Szükséges teendők az öntözés megvalósításához – V. rész

Agro Napló
Cikksorozatunk utolsó részében az öntözőgépek kapják a főszerepet. A berendezések kiválasztása nagymértékben függ a már korábban taglalt feltételek teljesülésétől.

Öntözőgép típusok:

A öntözőgéppiac aktuális alakulását látva fontossági sorrendben szeretnénk bemutatni a szántóföldön szóba jöhető megoldásokat:

  • csepegtető rendszer
    Talán sokaknak furcsán hangzik, de a szántóföldön való alkalmazás a világon több helyen is egyre elterjedtebb. Igaz, hogy hazánkban még gyerekcipőben jár, és valószínűleg nem is lesz meghatározó, de a teljesség igénye mellett említést érdemel.
    • Előny: a csepegtető elhelyezkedéséből adódóan a legkisebb a párolgási veszteség, magas fokú automatizálás jellemzi.
    • Hátrány: a rendszer telepítése elég idő- és munkaerő igényes feladat, valamint „akadályt” jelent a táblán, mely különös odafigyelést igényel az agronómiai munkák elvégzése közben. Rendkívüli körültekintést igényel a pontos, szakaszos üzemeltetés esetén, mert az alacsony nyomás miatt eléggé kicsi a tűréshatár.
  • csévélődobos/mobil rendszer
    • Előny: a dobok „könnyen” telepíthetőek, így több táblán is megvalósítható az öntözés egy szezonban.
    • Hátrány: a legnagyobb párolgási veszteség ennél a módnál tapasztalható. Ez a veszteség akár az 50%-ot is meghaladhatja. A rendszer nyomásigénye a legnagyobb, melynek köszönhetően az üzemeltetési költség is jelentős. Kis mértékben automatizálható.
  • center és lineár/fix rendszerek
    • Előny: az öntözés minősége/hasznosulása el nem éri, de megközelíti a csepegtető rendszerét. Területteljesítménye a legnagyobb, mely légköri aszály „tompítása” esetén fontos szempont. Automatizálható technológia, mely az egyre inkább jelentkező munkaerőhiány miatt fontos.
    • Hátrány: a rendszer helyhez kötött, a beruházás költsége meghaladja a dobos rendszerét.

A mai magyar mezőgazdaság igényei egyre inkább a fix rendszerek irányába halad. Ennek több oka is van, melyek közül szeretnénk kiemelni párat:

  • munkaerő
    Sajnos a mezőgazdaságban is kézzel fogható a munkaerőhiány. Az öntözés eddig is elég mostoha sorsú terület volt, hiszen a szezonnal egy időben zajlanak olyan események, melyek sokszor nehezen kezelhető munkacsúcsokat eredményeznek.
  • pályázati lehetőség
    A 2016-ban indult és úgy néz ki, hogy 2020-ig elérhető pályázati célkitűzés része, hogy energia- és víztakarékos megoldások kerüljenek kialakításra, melybe a fix rendszerek illenek bele leginkább. Sok helyen a meglévő mobil rendszert cserélik fix rendszerre.
  • táblaméret
    Egy örök kérdés, hogy a rendkívül elaprózódott és a többtulajdonosú osztatlan közös táblák hogyan kezelhetőek mezőgazdasági szempontból. Sokszor észrevehető, hogy a kérdés rendezésének mozgatórugója az öntözés, és az egy gép alá kerülő terület maximalizálása a cél. A táblaméret mellett fontos szerepet kap a tábla alakja is. A szabálytalan területeken a körforgóra szerelt saroköntöző egység (corner-kar) nyújt megoldást a gazdák számára.
  • vízdíj
    A kijuttatott öntözővíz hasznosulása egyre nagyobb kérdéssé válik, mert az országban egy-két régióban a vízdíj elég magas. Nagymértékben növeli az üzemeltetés költségét, hogy a rendszert több ideig kell járatni nagy veszteség esetén, hogy a kívánt mennyiség eljusson a rendeltetési helyére.

Cikksorozatunkkal reményeink szerint sikerült kedvet csinálni az öntözéshez mindenki számára, mert ugyan nem könnyű az út, de megéri végigmenni rajta. Az alábbi elérhetőségeink egyikén (ontozes@agrotec.hu, www.agrotec.hu) léphet velünk kapcsolatba, amennyiben információra vagy tájékoztatásra van szüksége.

AGROTEC Magyarország Kft.
öntözési csapata
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!