Phylazonit Technológia a kukoricatermesztésben (x)

Agro Napló
A kukorica az őszi búza mellett a legnagyobb területen termesztett növény hazánkban, termőterülete közel 1,2 millió ha. Nagymértékű elterjedését a jó adaptív tulajdonságainak is köszönheti, ami a nemesítés egyik fontos pillérévé vált.

A kukorica esetében is kiemelten fontos, hogy a gazdaságilag legjövedelmezőbb termésátlagokat tudják a termelők realizálni, ám ez valójában már a termőhely adottságainál eldőlhet, hiszen a kukorica igényesebb a talaj szerkezetével, tápanyag- és vízszolgáltató képességével szemben.

Kevésbé igényes viszont az előveteményre, így a növényi sorrendbe jól beilleszthető. A kalászos növények nagy termőterülete miatt jellemzően az őszi kalászosok után kerül vetésre. Sokszor monokultúrában is termesztik, de ez a talaj kizsigerelését, kiszárítását valamint a gyomok és a kórokozók felszaporodását eredményezheti, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a gazdaságos termesztés megvalósítását.

Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik a fenti elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős gyökérzetű, és ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. Ezen folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyag költség, ami a jövedelmező termesztés alapja.

A 2018-ban Innovatív márka kategóriában Magyar Brands díjas és a Minőség Innováció 2018 pályázaton nemzeti nagydíjas Phylazonit Technológiai ajánlásunk a következő 4 pillérre épül.

1. Talajszerkezet javítás

Phylazonit Tarlóbontó

A szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához. A könnyen, gyorsan lebomló növényi részek tenyészidőszakon belül visszakerülnek a tápanyagok körforgásába, míg a lassan lebomló szerves anyagok a humuszképződést segítik elő.

Kukorica esetében a Phylazonit Tarlóbontó használata azért is kiemelkedő fontosságú, mert a nyári vagy őszi betakarítású elővetemény után van idő a következő év tavaszáig a szármaradvány tökéletes bontására. A bontásból felszabaduló tápanyagot hatékonyan tudja felvenni. Az áru kukorica akár 10 t/ha feletti értékes szármaradványt is visszahagyhat. Ez pedig lebontva jelentős tápanyagforrás.

2. Tápanyagfelvétel fokozás és gyökérvédelem

Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló

A Phylazonit Talajoltó használatával a kukorica egyébként is erőteljes bojtos gyökérzetét még erősebbé teszi, a termékben található baktériumtörzsek a gyökérszőrök kolonizálásával elősegítik a még hatékonyabb tápanyagfelvételt, illetve ez a fejlettebb gyökérrendszer az aszályos körülmények átvészelésében is segítségére van a növénynek.

A Phylazonit Talajregeneráló antifungális hatása ugyanakkor segít elkerülni a csírakori gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

A silókukorica termesztése során a teljes növény betakarításra kerül, ezért ebben az esetben kiemelten fontos lehet a fuzáriumos szárfertőzés elleni védelem, hiszen, ha a szár fertőzöttsége nem áll fenn, akkor a silókukoricából készült takarmánnyal minimalizálhatjuk a szilázzsal az állatok szervezetébe jutó toxin mennyiségét.

3. Tápanyagpótlás és növénykondicionálás

Energia Humin és Energia Plusz

A kukorica a lombtrágyázása az utóbbi idők aszályos körülményei miatt egyre elterjedtebb. Abban az időszakban amikor korlátozott a gyökéren keresztüli tápanyag felvétel, akkor a lombon keresztül kijuttatott tápanyag jól tud hasznosulni a növényben. Mikroelemek tekintetében különösen a cink jótékony hatása kiemelkedő. Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a kukoricának, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyag tartalma, a huminsav segítségével. A termékben lévő huminsav (26 g/l) és 7 fontos mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ti) jelentősen fokozni tudja a növények klimatikus és növényvédő szer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.

Kijuttatását az intenzív vegetáció első felében, 4-8 leveles állapotban ajánljuk elvégezni. Ajánlott kijuttatási dózisa 4-6 l/ha.

A nitrogén felvétele a virágzás közeledtével jelentősen fokozódik, ezen időszakban jól jöhet a levélen keresztül kijuttatott magasabb nitrogén hatóanyag, ráadásul a gyökéren felszaporodott baktériumok száma is a virágzás közeledtével kezd csökkeni, a bennük lévő tápanyagok pedig akkor válnak felvehetővé, amikor a növénynek a legnagyobb szüksége van rá.

A második lombtrágya kezelést az Energia Plusz készítményünkkel (az Energia lombtrágya családunk új, magas nitrogén tartalommal rendelkező /N: 167 g/l/ tagja) 8-10 leveles kortól címerhányásig javasoljuk. Az Energia Plusz alkalmazásánál az ajánlott dózis 30 liter/ha.

Silókukorica esetében, a minél nagyobb vegetatív tömeg betakarítására irányuló elvárások miatt, az Energia Plusz termékünkben lévő magas nitrogén hatóanyag kiemelten hasznos lehet. A magnézium és vas segít a fotoszintézis, klorofil képzés és a fehérje szintézis folyamataiban. A termékben lévő 6 mikroelem (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) pedig hozzájárul a jelentős mennyiségben kijuttatott makroelem hasznosuláshoz.

4. Phyller és Temposensor Basic kijuttatóval kombinált agrotechnika

Phyller kijuttató + Temposensor Basic

A technológiánkban a termékeink mellett nagy hangsúlyt kap a szakszerű kijuttatás, hiszen a megfelelő agrotechnika a termékeink hatékonyságát tovább fokozza. A Phyllerkijuttató injektáló rendszer gyakorlatilag bármilyen erő- vagy munkagépre komolyabb szaktudás nélkül felszerelhető. A szerkezet legfőbb előnye, hogy mivel a munkaművelettel egy időben történik az oldatok talajba juttatása, így sem növekvő gázolaj-felhasználási sem taposási kárral nem kell számolni.

A Phyller kijuttató szerkezet technológiájához igazítva kifejlesztettünk ki egy olyan kijuttató egységet (Temposensor Basic), amely a munkagép sebességének meghatározásával, képes folyamatosan módosítani a kijuttatott mennyiséget, annak érdekében, hogy egységes kijuttatási képet kapjunk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!