2024. április 29. hétfő Péter

A Flavo Plant kémiai növényvédő szeres technológiákhoz viszonyított hatékonysága

Agro Napló
2020-ban megismételtük a nagyüzemi technológiai kísérleteinket őszi búzában. A méréseket – a tavalyi évhez hasonlóan – a karcagi Agrohungária Kft.-ben Dr. Farkas Béla vezetésével végeztük el. Célunk a provokatív nagyüzemi körülmények közötti felhasználás és a Flavo Plant alkalmazhatóság határainak vizsgálata volt.

A 2019-ben egy alapkísérletet állítottunk be. A Flavo Plantót 3 kezelésben önállóan alkalmaztuk, ezt hasonlítottuk össze egy 2 kezeléses vegyes (1. kezelés: tebukonazol, 2. kezelés: Flavo Plant) technológiával. Továbbá egy szintén 2 kezeléses kémiai (1. kezelés: tebukonazol, 2. kezelés: fenpropimorf + epoxiko­nazol) védekezéssel, ez utóbbi 2 kémiai kezeléses beállításnak volt egy lombtrágya-kiegészítéssel elvégzett változata is. Ezt a négy beállítást 2020-ban is megismételtük és további négy beállítást alakítottunk ki.

Sajnos, a 2019-es kísérletben szereplő három fajtából (KG Kunhalom, KG Kunglória, KG Vitéz) az idei évben csak két utóbbi fajta esetében volt lehetőség a kezelések elvégzésére. Ugyanakkor az idei kísérlet értékét a többféle technológia beállítása mellett jelentősen emeli a kezeletlen kontrollparcellák kialakítása. Ebben az évben is kórokozókra provokatív módon dolgoztunk, mert az elővetemény szintén őszi búza volt, amely után a tarlómaradványok nem kerültek beforgatásra.

2020-ban száraz tavaszi vegetációs időszakot követően az előző évhez képest kb. 1 hónappal később (június 4-től) vált az időjárás csapadékossá, a lehullott mennyiség tetemes, 122 mm volt. Emiatt jelentős levélbetegség- és fuzáriummegjelenést vártunk, de a nagyobb fertőzés kialakulása – vélhetően, az ilyenkor szokásostól hűvösebb időjárásnak köszönhetően – elmaradt. Az első felvételezéskor (április 7.) még fertőzésektől mentes állományban az utolsó felvételezés idejére (június 26.) 13–15%-ban volt megfigyelhető a szeptória (Septoria tritici) és a fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici repentis) a kezeletlen kontrollban, igazolva a kórokozók jelenlétét a területen. Fuzárium (Fusarium graminearum) 2-3%-os mértékben jelentkezett a kezeletlen kontrollban.

Képek: 2020-as Arravis kísérlet 

A vizsgálatba vont terület nagysága 18 hektár volt, a technológiánkénti parcella mérete 1 hektár mindkét fajtában. A kezeletlen kontroll parcellák az 1 és 2 számú beállítások között helyezkedtek el.

Az eredményeket lásd az táblázatokban.

 

 

Következtetések:

1. A kísérlet során – tavalyi évhez hasonlóan – szignifikáns eltéréseket mértünk ki. Ennek köszönhetően általánosan kimondható, hogy a Flavo Plant pozitív hatással van az őszi búza terméshozamára. Fokozza az állomány biológiai teljesítményét és elősegíti a gombabetegségekkel szemben mutatott ellenálló képességét.

2. Bár a kezeletlen kontrollhoz képest minden kezelés többlethozamot eredményezett. Véleményem szerint a gyakorlat szempontjából a 2., 3., 5. kezelésekben mért eredmények tekinthetőek figyelemre méltónak leginkább.
Kezdjük a 5. számú beállítással, ahol háromszori Flavo Plant-kezelésre került sor önállóan. Az így elvégzett kezelés a kezeletlen kontrollhoz képest átlagosan 360 kg/ha terméstöbbletet eredményezett, megközelítve a 4. számú két kémiai kezelésre alapozott technológia hatékonyságát. Itt meg kell jegyeznem, hogy tavaly ez a beállítás nemhogy megközelítette, hanem átlagosan 358,5 kg/ha terméstöbblettel felül is múlta a két kémiai szeres kezelést, sőt háromból két fajta esetben még az idén legjobban szereplő 1. számú beállítást is felül tudta múlni. A számoktól elvonatkoztatva, a két év tapasztalataiból az alábbi következtetés vonható le. A kora tavaszi bokrosodás végén, szárbaindulás kezdetén elvégzett Flavo Plantós kezelés a kondicionálásra alapozott növényvédelem esetén alapvető fontosságú. Különösen visszaigazolta ezt a 2018–19-es termelési év, ahol az őszi aszály miatt megkésve kikelt, fejletlen állományok tavaszi fejlődését az egészen április legvégéig tartó ismételt szárazság jelentősen nehezítette. Ilyen szélsőséges helyzetben felértékelődik a korai kezelés által adott segítség jelentősége.

3. Az 2. és 3. számú kezelések – ahol a Flavo Plantót a három kezelésből egy alkalommal réz + kén, vagy tápanyag-kiegészítéssel alkalmaztuk – már egyértelműen felülmúlták a minimum üzemi technológiát képviselő 4. számú kezelést. A kombinált alkalmazás hatékonyságát támasztja alá a Rábapordányban, Illico fajtában idén elvégzett 2. számú beállítással egyező kezelés is. Itt a termésátlag 7,2 t/ha lett, malmi minőségben, DON toxin: 105 ppb. Más kultúrákban tapasztaltak is egyöntetűen alátámasztják, hogy a Flavo Plant számottevően segíti a különböző növényvédő szerek és lombtrágyák hasznosulását. Bio vagy konvencionális szemléletű termelési gyakorlattól függetlenül megalapozottan kimondható, hogy a Flavo Plant használatával – hatékonyságromlás kockázata nélkül – érdemben csökkenthető a növényvédő szerek használata. A mérések tanulsága szerint kombinációkban célszerű gondolkodni, nem pedig váltott kezelésekben!

4. Végezetül, noha az idei év nem tekinthető fuzáriumterhelés szempontjából problémásnak, az elvégzett mérések jól mutatják, hogy a hozamok szempontjából jól vizsgázott beállítások a DON toxin-terheltségben is tudták tartani a kémiai kezelésekkel elért értékeket ebben az évben is.

A kísérlet részletes adatai a www.flavoplant.hu weboldalon megtalálhatóak.

Gombos Gergely

A cikk szerzője: Gombos Gergely

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
FLAVO PLANTTAL kompromisszumok nélkül

FLAVO PLANTTAL kompromisszumok nélkül

Aszályos őszt és kora tavaszt követően májusban jelentős mennyiségű csapadék érkezett az ország egész területére. Az őszi vetésű kultúrák, de különöse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!