2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Kalászos sikertörténet az alga erejével

Agro Napló
Pájer Gyula közel négy évtizede gazdálkodik Regölyben, a Tolna megyei dombsághoz tartozó, jó adottságokkal rendelkező 1400 hektáron. Földjük mészlepedékes csernozjom és barna erdőtalaj magas (1,5–3%-os) humusztartalommal. Területeik átlagosan 30 aranykorona értékűek, de vannak 20 és 50 aranykoronások is.

A földrajzi adottságok lehetővé teszik búza, kukorica, repce, napraforgó és árpa termesztését, és kalászos-gabona vetőmag-előállítással is foglalkoznak. Jelenleg 1410 ha területen gazdálkodnak (500 ha kukorica, 85 ha magas olajsavas napraforgó, 250 ha repce, 300 ha búza, 180 ha őszi árpa, 36 ha rozs (vetőmag, hibrid rozs), 22 ha tavaszi árpa).

Pájer Gyula tapasztalata alapján, a tényleges talpon maradáshoz önmagában már nem elég a megfelelő fajta és az agrotechnika sikeres megválasztása, szükségünk van valami „pluszra”, hogy kihozzuk a növényekben rejlő genetikai potenciált.  Törekednünk kell arra is, hogy a műtrágyát, növényvédő szert optimális időben, megfelelő technológiával juttassuk ki. Azonban a termesztéstechnológiai változtatásokon túl szükség van még valami másra.

Honnan jött az a bizonyos „plusz”? Hogyan kezdtek el növénykondicionálókat használni?

2012-ben tértünk át a forgatás nélküli talajművelésre, és ezzel egyidőben a precíziós gazdálkodás is elindult.

A helyspecifikus és forgatás nélküli talajművelés megkezdésével együtt használtunk számos pluszt adó „kegyszert”. Ezek nem bizonyultak elegendőnek. Amikor már 3-4 éve mélyebben foglalkoztunk a precíziós gazdálkodással, felismertük, nem csak alulról kell táplálnunk a növényeket. A lehetőségeket számba véve növénykondicionálókat építettünk be a termesztéstechnológiánkba.

Ezek közül egy, az Arysta által forgalmazott biostimulátor, a Forthial.

A cég képviselője keresett meg bennünket, ajánlva a készítményt, és a meggyőző kísérleti eredményeket látva a saját területünkön 3 hektáron teszteltük a Forthialt.  A kijuttatás Génius nevű búzafajtánál, a zászlóslevél kiterülésekor, valamikor júniusban történt 1 liter/hektár dózisban.

Mikor tapasztaltak különbséget a két állomány között?

Az éréshez közeledve láthatóvá vált, hogy a kezeletlen területen a növények hamarabb kezdtek sárgulni, míg a Forthiallal kezelt búza tovább zöld maradt.

Betakarítás előtt történt egy mintavétel a kalászból és a növényből egyaránt. Csak példaként említve a kalászban a nitrogéntartalom 5%-kal nőtt, ami a fehérje fontos alkotóeleme. A mintavételből pontosan látszott, hogy a kalászban a makro- és mezoelemekből komoly felhalmozódás indult el.

Érdekes tapasztalat, hogy a területeink nagyon cinkhiányosak, a kezelés hatására a kalászban 57%-kal megnőtt a cinktartalom a kontroll növényhez képest. A réz, ami a szemképződésnek egy nagyon fontos eleme, 96%-kal lett magasabb.

A kalászképzési folyamatban azok az elemek, tápanyagok, amiket a növény felhalmoz, még hatékonyabban tudtak beépülni a Forthialnak köszönhetően.

Milyen egyéb minőségi mutatók jellemezték a termést?

A kezelt és kontroll területen a beltartalmat egyaránt vizsgáltuk, igazi meglepetés volt, hogy a kezeletlen területen az egyébként is kiváló minőségű malmi búzából a Forthiallal javító búza minőséget értünk el. Néhány fontosabb számadat: a fehérje 13,9-ről 14,7%-ra, a sikér 32,5-ről 34,6%-ra változott. A Forthialos búza nedvességtartalma is magasabb volt.

Hogyan tovább?

A tavalyi évben már 80 hektáron, a terület 1/5-öd részén üzemi méretekben is használtuk a készítményt. Termés-betakarításkori eredményeink: 7,7 t/ha a kezeletlen és 8,1 t/ha a Forthiallal kezelt területen. A sikér 2, a fehérje 1,5%-kal nőtt, B1-es búzából a Forthiallal kezelt területen A2-es minőségű termést takarítottunk be.

Ismeretes, hogy az ország jelentős részén nem termett jó minőségű búza ebben az évben, mi mégis képesek voltunk malmi búza előállítására, ami azért fontos számunkra, mert nagy a különbség a takarmány és malmi búza felvásárlási ára között.

A 2019-es évben már technológiai elem lesz a Forthial a kalászos gabona termesztésünkben.

Mivel 2x1 literes dózisban is lehet alkalmazni a készítményt, a területek egy részén ezt a módszert fogjuk követni. Az első kijuttatásra a bokrosodás időszakában kerül sor, a második kezelést pedig a zászlóslevél kiterülésénél kapja meg a növény. Mindkét esetben a gombaölő szeres kezelések előtt 1-2 héttel korábban tervezzük kijuttatni, amikor a biostimulátor legkedvezőbben képes kifejteni hatását a kezelt növény életfolyamataira (fotoszintetikus aktivitás). 

A tökéletes időzítésen nagyon sok múlik – mondja Pájer Gyula, aki egy ízig-vérig igazi mezőgazdász. Lelkes támogatója az innovációnak, örömét leli a kísérletezésben, nyitott az újra, de legnagyobb dolog számára, hogy gyermeke a nyomdokában jár, tanul tőle, és szépen fejlődő vállalkozását szeretné majd egykoron ő továbbvinni.

 

A Forthial a Goëmar Labarotaries terméke, speciális eljárással kinyert algaszűrlet. Összetétele: GA 142 alga mikroszűrlet, 9% magnézium (120 g/l MgO), 6,2% nitrogén (83 g/l).

Olyan mikroorganizmusokat tartalmazó készítmény, amely a növényen alkalmazva stimulálja a táp­anyagfelvétel természetes folyamatát, annak hasznosulását és fokozza az abiotikus stresszhatásokkal szembeni állóképességét.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmi kétség…

Semmi kétség…

Elérkezett a biostimulátorok ideje, a készítmények népszerűsége évről évre növekszik. Arról, hogy mi miért éppen az Atonik és Forthial növénykondicion...

Teszt nélkül győzött meg

Teszt nélkül győzött meg

Sokszor hallani termelőktől, egy adott termesztéstechnológiával szinte már elérték a termelés maximumát, és ahhoz, hogy növekedni tudjanak, valami töb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!