2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Hatalmas lehetőség egy apró szemben!

Agro Napló
Az elmúlt év kedvező időjárása kiemelkedő jövedelmezőséget biztosított a takarmánykukorica-termelőknek. Sokakat meglepetésként ért, hogy ennek ellenére az idei évben is dinamikusan növekedett az EURALIS szemes cirokkal bevetett területek nagysága, pedig egyszerű a magyarázat rá.

Egyre több termelő, takarmánykeverő és állattenyésztő tekint úgy az EURALIS szemes cirokra, mint a kukorica alternatívájára.

Az EURALIS Kft. és az Agroszemek Kft. munkatársai évek óta azon dolgozunk közösen, hogy a cirok betöltse az őt megillető helyét a magyar mezőgazdaságban. Úgy gondoljuk, hogy ez egy komplex fejlesztési folyamat, amiben meg kell ismertetni mind a termelőkkel, mind a felhasználókkal azokat az előnyöket, amiket a cirok tud nyújtani számukra.

Aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken biztonságosabb a termesztése, mint a kukoricáé, mivel kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik. Csapadékszegény körülmények között az EURALIS hibridek termése legalább 10–15%-kal meghaladja a kukoricáét. Emellett az alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer költsége miatt kedvezőbb önköltséggel termeszthető.

A hazai sertés- és baromfiágazatban meghatározó cégeknél (Tranzit-Ker Kft., Bonafarm Zrt.) végzett kísérletek egyértelműen azt igazolják vissza, hogy az EURALIS szemes cirokkal a takarmányban a kukorica és szója arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak. Az általunk forgalmazott cirkok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminósav-összetételük, illetve 25–30%-kal magasabb a fehérjetartalmuk, glutén-, GMO-, tannin- és a technológia betartásával gyakorlatilag toxinmentesek. Részben/egészben helyettesítve a kukoricát kedvezőbb önköltségű takarmányt lehet velük előállítani.

Az EURALIS résztulajdonában álló EUROSORGHO Európa legnagyobb ciroknemesítője. Piacvezetőként ajánljuk az alábbi hibridjeinket:

Az ES FOEHN bevezetését követően gyorsan Magyarország piacvezető, legnagyobb területen termesztett szemes cirok hibridje lett. Sikere nem véletlen, hiszen termőképessége kiemelkedő, intenzív üzemi körülmények között 10–12 t/ha termésre képes. Nagyon jó alkalmazkodóképessége mellett termésstabilitása száraz körülmények között is átlag feletti.

Az EURALIS hibridjei közül Európában a legnagyobb területen az ES ALIZE cirkot vetik, ami már több éve elérhető partnereink részére. Kiemelkedő évjárati stabilitás, stressztűrés és emellett nagyon magas termőképesség jellemzi. Képességeit és megbízhatóságát jól mutatja, hogy az éréscsoportjában NÉBIH standard.

Legújabb hibridünk az ES SHAMAL. Terméspotenciálja 11–12 t/ha. intenzív technológia mellett rekordtermésre képes, de kiemelkedő alkalmazkodóképessége miatt minden cirok termesztésére alkalmas területre javasolt a vetése.

Balogh László
junior product manager

A cikk szerzője: Balogh László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

A jövő sikernövényei

A jövő sikernövényei

A Gabonakutató nagy múlttal rendelkezik a ciroknemesítés terén. Hibridjeink jelenléte a hazai ciroktermesztésben meghatározó, sőt, jelentős eredmények...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!