2024. május 14. kedd Bonifác

Kukorica-gyomirtás biztonságosan és gyorsan

Agro Napló
A termesztési szezon végén érdemes szétnézni a kukoricatarlón, megnézni esetleg mi maradt ki a gyomirtásból a táblákban, illetve jó alkalom arra, hogy megtaláljuk azokat a gyomfajokat, egyedeket, amelyek túlélték a szezont. Jelenlétük utalhat arra, hogy nem tökéletes a technológia, amit alkalmaztunk, módosítani kell a következő évben a dózisokat, a készítményeket, netán a kijuttatás időzítését, de jelentheti azt is, hogy az egyoldalú herbicidhasználat miatt rezisztens egyedek maradtak a területünkön.

Érdemes megfigyelni a táblák dűlőutakkal határolt részeit, hiszen korábban nem ismert új fajok felbukkanása itt a legvalószínűbb.

Szinte mindig marad túlélő gyomnövény a kukoricában. Ezek a kultúrnövény fejlődésekor további problémákat okozhatnak.

Fontos, hogy egyáltalán ne adjunk esélyt a folyamatosan kelő gyomoknak sem, mert nemcsak vizet és tápanyagokat vonnak el a kultúrnövénytől, hanem magjukkal tovább gyarapítják a talaj gyommagkészletét. Ilyen, gyakorta gondot okozó nagymagvú kétszikű gyom többek között a selyemmályva, a szúrós szerbtövis, a csattanó maszlag vagy a napraforgó árvakelés. Ide sorolhatók a nehezen irtható egyszikűek közül például a kölesfajok, ujjasmuhar-fajok, muharfajok is.

Túlélési stratégiájuk, hogy olyan mélységből is kikelnek, ahova a hatóanyagok már nem mosódnak le, vagy olyan későn kelnek, hogy a kijuttatott hatóanyagok zöme elveszíti a hatását ellenük, illetve posztemergens készítmények esetében nem is találkoznak a herbicidekkel. Egyes fajok morfológiai szelektivitással is rendelkeznek, leveleik és hajtásaik fényesek, viaszosak vagy szőrösek (kövér porcsin, muhar fajok), ami megnehezíti a posztemergensen kijuttatott hatóanyagok felszívódását. Ritkán, de előfordul, hogy eleve toleránsak a HPPD- és/vagy ALS-gátló hatóanyagokra (varjúmák, szulák keserűfű, kövér porcsin, parti köles, fenyércirok).

A kukorica-gyomirtásban a tökéletességre kell törekedni, fontos, hogy ne hagyjunk túlélő egyedeket, mert rezisztenciát hordozhatnak.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás. Szélsőségesen száraz, és túl nedves évjáratok váltogatják egymást. Ha ez nem lenne elegendő, akkor a termesztés körülményei további kihívások elé állítják a kukoricatermesztőket. Ilyen például a hibridvetőmag-előállítás. Az elhúzódó, többszöri vetés, és talajbolygatás újabb és újabb lehetőséget nyújt a gyomnövények csírázására. Öntözés hatására egyes hatóanyagok hamarabb kimosódnak, emiatt a rövidebb tartamhatással rendelkező készítményeket érdemes kiegészíteni. A megfelelő kombinációs partner a rezisztenciakezelést is segíti.

A Bayer új készítménye, az Aspect T megoldást nyújt a fent említett problémákra.

Az Aspect T SC 533 a flufenacet és a terbutilazin gyári kombinációja.

A termék literenként 200 g flufenacetet és 333 g terbutilazint tartalmaz SC formulációban. A herbicidkombináció kukorica korai posztemergens és posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. Javasolt dózisa 1,50 l/ha.

Flufenacet 

A hatóanyag a HRAC-besorolás szerint a K3 csoport, csírázás és növekedésgátló hatóanyagok, azon belül az oxyacetamid kémiai család képviselője. Hatását, hasonlóan a klóracetamid herbicidekhez, a csíranövények merisztemikus szöveteiben a sejtosztódás gátlásán keresztül fejti ki. A hatáskifejtés helyének pontos biokémiai reakció gátlása nem ismert, de a herbicid jelenlétében zavart szenved az érintett szövetek membrán növekedése, fejlődése, amely különösen erőteljes az osztódó szövetekben, végső soron a levelek, hajtások, akár a gyökerek növekedésének deformációjában nyilvánul meg. A hatóanyag transzlokációja a xylem-ben megy végbe. A hatóanyag vízoldékonysága 20°C-on 56 mg/l.

Terbutilazin 

A hatóanyag a HRAC-besorolás szerint a C1 csoport fotoszintézis gátlók a PS II. rendszerben 1, 3, 5 – szimmetrikus triazinok kémiai család képviselője. A hatóanyagot a kezelt növények gyökéren és a föld feletti részeken egyaránt felveszik. A növénybe került hatóanyag ugyancsak a xylem-ben szállítódik, a növények apikális osztódó szöveteiben koncentrálódik, ahol a Hill-reakcióban az elektrontranszport gátlásával tulajdonképpen a fotoszintézist gátolja. A hatóanyag víz­oldékonysága 20 °C-on 5 mg/l.

A két hatóanyag kominációja biztonságosan kijuttatható, korai posztemergensen is, flexibilis kombinációs partner. Az Aspect T mint kombinációs partner kiegészíti a készítmények hatását számos ALS-gátlókra és HPPD-gátlókra nem vagy kevésbé érzékeny egy- és kétszikű gyomnövény ellen. A komponensek alacsony vízoldékonyságának köszönhetően, csapadékos évjáratban ill. öntözött körülmények között, hatástartamát megőrzi. A különböző hatásmódok kombinációja pedig megelőzi a rezisztencia megjelenését és megakadályozza az ellenálló gyomok elterjedését.

Az Aspect T kombinációs partner felhasználását elsősorban a vállalat széles hatásspektrumú, egy hatóanyagú termékei mellé ajánljuk, ilyenek a Merlin Flexx, Monsoon OD és a Laudis OD, de természetesen, ahol indokolt, a készítmény kijuttatható kombinációs partnerként akár az Adengo, Monsoon active vagy a Capreno mellé is. További kombinációs partner hozzáadását nem javasoljuk a tankkeverékhez.

Aspect T 1,5 l/ha + Adengo 0,4 l/ha
(korai posztemergens, Nagyigmánd)

 

Merlin Flexx + Aspect T

A Merlin Flexx több mint 20 éve alap herbicid a kukorica-gyomirtásban, folyamatosan lehet rá számítani. Egyedi megújuló hatásának köszönhetően az egyik legmegbízhatóbb készítmény szinte bármilyen évjáratban. A gyomflóra változása miatt korai posztemergensen alkalmazva felmerült az igény, hogy találjunk mellé egy megfelelő kombinációs partnert, ami:

  • levélen keresztül is felszívódik,
  • kontakt hatást is biztosít,
  • szinergista a HPPD-gátlókkal,
  • a kevésbé érzékeny gyomokat elpusztítja és
  • hatástartamot biztosít ellenük.

Az Aspect T megfelelő vízoldékonyságánál fogva kitart az izoxaflutol mellett, nem mosódik ki idő előtt mellőle. Az Aspect T-ben levő flufenacet hatóanyag stabilizálja a Merlin Flexx egyszikűek elleni hatását, valamint megakadályozza a nem kívánt késői egyszikű kelést. Kijuttatható szekvenciális programokban Aspect T, majd Merlin flexx vagy pre Merlin flexx, majd Aspect T korai poszt, valamint a kettőt együtt használva preposzt kombinációban is.

Aspect T 1,5 l/ha + Merlin Flexx 0,44 l/ha
(korai posztemergens, Nagyigmánd)

Monsoon OD + Aspect T

Monsoon OD a magyar kukoricaherbicidek között az egyik legszelektívebb, elsősorban egyszikűek ellen alkalmazható készítmény (magról kelő és évelő egyaránt), mely széles kétszikű spektrummal is rendelkezik. Az első, széfener technológiával megerősített hatékony ALS-gátló herbicid a kukoricában. A hatástartam növelése érdekében talajhatással is rendelkező kombinációs partner alkalmazása ajánlott. 17 év felhasználási tapasztalata azt mutatja, hogy a kukorica gyomosodásában időközben bekövetkezett változások egy megfelelő kombinációs partner alkalmazását teszik szükségessé. Az Aspect T kiegészíti a Monsoon OD spektrumát a szívós keserűfű-fajok (főleg szuláklevelű keserűfű, madárkeserűfű, lapulevelű keserűfű, baracklevelű keserűfű) ellen, javítja a hatékonyságot olyan mélyről kelő gyomnövények ellen, mint a selyemmályva, szerbtövis fajok, vagy a libatop-fajok. A kombináció ugyancsak hozzájárul a magról későn kelő egyszikűek elleni hatáshoz is, például muharfajok, ujjasmuhar-fajok, valamint fenyércirok. Évelő egyszikűekkel erősen fertőzött területen (fenyércirok, tarackbúza) 2,5 + 1,5 l/ha a javasolt dózis.

LAUDIS OD + Aspect T

Magyarországon a legnagyobb területen alkalmazott* posztemergens kukorica-gyomirtószer a Laudis.

Egyedülálló hatékonysága és szelektivitása miatt lett 2019-ben is Magyarország piacvezető kukoricaherbicidje. Az Aspect T azért ideális kombinációs partnere a Laudis-nak, mert a két készítmény hatóanyagai szinergista hatásúak, együtt még gyorsabban szívódnak fel és fejtik ki hatásukat. Német vizsgálatok szerint ráadásul 30 perc elteltével tökéletesen esőállóvá válik a Laudis + Aspect T kombináció. A két készítmény együtt kijuttatva megfelelő hatástartamot biztosít olyan nehezen irtható magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen is mint a muharfajok, pirók ujjasmuhar, parti köles, fenyércirok (magról kelő), szulák keserűfű, varjúmák, selyemmályva, kövér porcsin, napraforgó árvakelés (HT is).
A kombináció hatása azért lesz még gyorsabb, mert a Laudis és az Aspect T együtt kijuttatva egymás hatását felerősítik.

Magyarországi termelői tapasztalatok szerint a két gyomirtó szer együttesen alkalmazva gyors, látványos, könnyen oldódik és kiváló tartamhatást ad. Általános vélemény, hogy az évelő gyomok elleni hatékonysága is jobb (apró szulák, mezei acat, szíriai selyemkóró).

Az Aspect T tökéletesen megfelel az integrált gyomszabályozási (IWM) követelményeknek, mivel hatásmódjában gyökeresen eltérő hatóanyagokat tartalmaz.

A Laudis és az Aspect T szinergista hatású, együtt még gyorsabban szívódnak fel és fejtik ki hatásukat.

Laudis OD 2,0 l/ha + Aspect T 1,5 l/ha
(közép-posztemergens, Rakamaz) *Kleffmann: független piackutatási felmérése
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább terbutilazin?

Hogyan tovább terbutilazin?

Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?