2024. április 28. vasárnap Valéria

MI ÚJSÁG? – Információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

Megújította kínai gyárát a Wacker Neuson Group

Európa egyik legnagyobb hidraulikus rakodógépeket gyártó konszernje, amelyhez a főleg építőipari kis- és nagy teljesítményű rakodókat, ill. eszkavátorokat gyártó Wacker Neuson, a mezőgazdasági, ill. építőipari homlok- és teleszkópos rakodókat gyártó Kramer, valamint a mezőgazdasági kompakt és teleszkópos rakodókat gyártó Weidemann tartozik a kínai Pinghu-ban (sanghaji régió) nyitotta meg a legújabb gyárát. A zöldberuházással 13,5 ha-os területen felépült 30.000 m2 összefüggő fedett csarnokokból álló gyárkomplexum két év alatt készült el és a gyártócsarnokok mellett a kutatás és fejlesztés is helyet kapott a gyártást kiszolgáló raktárakkal együtt a komplexumban. A gyárban jelenleg főleg mini és kompakt rakodók készülnek építőipari, kommunális és mezőgazdasági felhasználásra 1,7 és 7,5 tonna közötti emelőképességekkel. Mint ahogy a világ több régiójában, itt is partnerséget kötöttek a John Deerrel, ugyanis a Kramer, a John Deere teleszkópos és kompakt rakodó beszállítója. A gépeiket a John Deere dealer hálózatán keresztül értékesítik és szervizelik az ázsiai, ill. az ausztráliai régióban is. A Wacker Neuson Baugeräte már 20 éve jelen van Kínában, folyamatosan bővítette az eladásait és ütőképes értékesítési hálózatot épített ki. A Wacker Neuson Group-hoz világszerte 50 vállalkozás és leányvállalat tartozik, ill. 140 saját értékesítő és szervizállomást üzemeltetnek. A cég gyökerei 1930-ra nyúlnak vissza, ekkor alapították a tulajdonosok a Wacker céget a németországi Drezdában. Tavaly 1,5 Mrd euró volt az árbevételük, amely 13%-kal haladta meg az előző évit. Ennek 75%-a európai piacokról, 24%-a pedig az USA-ból származott.

Eilbote 2019/8-19 old.

Tavaly 8,3 millió tonnával kevesebb burgonya termett az EU-ban

Az elmúlt évben 53,9 millió tonna burgonya termett az unió országaiban, amely 8,3 millió tonnával kevesebb, mint az egy évvel korábbi termésmennyiség. A kiesés majdnem akkora, mint amennyit Németországban állítanak elő egy év alatt. A kisebb termésnek tudható be, hogy az étkezési burgonya nagykereskedelmi átlagára a tavalyi 300 euró/tonna-ról (96 Ft/kg) 10%-kal
330 euró/tonnára (106 Ft/kg) növekedett az idén tavasszal (ez még nem indokolja a magyarországi 300 Ft/kg feletti kiskereskedelmi árakat). Németországban, amely az EU egyik legnagyobb burgonyatermelője 2018-ban 24%-kal kevesebb, mindössze 8,9 millió tonna burgonya termett, mint 2017-ben. Az elmúlt hat év átlagát figyelembe véve 17,6%-os a kiesés. A német meteorológiai statisztika szerint az elmúlt év a hatodik legszárazabb év volt az országban, amelyet a burgonya különösen megsínylett. Németországban tavaly 252.200 ha-on termelték ezt a fontos népélelmezési cikket, amely 1700 ha-ral volt kevesebb, mint 2017-ben. A legnagyobb burgonyatermelő régió Alsó Szászország, ahol tavaly 113.900 ha-on 4,2 millió tonna burgonyát állítottak elő. Bajorországban 1,5 millió tonna, Észak-Rajna Vesztfáliában pedig 1,3 millió tonna volt az össztermés. Ez a három tartomány állította elő a tavalyi össztermés 79%-át.

Eilbote 2019/8-12 old.

 

Többmilliós bírság a Francia Kartellellenes Hivataltól a Stihl-nek

A Francia Kartellellenes Versenyhivatal 7 millió eurós bírságot rótt ki a világ legnagyobb motoros fűrész és kézi motoros, ill. akkumulátoros eszközgyártójára, a német Stihl A.G.-ra, mert megtiltotta a kereskedőinek az általa gyártott motorfűrésznek és kerti kisgépeknek az online forgalmazását 2006 és 2017 között. Mivel a vásárlók az online forgalmazóknál (áruházaknál) általában 10%-kal olcsóbban tudják megvásárolni a termékeket, ezt az árkedvezményt nem tudták így igénybe venni a francia vásárlók, mivel a Stihl és Viking forgalmazóknál online nem lehetett elérni a gépeket. A forgalmazók az egyéni megrendeléseket postai utánvétellel teljesítették, de a bolti áron és szállítási költségek felszámolásával. Az EU-s versenyszabályok megsértése miatt rótta ki a francia hivatal a bírságot a Stihl francia piacon végzett tevékenysége alapján. A multinacionális konszern sérelmezi, hogy miért kapta a bírságot, hisz más országokban ez fel sem merült. A franciák döntését a Stihl, az EU-s jog sajátos értelmezésének tekinti.

Eilbote 2018/1-2/23 old.

Amazone – 481 millió eurós árbevétel 2018-ban és 500 millió a cél 2019-re

A most már Magyarországon is ekegyárral rendelkező multinacionális talajművelő, vetőgép és permetező gépgyártó vállalkozás 2018-ban 481 millió eurós rekord árbevételt ért el, amely 5,2%-kal haladta meg a 2017 évi 457 millió eurót. Az árbevétel 80%-a az exportból 20%-a a belföldi eladásokból származott. Különösen pozitív eredményeket hoztak az exportban a francia, japán, spanyol, magyar és az írországi eladások, de Németországban is jelentős növekedést értek el. A fontos piacoknak számító Lengyelországban és Oroszországban pedig stabilizálódtak az eladásaik. Az árbevételhez éves szinten 1900 dolgozójuk járult hozzá a munkájával. A bruttó árbevétel 7%-át fordították kutatásra és fejlesztésre. Új telephelyet és sorközművelő, ill. vetőgépmárkát vásároltak fel tavaly, a tradicionális Schmotzer nevű bajorországi vállalatot, amely az intelligens (kameravezérelt) sorközművelés és sorműtrágyázás területéről hoz innovációkat a konszernbe. Felturbózták az ekegyártást is, amelynek a központja Mosonmagyaróváron található (a volt Vogel & Noot ekegyár). Új gyárat helyeztek üzembe Bramsche-ben, ahol 16.000 m2-en gyártócsarnokok, raktárak és adminisztrációs helyiségek épültek fel. Az elmúlt évben 27 gyakorlati bemutatót tartottak Európa-szerte. 2019-ben a tulajdonosok és a menedzsment egy újabb rekordévre számít.

Eilbote 2019/9-22

 old.

Jó évet zárt 2018-ban az AGCO konszern

Az elmúlt évben az AGCO az előző évhez képest 12,6%-kal növelte az árbevételét, amelynek összege 9,35 Mrd USD-t (8,17 Mrd eurót) ért el. A konszern bruttó nyeresége 13,1%-kal nőtt egy év alatt és meghaladta a 2,0 millió USD-t (azaz az 1,78 Mrd eurót), a tiszta nyereségük pedig 283,7 millió USD (247,9 millió euró) volt. Prof. Martin Richenhagen CEO elnök-vezérigazgató szerint elégedettek az eredményekkel. Az árbevétel gerincét az EME (Európa és Közel-Kelet) piacok adták, ezen belül is Németország, Franciaország és Nagy-Britannia részesedése meghatározó volt. Ez a régió 5,39 Mrd USD-vel (4,71 Mrd euróval) járult hozzá a konszern árbevételéhez. Itt a növekedés 13,3%-os volt. Észak-Amerikából 2,18 Mrd USD (1,9 Mrd euró) árbevételük származott, ez 16,2%-kal haladta meg az előző évit. Dél-Amerika 959 millió USD-vel (838 millió euróval) járult hozzá a 2018-as árbevételükhöz. Itt a növekedés naturáliákban 4,5%-os volt, amely a devizakurzus változása következtében –9,8%-kal esett vissza. Az ázsiai, csendes-óceáni és az afrikai (APA) piacok együttesen 828 millió USD-t (723 millió eurót) hoztak tavaly. 2018-ban kevesebb traktort, de több betakarítógépet adtak el Európában. Észak-Amerikában az eladott traktorok és betakarítógépek száma is növekedett tavaly, Dél-Amerikában a traktoreladásaik az előző évi szinten alakultak, a betakarítógépek értékesítése 9%-kal csökkent. 2019-re a CEO elnök szerint 9,6 Mrd USD (8,4 Mrd eurós) árbevételt terveznek, és kismértékű áremelkedésre számítanak az általuk gyártott mezőgazdasági gépeknél.

Eilbote 2018/8-18 old.

Bővítette precíziós gazdálkodást segítő eszközkínálatát a CNH

A CNH (Case IH/New Holland) élen jár a jövő mezőgazdaságát megalapozó Agrár 4.0 fejlesztési programokhoz kapcsolódó műszaki fejlesztésekben, különösen a precíziós gazdálkodás egyes elemeinek bővítésében. A műholdvezérlésű gépirányítási rendszerek, a gépkommunikációk, a telemetrikus gép adatátviteli, ill. az autonóm gépek fejlesztése mellett az egyik legszélesebb regionális RTK korrekciós jelszolgáltató hálózatot üzemelteti Európában és a tengerentúlon. Az elmúlt év őszétől újabb szolgáltatásokat kínál a partnerei részére, amely az „AgXtend” csomag részeként érhetők el. A csomagban kínált precíziós gazdálkodást segítő új fejlesztéseket a CNH különböző területekre szakosodott vezető gyártóktól szerzi be, a velük kötött szerződések alapján és adaptálja azokat. Az „AgXtend” szolgáltatásai között szerepel a Geoprospectors Soil Xplorer talajszkennere és a Fritzmeier CropXplorer biomassza szkennere. Az előző 90 cm mélységig méri a talaj szerkezetét és részben annak fizikai összetételét, az utóbbi pedig biomasszatömegét, annak változását határozza meg. Az előző a talajművelési technológia és a tápanyag-ellátottság, ez utóbbi a vegetáció alatti fejtrágyázáshoz ad támpontokat. Mindkét rendszer helyspecifikus bontásban térképet is készít, amely digitalizált formában használható fel a termesztéstechnológiákban.
A NIRXact infravörös sugárzással dolgozó beltartalommérő berendezések számos gépen és technológiákban használhatók anyagvizsgálatokra, így szemestermény, ill. szálas- és tömegtakarmány-betakarító gépeken (bálázókon, szecskázókon) vagy hígtrágya-kijuttatási technológiákban. A berendezések a legfontosabb beltartalmi összetevőkre kalibrálhatók, amelyek változásaiból helyspecifikus térképek készíthetők. Az Xpower/Zasso berendezés nagyfeszültségű elektromos gyomirtásra használható fel ökotermesztési technológiákban. A FarmXtend automata meteorológiai állomások pedig az időjárási paraméterek (hőmérséklet, szél, csapadék, napsugárzás stb.), a tájparaméterek és a növények víz- és tápanyagellátásának mérésére, ill. elemzésére szolgálnak, valamint egyes növényi betegségek előrejelzésére is alkalmasak.

Jó évet zárt tavaly a CNH Industrial

A Fiat Csoporthoz tartozó, a traktor és mezőgazdasági gépgyártást (CASE IH/New Holland/Steyr), a közúti haszonjármű gyártást (IVECO, Magirus), valamint a motorgyártást (FPT-Fiat Powertrain) magában foglaló üzletág 2018-ban 29,706 Mrd USD (26,23 Mrd euró) árbevételt ért el, amely meghaladja az előző évit. A nettó nyereségük 1,1 Mrd USD-t (0,99 Mrd eurót) tett ki és a részvényeik árfolyama is nőtt. 2018 december végén egy CNH Industrial részvény a tőzsdén 0,78 USD-t kóstált. A CNH Industrial-on belül a traktor- és mezőgépgyártás árbevétele közel 40%-ot tett ki, amely 11,682 Mrd USD-vel (10,31 Mrd euróval) ért fel. Ez 9,3%-kal volt magasabb, mint a 2017 évi 10,683 Mrd USD-s (9,42 Mrd eurós) árbevétel. Az üzletág nettó nyeresége (1,18 Mrd USD) 1,036 euró volt, amely 31%-kal haladta meg a 2017 évit. A haszonjármű üzletág (tehergépkocsi, busz, speciális) 10,94 Mrd USD (9,66 Mrd eurós) árbevételt hozott, amely csak 3,6%-kal haladta meg az előző évit. A motorgyártás (FPT, Fiat Powertrain) bruttó árbevétele 4,5%-kal növekedett tavaly és 4,57 Mrd USD-vel (4,02 Mrd euróval) ért fel. A traktor és mezőgazdasági gépek eladása különösen Észak-Amerikában növekedett, a többi régióban az előző év szintjén alakult. A haszonjárművek eladása az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban csökkent.

Agrotek Horizont 2019/tél-tavasz/18-19. oldal./Internet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!