Genezis Pétisóval a hatékony nitrogénkijuttatásért!

Agro Napló
A nitrogén a teljes termesztési folyamatban alapvetően meghatározza a növények vegetatív tömegét és terméshozamát. Míg a szántóterületeken az Egyesült Királyságban átlagosan 190 kg/ha, Németországban is közel 150 kg/ha az átlagosan kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége, addig hazánkban mindössze 100 kg/ha körül alakul.

Természetesen egy jó repce-, búza- vagy kukoricaterméshez a gazdálkodók 160–210 kg/ha N hatóanyagot is kitesznek, amennyiben ennek nem vetnek gátat az 59/2008 (IV. 29.) FVM rendeletben található korlátozások. Nitrátérzékeny területeken ugyanis a repcében 140–190 kg/ha, őszi búzában 110–190 kg/ha, kukoricában 120–190 kg/ha közt változik a maximálisan kiszórható nitrogénmennyiség. Más uniós országokban, mint Franciaország, Németország vagy az Egyesült Királyság jóval nagyobb nitrogénadagokat juttatnak ki például őszi búzában is a gazdálkodók, ami természetesen a nagyobb hozamok elérését teszi lehetővé (1. ábra).

A nitrogéntrágyázás klasszikusan két időszakra, őszi és tavaszi kijuttatásra osztható. Ősszel az intenzív repce és búza alá nem mindig lehet komplex műtrágyával kijuttatni a szükséges mennyiséget, ezért pótlására kézenfekvő megoldást jelent a Genezis Pétisó 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) mellyel a nitrogén mellett a növények kalcium- és magnéziumigényének kielégítéséhez is hozzájárulunk. A Pétisó kiváló alaptrágyája a tavaszi kultúráknak is. A kukoricában és a napraforgóban, de a szójában és dolomittartalma révén a cukorrépában is ezt a készítményt érdemes választani.

Miért a Pétisó?

A Pétisó egy magas kalcium- és magnéziumtartalmú, 39% összes hatóanyagot tartalmazó nitrogén műtrágya, mely folyamatos nitrogénszolgáltató-képessége révén különösen alkalmas alap-, starter- és fejtrágyázásra. A Genezis Pétisóval 39% (27% N + 7% CaO + 5% MgO) történő nitrogénkijuttatás hatékony és nem utolsósorban környezet- valamint talajkímélő megoldás. A Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, ezért alap- és fejtrágyaként minden talajtípusra és növényi kultúrára egyaránt alkalmazható. Magnéziumtartalma nélkülözhetetlen a növényi asszimilációs folyamatokhoz, a klorofill képződéséhez, a szénhidrátok és zsírok felépítéséhez, a termésképzéshez és a megfelelő minőség kialakításához.

Pétisó 39% kiszórásával területeinkre 228 kg/t talajjavító anyagot juttatunk ki. A Pétisóban található dolomit hatására nő a talaj kalciumkoncentrációja és pH-értéke, tehát semlegesítő hatású. A Pétisóval fenntartható nitrogénműtrágyázást lehet megvalósítani. Előnyös, hogy a dolomit (mint a műtrágya alkotóeleme) helyileg is a keletkező sav közvetlen közelében van. A melegen bekevert dolomit liszt 50 mikron alatti szemcséi nedvesség hatására gyorsan reagálnak az AN-komponenssel, ami gyors reakciót tesz lehetővé. így a nitrogénnel egyszerre biztosítjuk a kultúrnövények jelentős kalcium- és magnéziumigényét.

A Pétisó használatával javul a talaj szerkezete, nő a nitrogén- és foszforszolgáltató képessége és a talajélet élénkül. Ezáltal nagyobb termésmennyiséget és jobb termésminőséget érhetünk el. Savanyú talajon 100 kg Pétisóval jobb nitrogénhasznosulás érhető el, mint 100 kg ammónium-nitráttal, annak ellenére, hogy az utóbbi 7 kg-mal több nitrogént tartalmaz!

A Pétisó előnye jól látható az egyes nitrogénformák hasznosulásának vizsgálatára Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtelken beállított kísérletünkben (2. ábra). Az ammónium-nitráttal kijuttatott 100 kg N hatóanyaggal szemben mindhárom másik készítmény 150 kg/ha dózisa több mint egy tonnával növelte a termést hektáronként. Az 50 kg hatóanyag (közel 200 kg Pétisó) hozzávetőlegesen 10–12 ezer forint többletköltséget jelent, ami még 40 ezer forintos tonnánkénti búzaár mellett is hektáronként 30 ezer forint hasznot eredményezett. A Pétisó, a Karbamid és a Nitrosol azonos dózisú kijuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a Pétisóval jelentős, 0,7–1 t/ha terméstöbblet és egyben minőségjavulás érhető el, ami hektáronként 35–45 ezer forintos nyereséget jelentett a termelőnek.

Ha egészséges és kiemelkedő terméshozamú növényt akar termeszteni, juttasson ki megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot Genezis termékek formájában!

www.genezispartner.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 05:58