A felvásárlás az intelligens mechanikus gyomirtást segíti

Agro Napló
A németországi központú Lemken GmbH – a mezőgazdasági gépgyártás egyik ismert nemzetközi specialistája – felvásárolta a holland Machinefabriek Steketee BV vállalatot, hogy tovább bővítse növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel, és a jövőbe mutató kameratámogatott járműirányító rendszerrel. Az akvizíciót be is jelentették, azaz a Lemken felvásárolta a Steketee Rumpstad talajművelő gépgyártó részlegét, de a cséplőgép-előállító üzemet nem.

Anthony van der Ley, a Lemken ügyvezető igazgatója fontos lépésnek nevezte az ügyletet a cég növényvédelmi fejlesztési megoldásainak folyamatában. Rámutatott: a vegyszeres növényvédelem támogatottsága csökkenőben van, ennek figyelembe vételével a Lemken előtérbe kívánja helyezni a továbbiakban a mechanikai gyomirtást, ezért a kultivátorokat a cégcsoport felveszi termékskálájára.

A Lemken azért választotta a hollandiai székhelyű Steketee-t partneréül, mert annak a szabadalmaztatott, egy kamerarendszer által támogatott technológiája a gazdálkodókat segíti a gépek (a kultivátorok) pontos irányításában, ezzel megkönnyítve a hagyományos sorközművelést valamint a sorokban a növények közötti mechanikus gyomirtást. Klaas Veerman, a Steketee korábbi tulajdonosa annak a véleményének adott hangot, hogy a Lemken termék- és vállalatfilozófiája megerősítette abban, hogy a két cég céljai azonosak. Így nagyon örül annak, hogy a továbbiakban az eladás után is segítheti a Steketee jövőbeni fejlődését, ugyanis a volt ügyvezető igazgató tovább folytatja a munkáját a Lemkennél.

A Lemken cégcsoport a professzionális növénytermesztés szakértője évi mintegy 360 millió euró – hozzávetőlegesen 110 milliárd forint – értékű forgalommal, így Európa vezető gyártóinak egyike. A Steketee pedig a mechanikai gyomirtás és talajművelés valamint a precíziós mezőgazdasági technológia egyik vezető cége volt az akvizíciót megelőzően. 

A Lemken Nemzetközi Sajtónapokon az Agro Napló is részt vett. A prezentációkon és a szántóföldi bemutatókon elhangzott szakmai információkat foglaltuk össze.

Juwel 7 M 6 fejes függesztett eke

A LEMKEN a Juwel 7 M ekecsaládot az eddigi 3–5 fejes választékát egy gazdaságos, 6 fejes modellel bővíti, amely hidraulikus fordítóművel és mechanikus dőlésszögállítással rendelkezik. A rövid, robusztus, 120 mm-es fordítótengellyel szerelt UniTurn fordítómű az eke pontos és megbízható átfordítását biztosítja.

A mechanikus rendszerű változatnál négy munkaszélesség állítható be, míg a hidraulikus MV változat fokozatmentes beállítást tesz lehetővé. Az ekefejek dőlésszögének állítása egy ütközővel és egy zárt anyával végezhető el, a beállítás oldalanként külön-külön történik.

A Juwel 7 M/MV típusok alapfelszereltségébe tartoznak a DuraMaxx ekefejek, melyek teli vagy réselt kormánylemezzel is rendelhetők. A kormánylemez-szeletek és a kormánylemezek különleges szerszámacélból, fúrt vagy préselt furatok nélkül készülnek, így 50%-kal nagyobb az élettartamuk a hagyományos kormánylemez-rögzítéssel rendelkező társaikkal szemben.  

 A DuraMaxx kormánylemezek csavarozás nélkül, rugalmas kitámasztórudazaton keresztüli kulisszás megoldású rögzítéssel kapcsolódnak az ekefej-törzshöz, így cseréjük könnyen és gyorsan elvégezhető.

A Juwel 7 szerszám nélkül állítható előhántókkal, különböző mélységállító és kombinált kerekekkel is felszerelhető. Az alapkivitel részét képező csillapító munkahengerek a mélységhatároló kerék sima átfordítását biztosítják pontos mélységszabályozást nyújtva, határolóláncok alkalmazása nélkül.

A 120 mm gerendely-keresztmetszettel rendelkező 6 fejes Juwel eke 100–200 LE közötti teljesítményű traktorokhoz ajánlott. A Juwel 7 M/MV típusok 2019-től érhetők el.

Diamant 16 féligfüggesztett eke OptiLine beállítórendszerrel

A Diamant 16-tal még több üzemanyag takarítható meg és kényelmesebben kezelhető, mint a nagy darabszámban értékesített elődje, a Diamant 11. A Diamant 16 ekének az alkalmazási területe is tovább szélesedett, mivel alkalmas a nagyobb vonóerejű traktorokkal való üzemeltetésre, jól alkalmazkodik a traktorok növekvő húzóerejéhez.

A féligfüggesztett, nagyobb munkaszélességű ekék esetében a traktor/eke vontatási vonala nem esik egybe a traktor hátsó tengelyének középvonalával, ezt a nemkívánatos jelenséget, vagyis a traktor oldalra húzását kompenzálja a Lemken OptiLine rendszere. Az eke hárompont-függesztő tornyára szerelt nyomásszabályozott hidraulikus munkahenger nyomatékátvitelével eltolja a traktor/eke vontatási vonalát a hátsó tengely középvonala felé, ezzel jelentősen csökkenti a traktor oldalra húzását, aminek következtében a kezelő terhelése is csökken, mivel nem kell ellenkormányoznia. Ezenfelül a rendszer akár 10%-kal is csökkenheti az üzemeltető erőgép üzemanyag-fogyasztását, ami még tovább mérsékelhető a terhelésátviteli rendszer új funkciójával, amely csökkenti a nyomást a fordulókban.

A konstrukciót érintő változás, hogy az összes főbb csapágy átmérője nagyobb lett, valamint a tarlón járó kivitel lehetővé teszi az akár négy méter teljes szélességű traktorok használatát is. Egy másik új fejlesztés a fokozatmentesen állítható, hidraulikus mélységszabályzó rendszer, mely a kezelő kényelme érdekében a vezetőfülkéből vezérelhető. A jól bevált Hydromatic ekefejbiztosítás megszakítás nélküli szántást tesz lehetővé nehezebb körülmények, köves talajok esetén is.

Az új Diamant 16 9 fejes kivitelig, Dural és DuraMaxx ekefejekkel lesz elérhető 2019-től. A Lemken jövőbeni tervei között szerepel a féligfüggesztett ekék portfóliójának bővítése, ami az ekefejek számának és ezáltal az ekék területteljesítményének növelésére irányul.

Rubin 10 rövidtárcsa

A LEMKEN rövidtárcsák már a kezdetektől, vagyis 2001 óta népszerűségüket elsősorban azzal alapozták meg, hogy nagy munkasebesség mellett kimagaslóan hatékony bekeverést biztosítanak. Pl. a legnépszerűbb, Rubin 9-es rövidtárcsa hatalmas piaci sikereket ért el, a típusból világszerte közel 20.000 darabot értékesítettek. A jövőben nagyobb munkaszélességgel, intenzívebb munkavégzést lehetővé téve készülnek majd a tárcsák. Ennek jegyében mutatták be legújabb, Rubin 10 jelű rövidtárcsájukat, amelyen jelentős fejlesztések érhetők tetten elődjeihez képest.

A legfontosabb az új tárcsaelrendezés a munkagép mindkét oldalán, amely növeli az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást, ennek következtében pedig csökken az üzemeltető erőgép üzemanyag-fogyasztása, továbbá lehetővé teszi a menetek pontos illesztését GPS használatával.

A tárcsák elrendezése szimmetrikus erőket ébreszt a munkagép mindkét oldalán, a három középső tárcsa pedig úgy van eltolva a hosszirányú tengely mentén, hogy ütközés nélkül dolgozzanak a teljes szélességben, 12,5 cm osztástávolsággal. Ez optimalizálja a talaj áramlását és egyenletes művelést biztosít a teljes munkaszélességben. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák, szögállásuk biztosítja az optimális behúzást és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát. Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát, eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladás irányában, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre.

A Rubin 10 alapkivitelben 645 mm átmérőjű, felületén edzett DuraMaxx tárcsalapjainak hasznos élettartama 30%-kal magasabb, mint a hagyományos tárcsalapoké. Az új tartószárak vastagsága 30 mm, amely robusztusabb a korábbi változatnál.

A függesztett Rubin 10 elérhető Uni-kerekekkel is, amelyek csökkentik a traktor hátsó tengelyének terhelését. Az összes összecsukható változatnál alapkivitel a hidraulikus mélységállítás, a féligfüggesztett rövidtárcsák esetén pedig opcionálisan mélységhatároló kerekek rendelhetők, amelyek változó körülmények között is pontos mélységtartást és lejtők esetén pontos menetek közötti csatlakozást biztosítanak.

A Rubin 10 2,5–7 méter munkaszélességben 2019-től érhető el.

Optidisc 25 vetőegység

Az új OptiDisc 25 különálló vetőegység egy újabb alternatívát kínál a gazdálkodóknak, ezzel a LEMKEN kiterjesztette fronttartállyal kombinálható moduláris vetőgépeinek kínálatát. A vetőegységgel, Solitair 23 fronttartállyal és egy forgóboronával (pl. Lemken Zirkon) kialakított vetőkombinációnak optimális a tömegeloszlása még kisebb traktorral üzemeltetve is.

A LEMKEN már évekkel ezelőtt bevezette az OptiDisc duplatárcsás csoroszlyát vetőgépeinél. Az új vetőegységnél a duplatárcsás csoroszlyák párhuzamos elrendezése, valamint a karbantartásmentes, gumielemes felfüggesztés még nagyobb tartósságot, ezáltal hosszabb élettartamot garantál. A csoroszlya és a mélységhatároló kerék egymástól függetlenül alkalmazkodik az egyenetlen talajhoz, továbbá a vetési mélység és a csoroszlyanyomás is függetlenül állítható. Ennek eredményeként az OptiDisc csoroszlyák folyamatosan és pontosan az állandó mélységben helyezik le a magokat még nagy sebességnél is, a mélységhatároló kerék pedig belenyomja a magot a talajba a gyors, egyenletes kelés érdekében. Az új vetőegységnél a csoroszlyanyomás mechanikusan (45 kg-ig) vagy hidraulikusan (70 kg-ig) a traktorból állítható.

Az OptiDisc 25 kényelmes művelőút-rendszert is tartalmaz, amely a művelőutak számos minta szerinti kialakítását teszi lehetővé. Az elosztófejekben két perforált gyűrű van egymás fölött elhelyezve, az alsó gyűrű a normál vetéshez használatos, miközben a felső gyűrű kivezetései igény szerint le vannak zárva, ez utóbbi azonban szükség szerint hidraulikusan lesüllyeszthető a kiválasztott művelőút-mintának megfelelően. Ennek eredményeként a rendszerben nem kell vetőmagot visszaszállítani, és az egyenletes vetőmagelosztás is biztosított. Az elektronikusan vezérelt adagoló állandó fordulatszáma biztosítja az egyenletes keresztirányú eloszlást. Az elosztóban egyszerű betétcserékkel könnyen tovább növelhető a beállítható nyomtávok és sorok száma.

Az új vetőegység összecsukható kivitelben, 4 vagy 4,5 méter munkaszélességben érhető el 2019-től.

Solitair 23 fronttartály vetőmag és műtrágya befogadására

Az 1900 liter űrtartalmú Solitair 23 fronttartály a LEMKEN gépek széles választékával kombinációban használható különböző talajművelési és vetési feladatokban. A Solitair 23 segítségével az Azurit szemenkénti vetőgép alkalmas a gyökérzóna alatti műtrágyázásra, forgóboronával és függesztett vetőegységgel együtt pedig repce vagy gabona vetésére használható.

A kiegészítő lehetőségek közzé tartozik a vetéssel egy időben történő műtrágya-kijuttatás vagy talajmunkáknál az alapműtrágyázás, de injektálásra is alkalmas, kívánságra egy nyomás alatti rendszer is elérhető. A Solitair 23 lehetővé teszi hetáronként akár 500 kg vetőmag vagy műtrágya kiadagolását még hosszú célbajuttatási útvonalon is. Négy továbbfejlesztett adagolóegység gondoskodik a vetőmag vagy műtrágya pontos kijuttatásáról.

Az opcionális tartálymérlegek a kezelőnek pontos információt szolgáltatnak a tartályszintről és a kijuttatási dózisról. A vetőmag és műtrágya a traktor alatt elvezetett tömlőkön keresztül kerül továbbításra az elosztókhoz, alternatív megoldásként a tömlők a traktor oldalánál is elvezethetők. A Solitair 23 mellső szántáselmunkálóval vagy moduláris táskasúlyokkal is kombinálható a traktor/munkagép kombináció egyensúlyának optimalizálásához.

Solitair 12 SW nagy űrtartalmú műtrágyatartály

A szemenkénti vetésre általában nagyon rövid idő áll rendelkezésre, ezért nagy az igény az extra teljesítményt biztosító megoldásokra. Erre reagálva fejlesztette ki a LEMKEN a műtrágya befogadására alkalmas Solitair 12 SW vetőgép tartálykocsit, amelyet az Azurit szemenkénti vetőgéppel kombinálva elsősorban nagygazdaságoknak szánt. A tartály űrtartalma 5800 liter, amely akár 60 hektár napi területteljesítményt is lehetővé tesz.

A Solitair 12SW teleszkópos rakodóval, big-bag zsákok vagy feltöltőcsiga segítségével könnyen feltölthető. A szemenkénti vetőgép szabványos hárompont-függesztő szerkezettel csatlakozik közvetlenül a tartályhoz, de számos más kombinációban is alkalmazható.

A vetőgép két vetőtengelyét egy nagy teljesítményű elektromos motor hajtja és vezérli.

Az egyenként négy cellás kerékkel ellátott tengelyek nagy pontossággal, a beállított dózisban adagolják ki a műtrágyát az Azurit csoroszlyákhoz még nagy haladási sebesség esetén is.

A Solitair 12SW alapkivitelben ISOBUS rendszerű, CCI 1200 terminál használata esetén mindkét munkagép a terminállal megjeleníthető és vezérelhető.

Az új vetőgép tartálykocsi 2019 őszétől lesz elérhető.

Primus és Albatros szántóföldi permetezőgépek

A professzionális szántóföldi termelés kisebb, belépő szintű gépe, a Primus teljes belső és külső átalakuláson ment át, utóbbi a lekerekített profillal még vonzóbb külső jegyekben és hangsúlyosabb megjelenésben tükröződik. Javult a kezelőszervek elrendezése és a főbb csatlakozások középre kerültek a védőburkolatok alatt. A feladatvezérlő számítógép és a vezérlőterminál is megújult, emellett az alapfelszereltség részét képező CCI-50 terminál felhasználóbarát grafikus kezelőfelületet kapott. Az utólag felszerelhető DGPS-vevővel a vásárlók a bevált CCI applikációkat tudják használni, például az automatikus szakaszvezérlést vagy a párhuzamos nyomkövetést.

A 12-es sorozatú Primus és Albatros modellek alapkivitelben ISOBUS rendszerűek (de nincs számottevő különbség az ISOBUS-os és a nem ISOBUS-os gépek között), és bármely kompatibilis terminállal üzemeltethetők.

Ezen túlmenően a Primus alapváltozatánál is rendelkezésre áll a körkörös rendszer, amelynél az alumínium szórókeret belsejében elhelyezett csőszakaszokban a permetlé állandó nyomáson, folyamatosan áramlik, ami lehetővé teszi, hogy a beállított permetezési nyomás azonnal rendelkezésre álljon a fúvókák bekapcsolása esetén.

Az EES típusok automatikus vízrendszerének köszönhetően a tisztítási folyamatok kényelmesen a fülkéből vezérelhetők. Szintén említést érdemel a flexibilis vonórúd, mely lehetővé teszi a kezelő számára a permetezőgép felső vagy alsó állásban történő csatlakoztatását. Ezáltal az új Primus 10/12-es típusú szántóföldi permetezőkkel most még egyszerűbb fordulni.

A Primus 10 és 12 2400-4400 literes tartállyal és 15–30 m szórókeret-szélességgel, az Albatros 10 és 12 pedig 4000-6200 liter tartállyal és 15–39 m szórókeret-szélességgel érhető el.

A jövőben a modernebb design érdekében a GRP tartályokat PE tartályokra tervezik lecserélni.

Megkönnyített adatcsere a DKE agrirouterrel

Az ISOBUS szabvány óriási mértékben megkönnyítette a különböző gyártmányú gépek közötti kommunikációt, azonban számos olyan szabvány hiányzott, melyek biztosították volna a megbízható adatcserét a különböző gyártók mezőgazdasági gépei és mezőgazdasági szoftveralkalmazásai között. A DKE agrirouter erre a problémára kínál megoldást egy internetalapú platform segítségével. A LEMKEN és más neves mezőgazdaságigép-gyártók által kifejlesztett agrirouter az adatcsere megkönnyítését és a kommunikációs interfészek számának csökkentését teszi lehetővé. Az adatok titkosítva, teljes biztonságban kerülnek továbbításra más alkalmazások vagy partnerek felé. Ezek lehetnek gépek, farmgazdálkodási rendszerek, applikációk és fejlesztőik, gazdálkodók, tanácsadók, bérvállalkozók, műtrágyagyártók stb. A legfontosabb az, hogy az adatok továbbítódnak, de tárolásra nem kerülnek.

Az új agrirouter lehetővé teszi a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, hogy számos gyártó optimalizáló megoldásait használják. Az adatcsereplatformot a DKE-Data GmbH & Co. KG fejlesztette ki és terjeszti, az agrirouter szoftvert pedig a SAP biztosítja.

Az agrirouter ingyenes a felhasználóknak, akik csak a saját internethozzáférésükért, a használt applikációkért, valamint az adatközpont és a mezőgazdasági munkagép közötti mobil adatforgalomért fizetnek. A felhasználók saját agrirouterük összeállításával egyben meghatározzák annak szabályait is, hogy ki, milyen adatot, kivel és milyen mértékben oszt meg.

LEMKEN meteorológiai állomás

Minden gazdálkodó a lehető legkisebbre szeretné korlátozni a növényvédelmi beavatkozásokat a növények és a környezet védelmének érdekében. A növényvédelem tökéletes időzítéséhez létfontosságú, hogy kéznél legyenek a helyi, aktuális időjárási információk, ebben tud a LEMKEN meteorológiai állomás és az időjárási applikáció értékes támogatást nyújtani.

A meteorológiai állomás méri a talaj hőmérsékletét 20 és 5 cm mélységben, valamint a levegő hőmérsékletét és nedves-
ségtartalmát a növényállományban 25 cm-rel a talajfelszín és 75 cm-rel a növény fölött. Ezek az értékek okostelefon vagy tablet segítségével 30 percenként kerülnek továbbításra a Smart Farming applikáció számára. Ezekből az applikáció ki tudja számítani a harmatpontot és a levélnedvességet, ezenfelül az applikáció megbízható forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzás és csapadék értékeinek begyűjtéséhez. Az információk alapján a gazdálkodók pontosabban tudják tervezni növényvédelmi beavatkozásaikat.

A meteorológiai állomás esőszenzorral is kiegészíthető. További segítségként egy növényvédelmi modul is elérhető, amely 14 napos időjárás-előrejelzést és 5 napos betegség-kialakulási előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A meteorológiai állomás bárki számára elérhető a LEMKEN webáruházban.

CCI 1200 terminál minden esetre

A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható, nyolc éve rendkívül sikeres CCI 200 terminállal kapcsolatos felhasználói visszajelzések a jövőre nézve nagyobb funkcionalitású, emellett egyszerűbb használatot biztosító eszköz iránt fogalmazódtak meg. A felhasználók igényeihez igazodó új CCI 1200-as terminál 12,1”-os, okostelefon szintű multi-touch kijelzője most már osztott nézetben is használható, ami így lehetőséget biztosít két különböző funkció vagy folyamat egyidejű vezérlésére vagy felügyeletére. Az optimalizált „help” menü pedig segíti az eligazodást a funkciók egyszerű, gyors és pontos használatához.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!