Jó rendszerrel, jó terméket, jól!

Agro Napló
Egy telepi beruházás, üzemeltetés kapcsán a legnagyobb költséget a fiaztató férohelyek kialakítása, fenntartása jelenti, ezért különösen fontos, hogy azok kihasználtsága maximális legyen. Ez elsosorban az egy kocától évente választott malacok számának növelésével érhető el. A cél eléréséhez szükséges genetikai alap biztosítására az utóbbi évtizedek szelekciójának eredményeként létrejött szuperszapora hibridek a legalkalmasabbak. A nagy létszámú almok felneveléséhez azonban csupán a kocák által megtermelt tej, illetve az alomkiegyenlítés önmagában nem elegendő, egyéb technológiai és takarmányozási megoldásokra, jól szervezett fiaztatói menedzsmentre van szükség.

A folyamat eredményessége a kocánál kezdődik. Első lépés a koca környezeti- és táplálóanyag-szükségletének kielégítése a vemhesség és szoptatás alatt. Mindemellett egyre nagyobb jelentoséggel bír – a kolosztrum felvételét követoen – a működő csecsszámon felüli malacok kiegészítő táplálása vagy mesterséges felnevelése.

A kiegészítő táplálás már a fialást követő 3. napon megkezdhető egy jó minőségű tejpótló tápszer itatásával. A Platinum Milk+ tejpótló tápszer táplálóanyag-tartalmát a mai modern szuperszapora hibrid kocáktól vett tejminták összetételét vizsgálva határoztuk meg. A termék speciális összetevői (pl.: probiotikum, MCFA, immunglobulinok) segítenek kialakítani és fenntartani a bélflóra stabilitását, miközben gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását (pl.: E. coli, Salmonella, Clostridium) és erősítik az immunrendszert. A Platinum Milk+ kifogástalan oldódása lehetővé teszi automatizált tejitató rendszerekben történő problémamentes alkalmazását is.

2016 óta ilyen teljesen automatizált, „precíziós” rendszer muködik a Bonafarm Mezogazdaság Sertéságazatának 1.500 kocás szilfási nukleusz telepén, ahol 6 fiaztató teremben összesen 408 fiaztató férőhely esetében van automatizált tejitatásra lehetőség. A beruházással kapcsolatos döntéshozást alapos előkészítő munka előzte meg. Az elért eredmények azonban már a kezdetektől fogva magukért beszélnek. A dolgozók kocánként 15-16 malacot hagynak az almokban és átlagosan 14–14,5 malacot választanak. A választás a 30. életnapon, 7,7–8,0 kg-mal történik, a fiaztatói testtömeg-gyarapodás pedig 220–230 g/nap malaconként.

A technológiának, illetve a fiaztatói menedzsmentnek köszönhetően a fiaztatói elhullás 12%, de jobb hónapokban 10% alatti eredmény is elérhető a kocakondíció megóvása mellett. Kolozsvári Ernő telepvezető szerint az automatizált tejitatás további nagy előnye, hogy kevesebb dajkásítás is elegendő és emiatt csökkenthető a dajkakocák száma.

A rendszer teljesen automatizált, kezelése egy dolgozónak a tejpótló bekeverésével együtt mindössze 10–15 percet igényel naponta. A központi számítógép segítségével minden lényeges paraméter (etetések, szelepek száma, a tejpótló koncentrációja, keverési hőmérséklet, savas és lúgos tisztítás stb.) tetszőlegesen szabályozható.

Szilfáson a kiegészítő tejpótló itatása a 3. életnapon a Platinum Milk+ kijuttatásával kezdodik és 14 életnapos korig tart. A malacok a 8. életnaptól kiegészítésként Platinum Baby takarmányt, a 14. életnapot követően pedig Platinum-PF Prestarter takarmányt kapnak.

Összességében elmondható tehát, hogy a szilfási kollégák mind a rendszerrel, mind a Platinum Milk+ tejpótlóval elégedettek. A kialakított rendszer hatékonyságát eddig 30.000 malac eredménye igazolja.

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!