Front kaszákhoz rendelhető segédadapterek (x)

Agro Napló
A CLAAS és a Hans Sauter GmbH közösen fejlesztett ki hidraulikusan elforgatható első-alsó függesztőkarokat a pillangó, avagy triplex kasza kombinációkkal történő kaszáláshoz.
A hidraulikusan elforgatható alsó függesztőkarok lehetővé teszik az elülső kasza oldalirányú mozgatását 30 cm-rel balra és jobbra.

A megoldás jelentősen csökkenti vagy akár teljesen kiküszöbölheti a csíkozás jelenségét, ha kanyarodik és lejtőn kaszál a gép. Ez a hatás észrevehetően hozzájárul a magasabb takarmányminőséghez, különösen a széles gumiabroncsokkal szerelt és nagy nyomtávú traktorok esetében.

A hidraulikusan eltolható hátsó kaszaegységek már egy pár éve jelen vannak a piacon. Egyéb funkciók mellett ez reagálhat a vágási szélesség változására is, ha lejtőn kanyarodunk és közben kaszálunk. Hasonlóképpen, a fronthidraulika alsó függesztőkarjainak segítségével enyhe lejtőn történő kaszálás-beállítás is lehetséges kanyarodáskor. Előfordulhat azonban, hogy a front kasza kanyarodáskor csíkot hagy és a traktor kerekei a hátsó kaszaegységek vágása előtt letapossák a növényt. Ennek eredményeként a csík egy része taposott növényként ottmarad és összegyűjtésnél szennyezettebb lesz.

Ezért az új hidraulikusan elforgatható alsó függesztőkarokkal a front kasza kanyarodás közben aktívan befelé fordul. Ez teljes mértékben kiküszöböli a nem kívánt csíkokat és átfedéseket a kormányzási szögtől függően. Ugyanakkor az elülső kerék általi taposást kiküszöbölhetjük. Ha lejtőn kaszálunk, az eltolásokat az alsó függesztőkarok elforgatásával lehet kompenzálni Az alsó függesztőkarokat egyszerűen bedugjuk a szokásos alsó függesztőkar-tartóba, így az utólagos felszereléshez nincs szükségünk nagy helyigényre. Mivel a kiegészítő szett nem igényel szerkezeti változtatásokat a front kaszában, így az új és a régebbi kialakítású kaszákra egyaránt alkalmasak.

A Hans Sauter GmbH alsó függesztőkar-készletei speciálisan vannak legyártva, hogy a megfelelő CLAAS kaszához és a vele kapcsolatban lévő traktorral kompatibilis legyen. Az oldalirányú kilengés, így mindkét oldalon legfeljebb 30 cm. A vezérléshez egy pár kihelyezett körre van szükség. Közúton haladva az elforgatható alsó függesztőkarok reteszelő blokkal vannak rögzítve. Ha nincs rájuk szükség, akkor mint az összes többi függesztőkart, egyszerűen felhajtjuk és rögzítjük őket.

A bemutatott adapterek 2020-ban lesznek kaphatók a kaszálási szezonban. A megrendeléseket és azok összeszerelését a CLAAS márka magyarországi kizárólagos forgalmazója, az AXIÁL Kft. látja el.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?