Innovációk az EuroTierről

Agro Napló

Etetővályú gyorstisztító elszívó berendezés
Meier-Brakenberg, Németország

Az optimális takarmányhigiénia elengedhetetlen az állatok egészségének és teljesítményének fenntartásához a sertéstenyésztésben. Különös figyelmet kell fordítani az etetővályúk tisztaságára, ugyanis az abban lévő takarmánymaradékok megfelelő táptalajt biztosítanak egyes baktériumok, és penészek számára. Régen a maradékokat manuálisan távolították el a vályúkból lapáttal és vödörrel. Ez a módszer nemcsak fáradtságos, de néhány esetben veszélyes is lehet a munkát végzőkre; takarmánymaradékokat gyakran hagytak a sarkokban, ahol gyorsan megindulhatott a romlási folyamat. Az etetővályú gyorstisztitó elszívó berendezéssel a takarmánymaradékokat könnyen és gyorsan eltávolíthatjuk, mivel könnyen csatlakoztathatjuk egy nagynyomású tisztítóberendezés pisztolyához. Ráadásul száraz vagy nedves takarmánynál is egyaránt használható. Az elszívott maradékot össze is lehet gyűjteni egy tartályba, de a trágya közé is üríthetjük. Az ürítés után a vályút könnyen ki is lehet mosni a mosócsappal, egyszerűen átkapcsolva a berendezés tisztítófúvókájára. Ez biztosítja az optimális higiéniát és a következő adag takarmány frissen tartását, jobb hasznosulását.

Clean 9T automatikus tisztítóberendezés csöves-láncos szállítórendszerek sarokelemeihez
Witte Lastrup, Németország

Emelők sok csöves-láncos rendszerben vannak felszerelve. Ezek a silótértől az istállóig futnak és egy 2–3 méteres magasságkülönbséget hidalnak át. Ha könyököket tesznek ezekbe az emelőkbe, azok hajlamosak folyamatosan takarmánnyal telítődni. Ez különösen akkor gyakori, mikor vízszintes helyzetből függőleges pozícióba kell szállítani. Hosszú távon a takarmány beragad ezeken a pontokon, a kerekeket akadályozza, és nagyon lelassítja a szállítóláncot vagy akár a szállítószalagot, amely meghibásodáshoz vezethet. A Clean 9T egy innovatív megoldás lehet a csöves-láncos rendszerek könyökeiben, ugyanis a leeső takarmányt visszavezeti a rendszerbe és nem gyűlik össze a sarkokban. Ezzel az eszközzel a sarkok tisztításának automatizálása lehetővé vált, ami növeli a szállító rendszer működési megbízhatóságát 20%-kal. Ráadásul mivel megakadályozza, hogy a takarmány a sarokban maradjon, nem penészedik meg, így az állatok egészségi állapotát is javítja. A Clean 9T később is alkalmazható a már meglévő rendszerekben.

 

Nedap Smart Flow elektronikus tejmennyiségmérő berendezés
Nedap Livestock Management, Hollandia

A folyamatos tejmennyiségi adatok rögzítése sztenderd lett a tejelő tehenészetekben az évek során. Bár az elektronikus tejmennyiségmérő rendszereknek van néhány tervezési hibája a mai napig: egyrészt a szenzorok csökkentették a tömlők keresztmetszetét és másrészt az elektronikus alkatrészek és kábelek hajlamosak a meghibásodásra. A Smartflow-val a Nedap további fejlesztéseket csinált a tejmennyiség mérésének területén és jelentősen fejlesztették az említett gyenge pontokat. A Smartflow elektromos tejmennyiségmérő rendszert a maximális áramlási sebességhez tervezték mind mechanikailag, mind elektronikusan. Nincsenek sem szűkítések, sem megszakítások a készülékben, amelyek a vákuum csökkenéséhez vezethetnének fejés közben. Így állandó tejáramhoz vezet, és ez által a tejet különösen gyengéden kezeli. A tehenek teljesen kifejhetők, sokkal jobban és óvatosabban, a tőgy egészségi állapota és a tej minősége növekszik a tej szabad zsírsavainak csökkenése által. Ugyanakkor a Smartflow elektronikus tejmennyiségmérő rendszer teljesen vezeték nélkülire lett tervezve, mind az adatátvitel, mind az áramellátás szempontjából. Az adatokat UHF rádiós kapcsolaton keresztül rendkívül gyorsan és egyszerűen integrálja. Smartflow ICAR-tanúsítvánnyal rendelkezik, és megfelel az ICAR szabványoknak és iránymutatásoknak az adatgyűjtéshez, a fejéstechnikában való alkalmazáshoz és a pontos méréshez.

 

Pig T sertésürülék-szétválasztó berendezés
Big Dutchman, Németország

Az állattenyésztésben a károsanyag-kibocsátás csökkentése központi kérdés a jövőbeli rendszerekben. A fő aspektus a széklet és a vizelet közvetlen szétválasztása. Az innovatív sertés „WC” különválasztja a vizeletet és a székletet, ezáltal képes jelentősen csökkenteni az ammónia-kibocsátást. Ez a sertés „WC” műanyag elemekből áll. A vizelet és az egyéb folyadékok egy szállítószalagon keresztül egy tartályba jutnak, a szilárd elemeket a szalagtagok szállítják el. Az organikusan kezelhető anyagok a székletből, az alom vagy egyéb maradványokból egy szállítószalagon, vagy székletgyűjtő csatornán keresztül kerülnek elszállításra az ólból. A folyamat során a sertések rajta állhatnak a szállítószalagokon; nincs rágási vagy rúgási kár a lapos, műanyag felület miatt. Egy tolólapnak köszönhetően nem marad széklet a szalagon, a nyílások többször megszakadnak, az eltömődést pedig az elhajló egység akadályozza meg. A PigT sertés „WC” a sertéseknek mindig tiszta felületet biztosít és az ammónia-kibocsátás jelentősen csökken. A műanyag felülettel az ólat teljes egészében használhatják a malacok.

Taintstop innovatív sertéstáplálási koncepció
Dumoulin, Belgium

A jövőbeli malackasztrálásokról vagy a hús kanszagának elkerüléséről szóló megbeszélések során a lehetséges takarmányozási megoldások háttérbe szorulnak a probléma megoldására. Néhány szénhidrát, különösen az inulin vagy a keményítő etetése befolyásolja a bakteriális emészthetőséget a vastagbélben és a kapcsolódó skatol, valamint az egyéb indol vegyületek termelését. A táplálkozási koncepció alkalmazásával csökkenthető a skatoltartalom, és ez által a hús szagkárosodása is kisebb lesz. Erre az eredményre a Dumoulin több takarmányozási vizsgálat során jutott. A takarmányozáson alapuló megközelítés gyakorlati kiegészítést nyújt a malacok műtéti kasztrálásához szükséges meglévő alternatívákhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!