Továbbra is nyerő pozícióban a Gabonakutató kalászosaival

Agro Napló
A hazai búza vetésterülete az elmúlt években 950 ezer és 1 millió hektár között realizálódott. Erre a területre igen gazdag a fajtaajánlat, nem csak az őszi búza, de az egyéb kalászosok vonatkozásában is. A verseny nagy, akár a hazai, akár a külföldi fajtákat vesszük is górcső alá. Egy-egy fajta kedvező megítélését és köztermesztési pozícióját leginkább a vetőmag-szaporításokban elfoglalt helye alapján lehet megítélni. Az őszi búzák 193 db-os, hivatalos szaporítási rangsorában a Gabonakutató fajtái közül többek közt a GK Csillag és a GK Szilárd is jelentős pozíciót töltenek be, a köztermesztés igényli ezek vetőmagját.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a piac a prémium minőséget nem nagyon fizette meg, ezért a gazdák inkább a magas termőképesség felé fordultak. Így ma már a hazai vetésterület több mint 50%-án bőtermő, azonban szerényebb minőségi mutatókkal rendelkező fajtákat termesztenek.

A Gabonakutató választékával alkalmazkodott a megváltozott piaci igényekhez, minden célpiacra termelőnek kínálunk megfelelő fajtát. Bőtermő őszi búzáink közül kiemelkedik a középérésű, tar kalászú GK Szilárd, amely elsősorban az intenzív termelők búzája, nemcsak termése, de stabil minősége alapján is. Szintén kiemelkedő terméseredményekre képes középérésű, szálkás kalászú legújabb fajtánk, a GK Arató, amely akár 11 tonna hektáronkénti hozamot is el tud érni. Az idei évben ezt eltérő termőhelyeken is bizonyította.

Azoknak a termelőknek, akik a magas terméshozam mellett kiváló minőségre is törekszenek, a korai éréscsoportba tartozó, szálkás kalászú GK Bakony a legjobb választás. Átlag feletti hozamai mellett minőségi paraméterei alapján a prémiumszegmens kiváló fajtája. A GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben Gyulatanyán 9,6 t/ha-os, Szarvason 8,5 t/ha-os eredményt ért el. Az országos fajtasorokban elért nagyon jó helyezésein túl elmondható, a GK Bakonyt választó partnereink nagyüzemi körülmények között is megtapasztalhatták, hogy a magas hektáronkénti termésátlag elérése mellett sem kell lemondaniuk a kiváló minőségi paraméterekről.

A Gabonakutató olyan bőtermő fajtákat is kínál, amelyek nagyon jó beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek, így az étkezési vagy akár a javító minőség is könnyen elérhető velük. Mindez elmondható a kiváló bokrosodású fajtánkról, a GK Pilisről, ami nagyon jó malomipari, illetve egyes bélyegekben javító minőséget ad. Termése üzemi kísérletekben a 10 tonnát is megközelítette (ábra).

Mi az igazán jó fajta és miért? Az, amelyik éveken át bizonyítja a köztermesztésben, hogy érdemes termeszteni, mert megbízható, kiválóan alkalmazkodik az eltérő talaj-, éghajlati- és termesztéstechnológiai viszonyokhoz, a végtermékre van piaci igény, összességében évjárattól függetlenül stabil, kiszámítható. Ebbe a csoportba sorolható a GK Csillag őszi búzánk, ami már több mint egy évtizede tartja pozícióját. Kiváló adaptálódó képességének, kiegyenlített hozamainak, valamint stabil malmi minőségének köszönhetően az egyik legnagyobb területen termesztett hazai fajta.

A legelterjedtebb kalászos fajták rangsorában őszi búzáink mellett tritikálé fajtáink, illetve durumbúzáink is kiemelkedően jó pozíciót töltenek be, ami igaz a GK Judy őszi árpánkra és a GK Impala őszi zabunkra is.

Tritikáléink közel 30%-os vetőmag-szaporító területet mondhatnak magukénak. A rangsor 1. helyét 12,3%-os területtel a kiváló termőképességű, kedvező ásványi anyag- és rosttartalmú GK Szemes, míg a 2. helyet 10,9%-os területi részaránnyal a kimagasló gazdasági teljesítményű GK Maros foglalja el. A szerényebb termesztési körülmények közé ajánlott, kiemelkedő fagy- és télállóságú GK Rege tritikálé fajtánk a tavalyi 12. helyről az idei évben a 7. helyre lépett elő, bizonyítva kitűnő tulajdonságait.

Virágné Pintér Gabriella,
Nagy Edit

A cikk szerzője: Nagy Edit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!