Világszintű precíziós gazdálkodási fejlesztést vezet be idén a KITE Zrt.

Agro Napló
Magyarországon egyedülálló precíziós gazdálkodási rendszert és a John Deere újdonságait mutatta be a KITE Zrt. a 2020-as budapesti AGROmashEXPO és AgrárgépShow F pavilonjának sajtóbejárásán. A 3000 négyzetméteres kiállítótér egyik legkomolyabb látványossága a Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett John Deere 8R traktorsorozat és a John Deere 8R gumihevederes 8RX típusa volt.

A 6R, 7R és 8R sorozat új modelljei először szerepeltek a hazai nagyközönség előtt, a 7R és 8R típusok gépei várhatóan 2020 végétől lesznek elérhetőek a gazdálkodók számára.

Az új 7R sorozat 250 és 330 LE között lesz elérhető kerekes kivitelben. A kisebbek 6,8 literes, 290 lóerőtől pedig 9,0 literes John Deere motorral szerelve mechanikus e23 PowerShift, vagy fokozatmentes Autopower 40, vagy 50 kilométeres óránkénti sebességváltóval lesz választható. A fokozatmentes váltóhoz az egyedülálló vezetési élményt biztosító CommandPRO joystick-kar is kérhető, ami eddig csak a 6R traktoroknál volt lehetséges. A megújult 7R új fülkével, 60 százalékkal nagyobb fényerejű LED világításrendszerrel rendelkezik és perforált, fűthető bőrüléssel, 2 zónás masszírozó funkcióval, lábtartókkal, 6.1-es mélysugárzóval ellátott hangrendszerrel, valamint érintőképernyős rádióval is felszerelhető. A légkondicionáló a fülketetőből átkerült a fülke alá, a zajszintje pedig még alacsonyabb lett. A 7R-nél az 1700 kilogrammos EZ Ballaszt pótsúly is választható, amelyet a traktor 1 percen belül képes hidraulikusan a „hasa” alá felvenni, ezzel megnövelve az össztömegét, és megtartva az ideális tengelyenkénti súlyelosztást. További újdonság a LED-es megkülönböztető sárga jelzőfény, a tetőbe épített SF6000-es antenna, ami a korábbihoz hasonlóan akár 2 centiméteres jelpontosságra fejleszthető a vállalat RTK hálózatának használatával.

A megújult 8R sorozat mindent tud, amit az új 7R, ám mindezt nagyobb megengedett teljesítménnyel és össztömeggel valósítja meg. A 8R traktorsorozat háromféle választható járószerkezete közül a hagyományos, legnagyobb darabszámban értékesített és elismert kerekes kiviteléből 5 modell lesz kapható a 280–410 LE névleges motorteljesítmény közötti tartományban. A két gumihevederes RT változat az 5-ből 4-nél lesz elérhető, csupán a legkisebbnél, a 280 LE-s változatnál marad ki. A 8RX sorozat érdekessége, hogy nem törzscsuklós négyhevederes kivitelű, hanem hevedertől függően akár 4,5 m2-t meghaladó felfekvő felülettel, 24 tonna megengedett össztömeggel, 310–410 LE névleges teljesítmény mellett célozza meg a kisebb talajtömörödést, nagy területteljesítményt és vontatási képességet nyújtva.

Az egész új 7-es és 8-as sorozatnál is választható lesz a JD Link optimalizált üzemszervezés és a flottamenedzsment funkció, hogy a tulajdonos bárhonnan és bármikor nyomon tudja követni a traktorok helyzetét, beállításait, motorterhelését, üzemanyag-fogyasztását és a gép kihasználtságát. Elérhető továbbá a John Deere Expert Alert meghibásodás-előrejelzés, amivel a traktor jelzi a várható meghibásodásokat, még mielőtt azok bekövetkeznének. Így a szerviz előre felkészülve, a szükséges alkatrésszel még a meghibásodás előtt tud kimenni a traktorhoz, a lehető legkisebbre csökkentve a munkából való kiesést, és maximalizálva a gép kihasználtságát.

PGR – Precíziós Gazdálkodási Rendszer

Balogh Viktor, a vállalat marketingigazgatója arról beszélt, hogy az informatikai megoldásoknak képesnek kell lenniük arra, hogy adott környezetben, a meghatározott feladathoz kapcsolódó döntéshozatalban nyújtsanak segítséget, amivel támogatják a termelő dolgát. Ugyanakkor fontos, hogy ezek kompatibilisek legyenek kezelhetőek a már működő rendszerekkel, az agrotechnológiával és az IT-rendszerekkel. Úgy érezzük, hogy a fejlesztésünk egy olyan szintre ért el, amivel ki tudunk lépni az országhatáron túlra is. Miután a PGR alkalmazásrendszert használatra készen megmutatjuk a magyar mezőgazdaságnak, a következő lépés akár a nemzetközi piacon való megjelenés, amiben a Deere & Company céggel történő első megbeszélések is megerősítettek minket. Ezzel egy olyan unikális megoldás kerülhet a világ agrárszereplői elé, ami az egész Földet szolgálni tudja – mondta.

Hadászi László, a cég innovációs főigazgatója elmondta, hogy a precíziós informatikai fejlesztések szigetszerű kialakulásának elkerüléséhez rendszerszemléletet építettek be a technológiába. A precíziós gazdálkodási rendszer megtervezésekor 5 fő célt tűztünk ki: legyen nagy területre kiterjeszthető; az adatgyűjtés és -feldolgozás ne jelentsen érdemben pluszköltséget a termelőnek; tegyük lehetővé a folyamatos fejlesztés lehetőségét; ne igényeljen pluszvégzettséget és -képzettséget a termelőktől; végül pedig, hogy a megoldások eredményezzenek többletjövedelmet a gazdálkodóknak.

Tavaly év végére jutottunk el arra a szintre, hogy a PGR mindegyik célt teljesíteni tudta, így 2020-ban a rendszer indítása lett a legfontosabb feladatunk. A precíziós technológiák csak akkor érnek valamit, ha a növény igényeit a lehető legoptimálisabban tudjuk kiszolgálni velük, legyen az informatikai tartalom, új agrotechnológiai beavatkozás, vagy új, intelligens műszaki rendszer technológiába illesztése. Az eredményeket digitálisan kell megjelenítenünk és elérhetővé tennünk, amit az idei évben 14 alkalmazás élesítésével biztosítunk a gazdák számára. Az applikációk februárban megnyílnak a KITE szakemberei számára, és a terv szerint március elsején termelői tesztelésre bocsátjuk azokat. Nagyon kíváncsiak vagyunk a gazdák véleményére és visszajelzéseire, mert nekünk ők a legfontosabbak. A tesztelésben mintegy 600 termelővel dolgozunk majd együtt, és ez várhatóan május végéig tart. Június elsején pedig éles piaci körülmények között debütálhat a Precíziós Gazdálkodási Rendszer. A Deere & Company-n kívül más beszállítókkal is tervezzük a rendszerrel kapcsolatos együttműködést, és a különböző szakmai szervezetek előtt is nyitva áll a cégünk ajtaja. A célunk az, hogy a KITE a közeljövőben ne csak inputanyag- és beruházási termék-, hanem informatikai beszállító is legyen a magyar mezőgazdaság számára, valamint a 2020-as évek elejére a munkatársaink 1 millió magyar hektáron adjanak precíziós gazdálkodási szemlélettel szaktanácsot – mondta Hadászi László.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rendszerszemléletű gondolkodásmód

Rendszerszemléletű gondolkodásmód

Év elején került megrendezésre a KITE Zrt. által szervezett Precíziós gazdálkodási konferencia, amely negyedik alkalommal fogadta a gazdálkodókat. A r...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!