Az Amazone profitál az innovatív erőből és a szántóföldi gazdálkodási stratégiából (x)

Agro Napló
Az Amazone vállalatcsoport két rekordot jelentő év után a 2019-es pénzügyi évben ismét jó eredményeket tudott felmutatni, annak ellenére, hogy az értékesítés az év során kissé lecsökkent.
Amazone Precea 3000 vetőgép

2019-ben az értékesítés 2,9 százalékkal, 467 millió euróra csökkent (az előző évben: 481 millió euró volt), ennek ellenére a 2017-es és 2018-as rekordév értékei között maradt. Az egymás utáni második száraz nyár, valamint az egyes országokban fennálló kereskedelmi konfliktusok és strukturális problémák miatti különleges politikai hatások figyelembe vételével az Amazone vezetősége pozitívan értékelte a 2019 évi üzleti teljesítményt.

Az Amazone két ügyvezető igazgató óvatosan optimizmussal tekint 2020-ra, még akkor is, ha a tényleges piaci tendenciát a jelenlegi Covid-19 járvány idején nehéz megjósolni: „Még a jelenlegi rendkívül nehéz körülmények között is, a teljes Amazone csapat nagy elkötelezettségével sikerült a 2020 év első negyedévét magas szinten tartanunk. A fertőzésvédelem és az ajánlott intézkedések következetes betartása mellett a termelés, a szállítás és a szerviz fenntartása továbbra is fő célkitűzéseink. Gépekre sürgősen szükségük van a mezőgazdasági termelőknek és vállalkozóknak a növénytermesztéshez és az élelmiszer biztonság fenntartásához, nemcsak ma, hanem a jövőben is. Ugyanakkor a járvány vagy a szélsőséges időjárási események által kiváltott negatív hatások nem zárhatók ki 2020 további időszaka folyamán. ”

Az Amazone mezőgazdasági gépek kiszállítása jelenleg magas szinten van, és jó a megrendelések száma is. Az Amazone számos területen magas szintű vertikális integrációt folytat, így részben saját forrásokra támaszkodhat a nemzetközi alkatrészek általában nehéz hozzáférhetősége ellenére. Az alkatrészellátás szintén stabilan működik a jelenlegi helyzetben, és a kapcsolattartók továbbra is napi szinten állnak rendelkezésre telefonos vagy e-mailes kérdések megkeresésére. A vevőszolgálat és az értékesítés kapcsolattartói továbbra is elérhetők partnereink számára, miközben betartják az összes előírt védőintézkedést, különös tekintettel a védőtávolságokra.

Összességében az ügyfelek érdeklődése a modern mezőgazdasági technológia iránt, amely pontosabb és ezért költségkímélő munkát tesz lehetővé, továbbra is nagyon magas. 2019-ben az Amazone az innovatív erejéből, széles termék skálájából, és a magas export részesedéséből, mely meghaladja a 80 százalékot, illetve erőteljes pozíciójából az összes fő exportpiacon előnyre tett szert. Az üzletmenet különösen Franciaországban, Lengyelországban, Angliában, Magyarországon, Hollandiában és Észak-Amerikában alakult nagyon pozitívan. Lengyelországban és Oroszországban, a két fontos agrártechnikai piacon szintén jó forgalmat realizáltunk 2019-ben.

A két új értékesítési helyszín tavalyi megnyitása Angliában és Magyarországon fontos esemény volt az Amazone Csoport bővülése szempontjából. A Doncasterben és Debrecenben található modern telephelyek oktató- és bemutatótermekkel, alkatrészraktárakkal és irodákkal rendelkeznek.

Az új debreceni telephely

Az ügyvezető igazgató szerint a 2019 novemberében Hannoverben megrendezett Agritechnica vásár különösen sikeres volt: „Összesen 30 új terméket mutattunk be valamennyi ágazatban, három újdonságunk pedig ezüstérmet nyert az új termékekkel foglalkozó bizottságtól a világ vezető vásárán. A standunkon megforduló helyi és nemzetközi látogatók nagy száma nem csak az átfogó programunk iránti nagy érdeklődést tükrözte, hanem a következő hetektől a mai napig tartó megrendelések jelentős növekedéséhez is vezetett.” 

Sok mezőgazdasági termelő aggódik a társadalmi viták és az agrárpolitika jövőbeli irányával kapcsolatos nyitott kérdések miatt. „A kutatás és fejlesztés területén már korán azonosítottuk a kulcsfontosságú trendeket és sok kulcskérdésre már konkrét megoldásokat tudunk kínálni a mezőgazdaságban”- hangsúlyozza a két ügyvezető igazgató. Példa erre a csökkentett talajműveléshez, talajtakaráshoz és közvetlen vetéshez használható Amazone-gépek, valamint a Schmotzer sorközművelők. A szükségleteken alapuló, terület-specifikus műtrágyázáshoz használható precíz műtrágyaszórók és az integrált növényvédelem új digitális megoldásai, mint például az elektromos fúvókavezérlés fontos technológiát jelentenek az erőforrás-takarékosság és a környezetvédelem szempontjából. „Az Amazone a 3C szántóföld-gazdálkodási koncepció révén a világ minden táján kínál a felhasználók számára optimalizált gépkoncepciókat. A talajhoz és az éghajlathoz adaptált innovatív gépeink fogják adni az értékesítés hajtóerejét a következő években ”- vélekedtek az ügyvezető igazgatók.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?