Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban - A szója még 2023-ban is eredményt termelt (x)

Jövedelmező gazdálkodás minden évjáratban - A szója még 2023-ban is eredményt termelt (x)

PR cikk
2023-ban alig 58 ezer hektáron vetettek szóját hazánkban. Ennek ellenére a szója egészen biztosan azon néhány kultúra közé tartozik, ami 3 t/ha terméssel idén is eredményt termel. Az év során a szója terményár esése indult el a legkésőbb, aki akart a betakarítás előtt még 160–180 ezer Ft/t áron köthetett szóját, de jelenleg is 150 ezer Ft/t áron lehet értékesíteni. Ami viszont mindenképp segít, a 2023-tól megemelkedett, várhatóan 92 000 Ft/ha támogatási összeg. Ettől az évtől átcsoportosítás történt a szemes fehérjenövények javára, így jelentősen emelkedett a takarmányborsó- és a szójatámogatás összege. Az Isterra továbbra is hisz a szójában, a termelési költsége lényegesen alacsonyabb a napraforgó- vagy kukoricakultúrákhoz képest, nem beszélve a kijuttatott műtrágyamennyiségekről. 2023-ban sokan műtrágya nélkül termeltek 4 tonnás szóját.

Isterra fajtakínálata

ES LIBERATOR

Kínálatunk igen korai fajtája az ES Liberator, ami tenyészidejét (00) meghazudtolóan kiemelkedő terméssel rendelkező szója. Ebben az évben 4 t/ha terméssel vágták a legtöbb üzemben, de sok helyen 4,5 tonnát is arattak.

Nagyon korán, szeptember első napjaiban betakarítható. Alacsony, kiváló állóképességű. A fehérjetartalma átlag feletti, nem ritka a 42–44%-os nagyüzemi eredmény sem, amit 3,5–4 t/ha termés mellett ért el. A magas termésének egyik oka a kiugróan magas, 220–230 grammos ezermagtömege. Vetését 600 ezer mag/ha normával ajánljuk. A tőszámkísérletekből az látszik, hogy gabona vagy dupla gabona sortávval érdemes vetni. Gyomirtó szerekre nem érzékeny. Érése egyöntetű, ezért – és tényészideje miatt is – korán, veszteség nélkül takarítható be. Az idei évben egészen kiemelkedő 5,3 t/ha termést ért el Borsodban, Ongán.

ES Liberator termése a Magyar Szója kísérleteiben, 2023.
ES Liberator termése a Magyar Szója kísérleteiben, 2023.

RADIOSA

Elismeréskori terméseredménye 4,83 t/ha, a standard fajták szintje felett 5%-kal. Intenzív szója, ami a korai (0) csoport közepén érik.  A 2020/21/22. évi Magyar Szója kísérletekben is kiválóan szerepelt. Termése 3 év átlagában a legmagasabb volt a 6 helyes kísérletekben. 2023-ban szintén átlag feletti eredményt ért el. Közepes magasságú, kiváló állóképességgel rendelkező, generatív szója. A kimagasló termésének titka, hogy sok oldalhajtást fejleszt, ezért vetését elsősorban 25–45 cm-es sortávra ajánljuk. Magja sárga, a köldökének színe megegyezik a maghéj színével. A Radiosa termése humán felhasználásra is alkalmas.

Idén először szerepelt a NAK Vas vármegyei kísérletében, ahol hüvelyszám- és növényenkénti magszám-felvételezés is történt. Kimagasló, 93 mag/tő értékkel jelentősen felülmúlta a kísérlet átlagát. Ennek és 214 grammos ezermagtömegének is köszönhetően termése 5,1 t/ha lett.

Vasszilvágy, NAK szója kísérlet, 2023.
Vasszilvágy, NAK szója kísérlet, 2023.
Radiosa termése és ezermagtömege, Vasszilvágy, NAK kísérlet, 2023
Radiosa termése és ezermagtömege, Vasszilvágy, NAK kísérlet, 2023

A fajta a KITE kizárólagos forgalmazásában érhető el. Sikeresen 500–550 ezer mag/ha vetőmagmennyiséggel termelhető.

ES GENERATOR

A középérésű csoport (1) egyik új, kimagasló termőképességű fajtája. Az ES Generator 2021-ben kapott állami elismerést hazánkban. A NÉBIH kísérleteiben a termése 4,7 t/ha, a standard fajtákat több, mint 9%-kal előzve meg. 2023-ban ugyancsak a NÉBIH kísérletében 7 hely átlagában a legmagasabb termést érte el. Különösen nagy az előnye a legintenzívebb helyen, Szombathelyen, ahol 1 tonnával adott nagyobb termést, mint a kísérleti átlag, 6,29 t/ha-os eredményt érve el.

ES Generator termése, NÉBIH középérésű csoport, 2023.
ES Generator termése, NÉBIH középérésű csoport, 2023.

A 2022. év Magyar Szója kísérleteinek a győztese, 2023-ban is az egyik legmagasabb termésű fajta. Az intenzív körülményeket kedveli. Szárszilárdsága nagyon jó. Az alsó hüvelyek a talajtól átlagosan 13 cm-re helyezkednek el, ezzel csökkentve a betakarítási veszteséget. A 2023. évi nagyüzemi eredményei 4 t/ha felettiek. Az ország középső és déli területén javasoljuk vetését, 450–500 ezer mag/ha vetőmagnormával. A kísérletekben idén is minden esetben átlag felett termett.

A fémzárolt tételek oltva és gombaölő szerrel csávázva, magra kiszerelve kerülnek forgalomba. A kiszerelési egységeink ¼ hektáros zsákos, illetve 5 hektáros BB-es formában kerülnek szállításra. Keresse részletes ajánlatunkat a https://isterra-seeds.com/szoja oldalainkon. (x)

Virágné Pintér Gabriella, Isterra kereskedelmi vezető

www.isterra-seeds.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!