A szójatermesztés alapja: BIOFIL® SZÓJA Talajoltó baktérium készítmény

Agro Napló
A szója nitrogénigényes növény. Szerencsére a Bradyrhizobium baktériumokkal kialakított szimbiózis révén képes a jelentős nitrogénigény nagy részét saját maga számára biztosítani.

A Bradyrhizobium baktériumok a gyökérzeten kialakuló gümőkben élnek. Képesek a légköri nitrogént a növény által hasznosítható formába alakítani és a rendelkezésére bocsátani. Legismertebb közülük a Bradyrhizobium japonicum. A növény és a baktérium közötti kapcsolat gazdanövény specifikus, azaz a szóját más nitrogénkötő baktérium nem képes „fertőzni”, rajta gümőt képezni.

Azokon a talajokon, ahol még soha, vagy több éve nem termeltek szóját (pl. vetésforgó miatt 3-4 év is kimaradhat), feltétlenül szükséges a talajt oltani, mivel a gümőképző baktérium egyedszáma a talajban - gazdanövény hiányában - jelentősen csökken. Azokon a területeken is fontos a talajoltás, ahol gyakran kerül sor szójatermesztésre, ugyanis a környezeti tényezők (pl.: aszályos tavasz) jelentősen befolyásolhatják a gümőképző rhizobiumok mennyiségét és életképességét. Kutatásaink és üzemi vizsgálataink alapján a leghatékonyabb megoldás, ha a csávázott és oltott szója vetőmag mellett a talajoltást is elvégezzük. Ez a kettős oltási technológia elterjedt az USA nagy szójatermesztő területein is.

Ugyanis, amennyiben a magra oltott bradyrhizobiumok valamilyen okból nem tudnak gümőt képezni (pl. keléskori szárazság, csíranövény betegség), akkor a talajoltás révén legyenek ott a talajban is.

A gümőképződés ugyanis több fázisban zajlik, csíranövény kortól a teljes virágzásig tart. A magra oltott baktériumok elsősorban a kezdeti fenofázisokban járulnak hozzá jelentősen a gümőképződéshez, amennyiben a környezeti feltételek ezt lehetővé teszik, a talajoltással kivitt törzsek azonban a későbbi fenofázisokban is tudnak fertőzni a fiatal oldalgyökereken.

Egy megfelelően gümőzött szója (1. ábra) nem pusztán a terméseredményt, de a beltartalmi mutatókat is javítja, ez által extra profithoz juttatva a gazdaságot. A szója gümőképződése nem pusztán az adott kultúrának nyújt segítséget, de az utóveteménynél is termésnövekedést eredményez!

A BIOFIL Szója Technológia részleteiről érdeklődjön területileg illetékes szaktanácsadójánál.

A BioFil Kft. szója talajoltóanyag kutatásait a GINOP-2.1.2-8-1-4-16 számú „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” pályázati program támogatta.

 

Cím: 1095 Budapest, Soroksári út 48–54.
Telefon/fax: 06 (1) 7932-670
E-mail: info@terragro.hu
www.terragro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!