Permetezési segédanyagok a UPL kínálatában

Agro Napló
A gyakorló növényvédősök többsége biztosan látott már olyan kezelést, amely után a hatásosság elmaradását tapasztalta, illetve nem sikerült elérni azt a szintű hatást, ami az adott növényvédő szertől elvárható lett volna. 

Ezekben a helyzetekben nem feltétlenül a növényvédő szerekben kell keresni a problémát, érdemes megvizsgálni egyéb befolyásoló körülményeket is: ilyenek például a permetléfedettség, a felszívódás, a permetezéshez használt víz keménysége és pH-ja, valamint egyéb szennyező anyagok. A UPL nagy figyelmet fordít a növényvédő hatóanyagokon kívül a permetezési segédanyagokra is, hiszen ezek használatával a fent említett problémák egyszerűen kiküszöbölhetők.

 

Silwet Star – felületaktív anyag

Nem ionos típusú, szilikon alapú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadékok felületi feszültségét. Ennek köszönhetően többszörösére növeli a kijuttatott permetlé szétterülését a célfelületen. Így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát, különösen viaszos, vagy szőrözött levélzetű növényeken.

Nonit – felületaktív anyag

Felületaktív anionos nedvesítőszer, gombaölő, rovarölő és posztemergens gyomirtó permetező szerek tapadás- és terülőképességének fokozására. Használatát különösen viaszos vagy szőrözött levelű növénykultúrák kezelése esetén ajánljuk. Figyelni kell, hogy nem keverhető lúgos kémhatású készítményekkel (pl. bordóilé, mészkénlé), illetve ahol a hatóanyag nitrogénbázisú és kationképzésre hajlamos (pl. dodin).

Elastiq Ultra – cseppnehezítő

A permetezések többségénél tapasztalható kisebb-nagyobb légmozgás. A megfelelő szórófej megválasztása mellett az elsodródásgátló adalékanyagok azt a célt szolgálják, hogy a kívánt permetlémennyiség egészét a célfelületre juttathassuk ki, a permetcseppek aprózódásának megakadályozásával. Különösen akkor fontos ez, ha adott növényvédő szer (pl. gyomirtó) a szomszédos kultúrában fitotoxicitást okoz. A légi úton végrehajtott kezeléseknél, állományszárításnál kerül előtérbe jelentőségük.

X-Change – vízlágyító + pH-szabályozó segédanyag

Az ország területein többségében kemény (12–18 nk° – német keménységi fok), illetve nagyon kemény (18–30 nk°) víz található. Azonban permetlékészítéskor a vízkeménységet érdemes 8–10 nk°-ig csökkenteni, hogy a pontosan kijuttatni kívánt és kimért hatóanyag-mennyiség teljes egészében kipermetezhető maradjon. Ebben segít az X-Change, amely megakadályozza a növényvédő szerek hatóanyagainak komplexképzését, beállítja a víz keménységét és pH-ját, valamint csökkenti a permetlé habzását is. Használatával az alkalmazott növényvédő szer teljes mennyisége hasznosul, mert nem kötik le a permetezésre használt vízben lévő szabad kationok. A túl lúgos permetlé pH-ját beállítja az optimális szintre, így nem alakulhat ki lúgos hidrolízis, amely csökkentené a növényvédő szerek hatékonyságát.

Antifoam – habzásgátló

Néhány növényvédő szer esetében a permetlé készítésekor, szállításakor habképződést tapasztalhatunk, amely egyrészt lelassíthatja a permetlé bekeverésének munkafolyamatát, másrészt fokozottabb balesetveszélyt is előidézhet, ha a habban halmozódnak fel a hatóanyagok. Az Antifoam – a permetlébe kerülésének idejétől függően – alkalmas a habképződés megakadályozására, vagy a már képződött hab eloszlatására. A permetlé keverésénél ezért érdemes először az Antifoamot bekeverni a vízbe, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a növényvédő szereket.

Farmclean – mosóanyag

Összetevői a különböző hatóanyag-maradékokat eltávolítják a permetlétartályból. Egyedülálló tulajdonsága, hogy nem korrodálja a fém alkatrészeket, sőt, egy filmszerű, korróziógátló réteggel vonja be a fémfelületet. Különösen akkor javasolt a használata, amikor gyomirtó kezelés után ugyanazzal a géppel tervezünk rovar- vagy gombaölő szeres kezelést, illetve amikor gépeinket a téli leállásra készítjük fel.

  Valovics Attila
fejlesztőmérnök

A cikk szerzője: Valovics Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!