Milyen legyen a traktor? (x)

Agro Napló
A bonyolult munkagépekhez okos, de nehezen tanulható traktor kell? Nem feltétlen! A Valtránál a legokosabb is egyszerűen kezelhető.
Valtra T 254 Versu

A korábbi T széria alapjaira épülő új traktorok jelenleg a 140-250 LE közötti teljesítménytartományban 7 modellel, 4-féle felszereltség-szinttel érhetők el a jelenkor igényeinek megfelelően.

A felszereltségi szintek sebességváltó és hidraulika rendszerben térnek el egymástól.

A sebességváltó, hidraulika, hátsó híd, emelőmű a finnországi gyárban került kifejlesztésre, a fokozatmentes Direct is a Valtra saját gyárán belül készül.

HiTech

Hat csoportban, csoportonként 5 powershift sebességi fokozat. Mind a powershiftek ,mind a csoportok váltása elektro-hidraulikusan történik. Automatizálhatjuk a kapcsolásokat, AUTO 1-ben gyári program szerint kapcsol a traktor: a terhelést, motorfordulatszámot is figyeli. AUTO 2 -ben a kezelő határozhatja meg a pontos váltási fordulatszámokat.

A kuplungpedált csak a motor indításakor kell használni. Az AutoTraction funkció folyamatosan aktiválva van, a fékpedál az automata kuplung funkciót is vezérli. Ezek az új automata funkciók nagyban segítik a vezető dolgát. A powershift rendszer más egyedi előnyös funkciókkal is rendelkezik, mint a „lejtő megtartó” funkció és a „hidraulika asszisztens”, amelyek nagyban megkönnyítik a homlokrakodós munkákat.

A hidraulika rendszer zárt központú, 90 liter/ perc teljesítményű fogaskerék szivattyúval ellátva. A hidraulika és sebességváltó egy rendszeren belül van.

Kihelyezett szelepek vezérlése mechanikus.

Active modellekben a Hitech esetén leírt sebességváltót és már terhelős érzékelős hidraulika rendszert találunk, aminek teljesítménye 115, 160  vagy akár 200 l/min is lehet. A hidraulika és sebességváltó külön rendszerű.  Kihelyezett szelepek vezérlése mechanikus.

A Versu modellek a Hitech esetén leírt sebességváltót és már terhelős érzékelős hidraulika rendszert találunk,aminek teljesítménye 115, 160  vagy akár 200 l/min is lehet. A hidraulika és sebességváltó külön rendszerű.   Kihelyezett szelepek vezérlése elektro-hidraulikus. A Verus és Direct modellekben már a többszörös díjnyertes Smart Touch kartámasz vezérlés kényelmét is élvezhetjük. A Smart Touch érintőképernyős termináljáról az összes funkciót beállíthatjuk, ill. a traktor minden egységéről pontos információkhoz juthatunk. A Smart Touch használata nagyon egyszerű. Nem veszünk el bonyolult menürendszerben, maximum kettő lépésből a kívánt menü ablaka jelenik meg. Sosem volt még ilyen egyszerű a traktorozás.

A Direct a Versuhoz képest a sebességváltóban különbözik. A Valtra saját tervezésű és gyártású fokozatmentes sebességváltójával szereli a Direct modelleket. 

A T szériás Valtra traktorok erőforrásai minden esetben korszerű, 6 hengeres AGCO Power motorok. A T144 és T154 változatokban 6,6, míg a 174-254 modellekben hosszú löketű

7,4 literes motorok találhatók. A levegőtorokba épített új pillangószelep, valamint az optimalizált turbótöltés együttesen teszi lehetővé a kimagasló üzemanyag hatékonyságot, illetve kiküszöböli a füstgáz visszavezetést. Nagyméretű, TLT-vel hajtott munkagép használatakor aktiválódik a Sigma Power, ami további 15 lóerő motorteljesítményt biztosít minden modell esetében. A Transport Boost szintén 15 lóerő többletteljesítményt ad a motor teljesítményéhez a sebességváltó C és D csoportjában.

Szemet gyönyörködtető látvány

Tágas, kényelmes és kézre áll minden! – talán így lehetne a legtömörebben bemutatni a negyedik generációs T-s Valtra új kabinját, amit a vezetőre szabtak. A könnyű beszállás, a széltében 20 cm-rel megnövelt belső tér, az akadálymentes kilátás és kézre eső  kezelőszervek biztosítják a traktorvezető elégedettségét. A vezető komfortja tovább javítható a HiFi rendszerrel, hűtő dobozzal, a szintén gyári szerelésű TwinTrac hátrameneti kormányzással.

A T Szériát alacsony, 5,25 m-es fordulókör jellemzi. A traktor alaptömege 7,3 tonna, az elméleti maximális (pótsúlyozott) tömeg 13,5 tonna. A 60 cm-es szabad hasmagasság, a 2995 mmes tengelytáv, nagyobb stabilitást és jó terepjáró képességet nyújtanak. A front emelőmű kapacitása 5,1, a hátsóé 9,5 tonna.

Minden traktor esetében a Valtra méltán híres egyedi specifikációt ajánl a felhasználó számára. A vevő egyedi elvárásai alapján állíthatja össze a traktora felszereltségét. Ebben az esetben a vevőnek nem kell felesleges opciókért fizetnie, viszont a gyár már egy olyan traktort ad ki, amely a szántóföldi vagy erdészeti munkavégzésre maximálisan megfelel.

További információ:
www.valtra.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?