Májusi teendők a szántóföldön

Agro Napló
Húsvét utáni napokban – amikor ez a cikk is készül – van remény az esőre. Az elmúlt 6–8 hónap csapadékszegény időjárása eddig elsősorban az őszi vetésűeknél okozott mérhető termékkiesést, de lassan ez a tavaszi vetésűek esetében is igaz lesz.

Az ország egészét tekintve a klasszikus trend érvényesül, a legszárazabb területek a Dunától keletre találhatóak, ezt az eltérő fejlettségű növények is nagyon jól tükrözik. A következőkben a legfontosabb tápanyag-utánpótlási javaslatok kerülnek terítékre, a teljesség igénye nélkül.

Az őszi vetésűeknél ebben az időszakban egyértelműen a lomb­trágyázás játssza a főszerepet, mert az alaptrágyázás már mindenütt megtörtént (vagy elmaradt), a fejtrágyázás optimális időszaka is lassan már a múlté, de itt egy kicsit érdemes megállni. Az őszi vetésűeknél a megszokottnál is szélesebb a technológiai paletta. Igen sok esetben csökkentett, megosztott kezelések történtek. Ezekben az esetekben a csapadék megérkeztével SOS pótolni kell a hiányt, mert ha eddig a víz volt a limitáló tényező, akkor ez most gyorsan átfordulhat a N(S) hiányába. Természetesen itt nagyon fontos a növény fejlettségét, az állomány potenciális termőképességét figyelembe venni. A gyenge, visszamaradott állományok esetében egy jól időzített fejtrágyázással még hatékonyan kompenzálhatunk. Első helyen a YaraBela Sulfant javasoljuk, mint az egy időben történő nitrogén és kén pótlására a legeredményesebb és legjobb megoldást.

És akkor térjünk rá elsődleges témánkra, a lombtrágyázásra. Repce esetében most egyszerűbb a dolgunk, hiszen kivételes esetektől eltekintve virágzásban nem javasoljuk semmilyen termék használatát. Virágzást követően viszont a kén és nitrogén együttes kijuttatására használjunk a YaraVita Thiotrac-ot 5 l /ha mennyiségben.

Őszi kalászosoknál már egy kicsit bonyolultabb a helyzet. A megkésett, gyenge állományoknál a YaraVita Gramitrel növényspecifikus lombtrágya használata májusban még ideális megoldás lehet. A zászlós levél kiterülése előtt kiadott 2–3 l/ha YaraVita Gramitrel tartamhatása május elejétől, közepétől június közepéig, végéig is kitart, a legintenzívebb növekedéssel egybeesve. A kalászvédelem időszaka a YaraVita Thiotrac kijuttatására is optimális: a magas kén- és nitrogéntartalom a sikér mennyiségére és minőségére egyaránt pozitív hatással van.

Tavaszi vetésűeknél ebben az időszakban a leginkább elterjedt a fejtrágyázás, a kultivátoros kijuttatás pedig ennek a leghatékonyabb módszere. A kijuttatni szánt adagot az eddig kiadott nitrogén, a megcélzott termésszint, valamint a talaj nitrogénszolgáltató képességének figyelembe vételével határozzuk meg. Kukorica esetében ez körülbelül 120–160, napraforgónál pedig 60–90 kg/ha között van.  Az előbb említett YaraBela Sulfan ez esetben is figyelemre méltó hatékonysággal alkalmazható, hiszen kén- és nitrogéntartalma, valamint fizikai tulajdonságai is kiemelkedők.

Napraforgó, szója, cukorrépa esetében ugyanazt a növényspecifikus lombtrágyát érdemes használni, hiszen a YaraVita Brassitrel összetétele kifejezetten e növények igényeit hivatott kielégíteni. Napraforgó esetében 6–8 levélpár időszakában juttassuk ki. Ha a technológiában szerepel későbbi növényvédelem, csillagbimbós állapotban, akkor a napraforgó számára elengedhetetlen bór kijuttatását a növényvédelmi munkálatokkal együtt időzítsük. Ehhez használjuk a YaraVita Bortrac-ot. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a YaraVita Brassitrellel együtt juttassuk ki a bórtartalmú készítményt is.

Az elmúlt évek eredményei, tapasztalatai alapján a repcéhez hasonló 8–10% terméstöbblet realizálható napraforgóban is, amennyiben követjük az ajánlott technológiát.

Végül, de természetesen nem utolsósorban ejtsünk pár szót a kukoricáról. A kukorica tápelemigényéhez igazodva alkalmazzunk YaraVita Zeatrelt, amely magas foszfor-, cink-, kálium- és magnéziumtartalommal rendelkezik. 4–8 leveles állapotban juttassuk ki 3–5 l/ha dózisban. Mivel a kukorica rendkívül érzékeny a cink hiányára, ezért főleg cinkhiányos területeken mindenképp javasoljuk ennek pótlását. A YaraVita Zintrac 700 g/l cinket tartalmaz, így elegendő 0,5–1 l/ha mennyiségben alkalmazni.

Lombtrágya és növényvédő szerek együttes alkalmazása előtt mindenképp érdemes keverési próbát végezni, vagy felkeresni a www.tankmix.com weboldalt, vagy letölteni a TankmixIT mobilalkalmazást, amely több száz keverési próba eredményét tartalmazza, vagy kérheti annak elvégzését.

Termékeinkről már közvetlen a www.yara.hu weboldalon is kérhet árajánlatot kereskedő partnereinktől.

Gyuris Kálmán
+36-30/383-9341

A cikk szerzője: Gyuris Kálmán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!