Takarmányfüvek és keverékeik (x)

Agro Napló
A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmány.

A Vital-Feed Kft. ezen szempontot tartja maga előtt a legfontosabbnak és az egyetlen járható útnak a szarvasmarha takarmányozásában. Cégünk ennek megfelelően több mint egy évtizede áll a partnerek rendelkezésére a legújabb nemesítési eredményekkel és fajtákkal, technológiákkal, melyet egyre szélesebb körben honosítunk meg büszke sikerekkel partnereink közreműködésével és innovatív hozzáállásának köszönhetően hazánkban. Ne feledjük a fű, illetve a fű-here-lucerna keverékek jelentik a szarvasmarhák természetes táplálékát és ezen nem változtat semmiféle új kutatási eredmény vagy bármilyen takarmányozási szemlélet. A legújabb fű-lucerna és here változatok, a különböző keverékek óriási takarmányozási és ökonómiai előnyt hordoznak. Önmagukban is megteremtve a takarmányban az optimális fehérje-szénhidrát arányt, a magas emészthető rostot. A füves területek telepítésének, fenntartásának és alkalmazásának modern technológiái, valamint a megfelelő takarmányozási gyakorlat lehetővé teszi minimális abrak és kiegészítők mellett a magas mennyiségű és minőségű tej, valamint marhahús előállítását.

A Vital-Feed Kft. koncepcójában a takarmányfüvek és keverékeik jövőjét Festulolium fajokban látja. Ezen új fajhibridekkel biztosabb terméseredmények érhetőek el. Ezen fajok a perjefélék hozamát felülmúlják, kivételes ellenálló és regenerációs képességekkel rendelkeznek. Rögtön az első vetésidőszakban a hibridek bizonyították méltó helyüket a tömegtakarmányok sorában, kielégítve a legmagasabb szintű állományok igényeit. A fűszenázs termelése bármely más tömegtakarmány előállításával összehasonlítva rentábilis. Olcsón, nagy tömegben, kiváló minőségű, jól emészthető, a magas termelési színvonalat maximálisan támogató takarmánykomponens. A megtermelt tömegtakarmányok sorában a fű és fűfélék a szarvasmarha legtermészetesebb tápláléka. A bendőműködés szempontjából legmegfelelőbb rostösszetételűek, ezáltal biztosítva a színvonalas, egészségesen termelő állományok profitabilitását. A fű, mint a legtermészetesebb szarvasmarha takarmány a gazdaságok genetikai potenciáljának maximális kihasználását teszi lehetővé. A termőterület jobb kihasználhatóságát évente, akár 2-3 betakarítás mellett, melyet egyetlen más tömegtakarmány-növény sem tud biztosítani számunkra, minimális agrotechnikával és növényvédelmi költségekkel szemben a manapság divatos gabonaszenázsokkal. Magas szintű, olcsóbb termelést szolgálják ezek a hibrid növények az egészség javítása, ezzel együtt pedig a hasznos élettartam emelése mellett.

A fűkeverékek a legkülönbözőbb lehetőségeket biztosítják számunkra. Összetételükkel sokféleségükkel és a nemesítők tapasztalataival alkalmazkodva mikroklímánkhoz az ország egyes tájegységein. Elsősorban a hasznosítási, vagyis a felhasználási irány szabja meg, hogy önálló fajták vagy keverékek vetését, vagy éppen egyéves vagy évelő fajokat használunk.

A Vital-Feed Kft. ugyan a DLF Seeds and Science multinacionális dán nagyvállalat magyarországi képviselete, ennek ellenére esetünkben nem beszélhetünk csupán dán vagy nyugat-európai tapasztalatokról, hiszen a közel két tucat nemesítő üzem a világ minden táján a helyileg legmegfelelőbb fajták nemesítése érdekében tevékenykedik magasan a legnagyobb genetikai bázissal. Így nyílik lehetőségünk arra, hogy a 19 nemesítő üzem közül 9 kifejezetten Európában és 2 a Kárpát-medence területén nemesített és kipróbált fajtákkal dolgozik. Az intenzív szántóföldi fűfélék nemesítői világában a legfontosabb kérdés az elmúlt évtizedekben az volt: hogyan lehetne egy, a korszerű tehenészetek takarmányozási igényeit maximálisan kielégítő fűféléket és azok keverékeit létrehozni, melyek mind hozam, mind a beltartalmi paraméterek, mind az emészthetőség tekintetében alkalmasak a legmagasabb követelményeknek. A nemesítés eredményeként nyilvánvalóvá vált a perjefélék, csenkeszfélék legkülönbözőbb variációjú keresztezése a megoldás. Így nem csupán a legnagyobb termelési eredményeket produkáló gazdaságok takarmányozási igényei elégíthetőek ki az ezen a területen kétségkívül a világ élvonalának számító Festulolium fajok piaci bevezetésével és elterjedésével, de a szarvasmarha élettanilag legoptimálisabb takarmánya állítható elő.

Magyarországon a fűkeverékekkel kapcsolatosan egy óriási szemléletváltásra volt szükség, hiszen gyakran hallottunk 8–10 éve olyan kijelentéseket, hogy „van még egy semmirevaló 15 hektárunk majd ott kipróbáljuk”. Harmad-, negyedrendű takarmánynak tekintette a magyar állattenyésztő társadalom, hiszen sem kellő szakmai ismerettel, sem megfelelő tapasztalatokkal ezen a téren nem rendelkeztünk. Az elmúlt évtizedben megtanultuk és kitapasztaltuk a termelőkkel közösen a megfelelő agrotechnikát, így a sikerek ezen a területen már kézzel foghatóak és vitathatatlanok. A 2019-es évben már több mint 8000 hektáron szavaztak bizalmat a gazdák a Vital-Feed Kft.-nek és így a Festulolim fajoknak valamint azok keverékeinek. A különböző Festulolium fajok vetésterülete hazánkban mára dinamikusan és biztosan növekszik, látván az eredményeket a különösen aszályos években is, amit nyugodt szívvel csupán a tavaszi időjárásból kiindulva a 2020-as évre is bélyegezhetünk.

Több esetben halljuk partnereinktől, hogy a fű hosszabb tenyészidejű, így később "jön le", mint a gabonaszenázsok. Az utóbbi pár év aszályos körülményei azt erősítik, hogy szerencsére ez így van jól, hiszen a május eleji esők a fűféléket még a vegetációs periódusban érik és termésnövelése egyértelmű.

Ma már világosan látjuk, az intenzív szántóföldi prémium genetikával rendelkező hibrid fűfélék takarmányozásban betöltött szerepét, kimagasló termésátlagokkal, sok esetben 80% feletti emészthetőséggel, magasan kiemelkedő hozamokkal és beltartalmi paraméterekkel. A Festulolium fajok több lábon álló, több növényfajra alapozott, egészséges, biztonságos tömegtakarmánybázist jelentenek, magas termelési szinttel rentábilisan termelve.

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Hogyan tartson tovább a szénakészlet?

Szárazság idején is kulcsfontosságú, hogy a lovak megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékhoz jussanak. Érdemes megnézni távolabbi országok gyakorlat...

Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Hogyan lesz digitális adatokból profit?

Folyamatos információk a bendő pH-értékéről? Automatikus riasztás farokharapáskor? Hazánkban tesztelik ezen megoldások prototípusait. Szarvasmarhatöme...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!