DLG „Imagebarométer 2018” – a mezőgazdasági inputokat szolgáltatókról

Agro Napló
A DLG (Deutche Landwirtschafs Geselschaft – Német Mezőgazdasági Társaság) minden évben 700 német gazda megkérdezése alapján összeállítja az Imagebarométerét hét, a mezőgazdaság számára termelési inputokat értékesítő, vagy szolgáltatásokat nyújtó cégek, vállalkozások megítéléséről, minősítéséről.

Az eredményeket páratlan években a hannoveri Agritechnica Mezőgazdasági Gépkiállításon, páros években pedig az EuroTier Kiállítás alkalmával hozzák nyilvánosságra. Az általunk közölt összeállítás a tavalyi EuroTieren látott napvilágot. A gazdáknak feltett kérdések négy csoportot alkotnak. Ezek a következők:

  • márkaismereti index,
  • márkalojalitási (elfogadási) index,
  • márkareferencia és elégedettségi index,
  • márkaimázs index (imázs, innováció, kommunikáció stb.).

A kérdések alapján pontozhattak a gazdák. Minden kérdéscsoportra 25-25 pontot oszthattak ki, így a velük kapcsolatban álló vállalkozásokat, cégeket, márkákat max. 100 pontig értékelhették. Az Imagebarométert hét inputokat szállító és szolgáltató területre készítette el 2018-ban is a DLG. Terjedelmi okokból részletesebben a mezőgazdasági gépgyártókra vonatkozó értékelést tesszük közzé, a többi inputbeszállítókról csak összefoglalót közlünk.

Mezőgépgyártók Top 10-es listája

A mezőgépgyártók között 2018-ban is az országosan összesített pontszámok alapján a Fendt végzett a tizes lista élén, magasabb (60 pont) pontszámmal, mint egy évvel korábban. A CLAAS megőrizte a második helyét, de alacsonyabb pontszámot kapott. A harmadik/negyedik helyen a John Deere és az Amazone helyet cserélt. Míg az Amazone 49 pontról 55 pontra növelte az imázspontjainak a számát és ezzel a dobogó harmadik helyére lépett, a John Deere 2017 évi pontjait ismételte meg 2018-ban is. A Lemken megőrizve a tavaly­előtti pontszámát, ismét az ötödik helyet szerezte meg. A Horsch a tavalyelőtti hetedik helyről a hatodikra lépett előre, jelentős (+5) pontszámemelkedés mellett. A francia Kuhn a tavalyelőtti tizedik helye után 2018-ban a hetedik helyre ugrott. A Case IH mindkét évben a nyolcadik helyen végzett, tavaly azonban növelni tudta a pontjainak a számát. A Krone maradt a kilencedik a tízes listában. A legnagyobb vesztesnek a Deutz-Fahr bizonyult, amely a 2017 évi hatodik helyéről, 2018-ban a tízes lista utolsó helyére esett vissza, igaz ugyanannyi pontszámmal. A listában két kivételtől eltekintve, csak német gyártók szerepelnek, és a pontozásban a túlsúlyuk is domináns. A német gazdák zöme ragaszkodik a saját márkákhoz és ez prioritást jelent a vásárlásoknál. Az is megállapítható, hogy a Top 10-be bekerült cégek ugyanazok, mint egy évvel korábban, de egyesek helyezése változott a listában. Az összesített bizalmi indexük növekedett, mégpedig 453 pontról 471 pontra. Különösen az Amazone, a Horsch és a Kuhn imázsa növekedett a legnagyobb mértékben, a gazdák véleménye alapján.

Többi input beszállítói, szolgáltatási és tanácsadási terület szereplőinek összefoglaló értékelése

Az állattartó berendezéseket és technológiákat szállítók között a dobogós helyeken tavaly és az azt megelőző években többnyire a DeLaval, a GEA Farm és a Lely végzett a dobogó első három fokán, mindhárom a szarvasmarhatartás technológiákban, ezen belül különösen a fejéstechnikában érdekelt. Esetenként beleszólt a helyezésekbe a baromfitartás technológiákban érintett Big Dutchman is. Érdekesség talán, hogy a Top 10-es listában szereplők sokkal alacsonyabb (50 pont alatti) pontszámokat értek el, mint a mezőgép beszállítók. A német piac vetőmag- és agrokémiai beszállítói közül 2018-ban is és azt megelőző években is a Bayer végzett a lista élén, megelőzve a BASF-t. A dobogó harmadik helyén pedig esetenként a KWS vetőmagszállító és a Syngenta osztozott. Az állati takarmánygyártók és beszállítók listáját az Agravis vezeti, megelőzve BayWa-t, a Schaummann-t és a Deuka-t. A pénzügyi (banki) szolgáltatók és a biztosítótársaságok Top 10-es imázslistáját stabilan a Volk & Raiffeisen Bank vezeti a Sparkassen előtt, mindkettő főleg a vidék bankjainak számítanak Németországban. A harmadik pozíciót pedig az R+V-Versicherung biztosítótársaság érdemelte ki. A Magyarországon is működő biztosítóintézetek közül az Allianz került be még a tízes listába negyedik és hetedik hely közötti pozíciókba. A gazdákkal kapcsolatban álló felvásárló, tanácsadó és integrátor cégek közül a Top 10-es lista élén az Agravis, a BayWa és a Maschinenringe került dobogós helyre. A megújuló energia termelő berendezéseket és technológiákat értékesítő és beszállító cégek közül a tízes imázslista élén az SMA Solar és a Solarworld napelemes rendszereket és naperőműveket szállító, valamint az Enercon szélerőműveket építő cégek végeztek. A lista összetételéből egyértelműen látszik a napenergia-hasznosító berendezések túlsúlya a szél- és biogáz berendezéseket és technológiákat szállító cégek visszaszorulása. Ez a beruházási irányultságot is jelzi, ugyanis a szélenergia-hasznosító és biogázüzemi beruházások iránti érdeklődés erősen visszaesett, mivel telítődött a piac.

A német gazdák Top 10-es országos rangsora a mezőgépgyártókról (2017/2018)

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!