2024. április 27. szombat Zita

Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?

Agro Napló
Hagyjunk fel a rossz beidegződésekkel, és takarmányozzunk úgy, hogy nagyobb tejhozamot érjünk el!

Gondolom, Önök is már mindannyian kipróbálták az önkiszolgáló salátabárt. Én általában szívesen válogatok magamnak a tálra diót, mogyorót, szárított vagy friss paradicsomot, friss salátát és rostos zellert.

Vajon a tehén a salátabárban mit választana köretnek a koncentrált takarmány mellé?

Általánosságban bátran mondhatjuk, hogy füvet. Olyan fűféléket, amelyek elsősorban jóízűek, a számára megfelelő összetételű fajtákból, amelyet könnyen emészt, túl sok kérődzés nélkül. De vajon ezek a füvek megtalálhatóak azon az asztalon melyről válogathat?

Sajnos nem minden esetben. Hiszen még ma is a téves és helytelen gyakorlat az, hogy legtöbb helyen a mennyiségi szemlélet uralkodik, vagyis a minél nagyobb lehozható hozam és száraz anyag az adott területegységről az, ami számít és nem a minőség.

Annak ellenére, hogy ezt hosszú évek óta hangsúlyozzák a szakemberek és szaktanácsadók, és tucatjával hallgatjuk az erről szóló előadásokat országszerte, ... sajnos nem cselekszünk.

Különös tekintettel arra a tényre, hogy rengeteg gazdaság még mindig a folyamatos tömegtakarmány „többlettermelés” hibájába esik a minőség növelése helyett, mondván ez a legolcsóbb. Teljesen biztos vagyok abban, hogy ökonómiai szempontból hosszú távon sokkal előbbrevalóbb lenne, ha a fókuszt inkább a minőség előállítására állítanánk a mennyiségi szemlélet helyett.

Meggyőződésem, hogy előbbre jutnánk, ha a gazdaságok megtennék azt a felfedezést, hogy a nap végén sokkal több tej kerülne a tartályokba magas minőségű fűszenázzsal.

Tehát minőséggel, vagyis rostemésztéssel. Megfelelően alátámasztott és dokumentált tény, hogy a magasabb emészthetőség magasabb szárazanyag-bevitelhez és magasabb tejkihozatalhoz vezet. A könnyebb emészthetőség kevesebb energiát emészt fel a kérődzés folyamata során és több energia marad a laktációra. Az emészthetőséget, mint egy kisgyereket rengeteg becenévvel illethetjük, például: NDF, dNDF, NDFD... stb.

A szakemberek és szaktanácsadók arra hivatottak, hogy segítsenek megkeresni és irányt mutatni a megfelelő és minőségi tömegtakarmányok vonatkozásában.

A ViTAL-FEED Kft. a DLF-fel évek óta hazánkban is olyan takarmányfűfajtákat vonultat fel, amelyek tényekkel alátámasztva biztosítják a magas energiabevitelt a magasabb laktáció eléréséhez. Ezt a technológiát követve a mi koncepciónk alapján az elsőszámú és legfontosabb minőségi faktor: a ROST!

Ez pedig nem a cukor mennyisége, a fehérje vagy az egyéb szerves összetevők, hanem az emészthető rost: a fűfélék sejtfalának strukturális komponense.

A „DLF Fiber Energy” program fajtáinak NDFD-értéke kimagasló. Ezt az értéket nem szabad összetéveszteni a szorosan kapcsolódó dNDF kifejezéssel. A kettő közötti különbség az, hogy az NDFD az emészthetőséget a rostfrakció (NDF) százalékában fejezi ki, míg a dNDF az emészthetőséget fejezi ki a DM százalékában. A tejhozam szempontjából tehát a legfontosabb információ szempontunkból az NDFD-érték, mivel más szárazanyag-komponensek emészthetősége ugyanolyan mértékben nem befolyásolja a takarmányfelvételt, mint a rostfrakció.

Manapság a „DLF Fiber Energy” programja több mint 36 fajtát tartalmaz évelő fűből, hibrid fűből, csenkeszből, Festuloliumból és keverékekből.

Szabó Béla
kereskedelmi igazgató

A "Megnövelt takarmány-emészthetőség = Magasabb takarmányfelvétel + magasabb tejhozam"

Tehát folytassa és válogasson, válassza ki salátáit,
a salátabár nyitva van:

www.vitalfeed.hu

A cikk szerzője: Szabó Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!