Megérkezett a CORTEVA Agriscience™

Agro Napló
Dombóváron egy hagyományos szántóföldi bemutató és egy elegáns nagyvárosi konferencia stílusának összehangolásával rendezték meg azt a nagyszabású rendezvényt, ahol hivatalosan is bejelentették a Corteva Agriscience™ vállalat létrejöttét. Még az év elején vált ismertté, hogy az egyesült államokbeli székhellyel megalakuló monumentális vállalat az alapítók szándéka szerint egy világszerte meghatározó mezőgazdasági vállalat lesz, amely egyesíti a DuPont Pioneert, a DuPont Növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t.

Hazánkban a 2200 hektáron gazdálkodó Agrár-Béta Cégcsoport adott otthont a Corteva Agriscience™ bemutatkozó rendezvényének. Molnár István házigazdát, a cég ügyvezetőjét is meglepte a földjén kidolgozott elegáns koreográfia, amelynek köszöntőjében meghatottan hangot is adott. Hangsúlyozta, az óriásvállalat létrejötte az állandó változást reprezentálja, mégis, számára e gigacéget alkotó korábbi vállalatoknál dolgozó személyek jelentik a garanciát a tudományos eredmények és technológiák hazai térhódítására, a szakmai tapasztalatokból táplálkozó további gyümölcsöző kapcsolatra.

Molnár István, Agrár-Béta Kft. ügyvezető

A Corteva Agriscience™ 22 ezer alkalmazottal a világ több mint 130 országának mezőgazdaságában és globális jelentőségű kutatás-fejlesztési részlegével támogatja a mezőgazdasági innovációt és új technológiák bevezetését. A tervek szerint 2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat.

Ennek a folyamatnak a része a magyarországi divízió megalakulása. A Corteva Agriscience™-be kerülő magyar vállalatok jelenleg 196 alkalmazottat foglalkoztatnak, ebből a kutatás-fejlesztés területén dolgozók létszáma 26, továbbá a szezonálisan alkalmazott létszám évente 450 fő.

 A Corteva Agriscience™ olyan tartópilléreken nyugszik, amelyek biztosítják a divízió stabilitását – mondta Borsos László,
a cég ügyvezetője. Vetőmag üzletága a Pioneer hibridekre épül, a növényvédő szer üzletágat a Dow AgroSciences és DuPont termékek, valamint technológiák alkotják. A digitális üzletáguk kibővített kutatás-fejlesztéssel áll a növénytermesztés eredményességének szolgálatában. Kutatásaik, fejlesztéseik középpontjában azok a megoldások állnak, amelyek fenntartható módon igazodnak a világ változó és növekvő igényeihez. Ennek eredményeként cégük igen erős portfóliót és ígéretes, fejlesztés alatt álló termékjelölteket tud felmutatni. (Idén ősztől már használhatták a gazdák a Lumiposa® inszekticid csávázószert őszi káposztarepcében, várhatóan jövő ősztől kapja meg az engedélyt hazánkban az Arylex hatóanyagú BELKAR őszi gyomirtó szer, továbbá a közeljövőben jelenik meg az N-Lock továbbfejlesztett változata, a koncentráltabb N-Lock Max – a szerk.)

Borsos László, Corteva Agriscience™ ügyvezető

„Olyan új technológiákat fejlesztünk ki, amelyek egyaránt figyelembe veszik az ember igényeit és a környezet megóvásának szempontjait. Arra törekszünk, hogy a termelés és a szállítás során minimálisra csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást. A Corteva Agriscience™ Magyarországon is elérhetővé teszi kiváló minőségű vetőmagjait és modern növényvédelmi eljárásait, és ezzel nemcsak a magyar mezőgazdaság szereplőinek biztosítja a nemzetközi versenyképességhez szükséges legfontosabb feltételeket, hanem emeli a fogyasztók életminőségét is”

– tette hozzá Borsos László.

A Corteva Agriscience™-be kerülő magyar vállalatok több, mint 20 ezer magyar gazdálkodó szervezettel vagy gazdával voltak üzleti kapcsolatban 2017-ben, a cég a növénytermesztés minden fázisában biztosítja ügyfeleinek a szigorú minőségi és jogi követelményeknek megfelelő vetőmagokat és növényvédelmi eljárásokat, és azt az átláthatóságot, amelyet már nemcsak a hatóságok követelnek meg, hanem a fogyasztók is elvárnak.

Sándorfy András, Corteva Agriscience™ marketingmenedzser

Papp Zoltán, Corteva Agriscience™ termékmenedzser, gyomirtó szerek

Nagy Lajos, Pioneer Hi-Bred termelésigazgató

Varga Ernő, Corteva Agriscience™, kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser

Piukovics László, Corteva Agriscience™, commercial effectiveness menedzser

 

Gudmon Ádám, Corteva Agriscience™, területi képviselő

A Corteva Agriscience™ magyarországi jelenlétének meghatározó elemei a szegedi kutatóállomás és a szarvasi vetőmagüzem, amelyek a magyar mezőgazdaság egészének nemzetközi súlyát is növelik. 2007-ben Szegeden 4 millió dollár (USD) befektetéssel, 3300 négyzetméter alapterületen épült új növénynemesítő állomás. Itt modern nemesítési módszereket alkalmazva, a kontinentális éghajlat (hazai) sajátosságainak figyelembevételével folyik a kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése. A kutatóállomáson folyó kísérleti munka diszciplínák szerinti megoszlása tükröződik a Corteva Agriscience™ növényvédőszer-palettáján is. Továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtó szerek fejlesztése, de a fejlesztőmérnökök új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek előállításán is dolgoznak.

A szarvasi vetőmagüzem csúcsesztendőkben 16–18 ezer hektáron állít elő hibrid kukorica és napraforgó vetőmagot. A szarvasi vetőmagüzem folyamatos fejlesztése és korszerűsítése az elmúlt húsz év során 52 millió dollár beruházási értékben valósult meg. Magyarország ökológiai adottságai, vetőmagtermelési és -feldolgozási tradíciója, tapasztalatai, valamint a logisztikai előnyök a hazai mezőgazdaság sikeres ágazatává tették a vetőmag-előállítást. A vetőmagkivitelben hazánk a világ ötödik legnagyobb exportőre. A szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista 7. helyét foglaljuk el. A vetőmag-termesztési ágazat 2017-ben közel 700 millió euróval járult hozzá Magyarország nemzeti jövedelméhez, a vetőmagok 70%-a exportra kerül. A magyarországi hibrid kukorica vetőmag-előállítás 60%-át Pioneer hibridek teszik ki, ez 150–160 gazdaságnak jelent biztos bevételt.

A dombóvári rendezvényen az előadásokat követően a gazdák szántóföldi szemlén tekintették meg a vetőmag-portfólió egyes elemeit, növényvédelmi technológiákat ismerhettek meg és meghallgatták az őszi talajmunkával kapcsolatos ajánlásokat.

 -an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?