvelt keveréke. A facélia sűrű állománya biztosítja a talaj fedését, megakadályozza annak kiszáradását, gyomosodását. A virágzó facélia vonzza a méheket, ezért fontos szerepe van a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Az Öko zöld egy túlnyomórészt homoki zabot tartalmazó keverék. A homoki zab rendkívül jól behállózza a talaj felső rétegét, a bükköny és az alexandriai here pedig nitrogén megkötő növények lévén, sok felvehető tápanyagot hagynak hátra.

A Méhlegelő keverékeink a gondos alkotóelem választás következtében hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelő helyet biztosítanak. Megállapíthatjuk, hogy ezen keverékek használata, nem csak a talajainkat javítja, hanem a fentebb említettek szerint a biodiverzitást is elősegítik.

Vadlegelő keverékeink segítenek a zöldítés megoldása mellett „elcsalogatni” a vadakat a kultúrnövényekről, hogy ne a termés fogyjon.

Talajtakaró keverékeink kiválóan alkalmazhatók szőlőben és gyümölcsösökben. Olyan fű és here félék alkotják amelyek áttelelnek, így 3-5 évig jó takarást biztosítanak, valamint rendkívül jól bírják a taposást, ezáltal a kertészeti munkálatok különösebb kár okozása nélkül elvégezhetőek.

Keverékeinkről bővebben a területi képviselőinktől érdeklődhet. Kollegáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!