Gabonakutató – A sikeres szójatermesztésért

Agro Napló
A Gabonakutató kiváló szójafajtákkal, területre és fajtára adaptált agrotechnikai ajánlással és prémium kategóriás vetőmaggal áll a termelők rendelkezésére.

Suedina – koraiság, kimagasló termés és fehérjetartalom

A Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Tenyészideje 120–125 nap, az ország északi területein is biztonsággal beérik. Javasolt vetésideje április közepétől május végéig tart. Ezerszemtömege nagyon magas, 220–240 gramm, valamint fehérjetartalma is átlagon felüli, 40–42%. A növény magassága 80–90 cm, növekedési típusa féldeterminált. Kezdeti fejlődési erélye és állóképessége átlagon felüli. Jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz. A 2019-es évben több helyen közel 4 tonna terméssel takarították be, magas ezerszemtömegének köszönhetően, valamint koraisága miatt a nyár végi aszály sokkal kevésbé károsította, ezzel biztosítva a kiváló termésátlagot.

Bahia – intenzív technológia, terméscsúcsok

Intenzív technológiához ajánlott középérésű szójafajta. Folyton-növő, erős bokrosodási hajlammal. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony. Kiváló alkalmazkodóképességét mind az aszályos, mind pedig az intenzív, csapadékos években is bizonyította. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termelhető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg.

Aires – koraiság, kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk. Koraiságának köszönhetően jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. A javasolt tőszám 550 ezer növény hektáronként. A fehérjetartalma kiemelkedő, amit az aszályos 2017-es és az intenzív 2018-as évben is bizonyított. Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése 4 t/ha feletti.

Pannónia kincse – igazi kincs a termelőknek!

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. Nem csak itthon, de Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Az odafigyelést meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 tonnát hektáronként. Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével. Kiválóan alkalmas biotermesztésre is, ebben segíti kiemelkedő betegség-ellenállósága. Beltartalmi értékei: magas fehérje- és olajtartalma miatt humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be.

Spirit – az új bőtermő

A szegedi Gabonakutató legújabb nemesítésű szójafajtája Spirit névre hallgat, amely 2019-ben kapott állami elismerést. Középérésű fajta, folytonnövő, jól bokrosodik, széles sortávú vetés esetén is nagy termést biztosít. Magköldökének színe fehér. Magasabb termetéről ismerhetjük meg a fajtasorban, amely magasabb terméssel is párosul.

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag-előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és igény esetén gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére oltóanyagot viszünk fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

A Gabonakutató szójafajtáival magas terméshozamokkal, nyereségesen folytatható a szója termesztése – megfelelő tápanyagellátással gyengébb talajon is. Fontos információ, hogy a fajtáink közül rendelkezünk olyanokkal, melyek kifejezetten alkalmasak lehetnek azok számára is, akik zöldítésbe akarják beszámítani a szója ter­mesztését, ezért választanak kultivátorozható sortávolságot! A Bahia, a Pannónia kincse fajták mellett új fajtánk, a Spirit is ide tartozik.

Szójafajtáinkról további információt és tavaszi katalógusunk letölthető változatát megtalálják honlapunkon: www.gabonakutato.hu

  Péterfy Csaba
Gabonakutató

A cikk szerzője: Péterfy Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!