Hírvilág

Agro Napló
AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK TEJTERMELŐI DÜHÖSEK A VÁMOK EMELÉSE MIATT AFRIKAI SERTÉSPESTIS: AZ EFSA ÉRTÉKELI A TERJEDÉS MEGELŐZÉSÉRE IRÁNYULÓ INTÉZKEDÉSEKET

Az Egyesült Államok tejtermelői
dühösek a vámok emelése miatt

USA – Az USA-ban közel 1,4 milliárd font (100 pounds = 45,36 kg) amerikai sajt van a hűtőházakban. Ez körülbelül 4 font sajt minden amerikaira számítva, ami a legmagasabb mennyiség 1917 óta, amióta ezt a nyilvántartást vezetik.

Ez az összeg még magasabb lehet, mivel a két fő amerikai tejtermelő állam – Kalifornia és Wisconsin – viseli a Mexikó és Kína által az amerikai tejtermékekre kivetett megtorló vámok zömét. Mexikó és Kína július 5-én 986 millió dolláros vámot vetett ki az amerikai tejtermék importra – ebből 408 millió dollárt a sajtokra Kína és 578 millió dollárt Mexikó a tejtermékekre – megtorlásul a Trump adminisztráció acélra és az alumíniumra kivetett behozatali vámemelése miatt. Az USA tejtermék-exportja tavaly 5,5 milliárd dollárt tett ki, amelyből 1,3 milliárd dollár volt csak a Mexikóba irányuló kivitel, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. A mexikói tisztviselők azt állították, hogy a listájukat úgy állították össze, hogy „eltalálja” egyes meghatározó republikánus politikusok választókörzeteit: acél Indianából, Mike Pence alelnök otthona, sajtok Wisconsinból, Paul Ryan szóvivő körzete, motorcsónakok Floridából, Marco Rubio szűkebb hazája. Ráadásul a kivetett vámokon kívül az amerikai gazdák attól is félnek, hogy elveszíthetik Kanadába és Mexikóba irányuló eladásaikat, ha Trump beváltja azt a fenyegetését, hogy kilép az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodásból. „Ha az exportpiacok bezáródnak, látni fogjuk, hogy eljutunk arra a pontra, ahol a tejet a földre fogjuk kiönteni” – mondta Jeff Schwager, a Sartori Co Plymouth-i elnöke Wisconsinban a The New York Times-nak. – „Ez nagy hullámokat fog vetni az egész államban.” A Sartori generációk óta sajtot gyárt Plymouthban, több mint 100 tejtermelő farmtól vásárolja a tejet, az egész államból. Plymouth volt a helye a Nemzeti Sajttőzsdének, ahol a sajtok alapanyag­árait meghatározták. A 84 445 lakosú város „ a Világ sajt fővárosának” nevezi magát. Az összes Amerikában készült sajt mintegy 15 százaléka innen kerül ki.

A Sartori két legnagyobb külföldi piaca Mexikó és Kanada, és az amerikai sajtok drágábbak lesznek a mostani árnál. Az áremelkedés elegendő ahhoz, hogy a cég jelenlegi ügyfelei – beleértve az éttermi láncokat is – az európai versenytársakkal írják alá szerződéseiket – Schwager úr szerint. Elmondta még, hogy a sajt túltermelés már létrehozott egy tejbőséget a piacon, csökkentve a nyerstej árakat, és veszélybe sodorta mintegy 130 családi gazdaság működését az államban. Schwager úr becslései szerint az új vámtarifák 1,5%-kal, vagyis mintegy 4 millió dollárral csökkentik a 265 millió dolláros éves sajtértékesítésből származó bevételt. A júliusi határidős tejárak 12 százalékkal csökkentek, miután Mexikó bejelentette, hogy a tejtermékek vámjának emelésével válaszol az amerikai vámok emelésére. A jelenlegi ár 15,36 dollár/100 font, amely a 2017-es átlagár alatti a The Washington Post szerint. Piaci elemzők szerint az 500 font fehér cheddar sajt ára a múlt héten elérte a legalacsonyabb szintjét 2009 óta. Míg Wisconsin rendelkezik a legtöbb tejtermelő gazdasággal, mintegy 8500 farm, Kalifornia az egész ország No. 1 tejtermelője, amely 39 milliárd font tejet állított elő 2017-ben. Az állam az Egyesült Államok tejtermékeinek egyharmadát exportálja külföldre, nagy részét sajt és tejpor formájában, amelyek Mexikóban és Kínában nagyon keresettek. A tejipar 43,4 milliárd dollárral járul hozzá a Wisconsin állam gazdaságához. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája szerint az Egyesült Államok elleni megtorló tarifák mintegy egymilliárd dollárnyi wisconsini exportot fenyegetnek, beleértve a sajtot, a vörösáfonyát és a Harley-Davidson motorkerékpárokat. Annak érdekében, hogy elkerülje az Európai Uniónak az Egyesült Államokból származó termékekre kivetett vámokat, a Harley-Davidson azt mondta, hogy bizonyos termelést Európába fog vinni. A tejtermelők az egész USA-ban évtizedek óta foglalkoztak a tejfogyasztás csökkenésének megállításával, így sokat invesztáltak a sajtgyártásba és értékesítésbe. A mezőgazdasági termelők agresszíven értékesítették termékeiket a növekvő középosztálybeli népességnek Mexikóban és Ázsiában, különösen Kínában. Mexikó az amerikai tejtermék-export negyedét vásárolja.

Forrás: TheCattleSite News Desk, 2018. 07. 12.
Fordította: Gergácz Zoltán

Afrikai sertéspestis: az EFSA értékeli
a terjedés megelőzésére irányuló intézkedéseket

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) stratégiákat határozott meg az afrikai sertéspestis (ASF) járvány különböző szakaszaiban, a vaddisznóállományok kezelésére vonatkozóan: mit kell tenni a kitörés előtt, alatt és után. Ismert, hogy a vaddisznó fontos szerepet játszik a betegség terjedésében.

A július 11-én közzétett tudományos állásfoglalásban az EFSA szakértői megvizsgálták az európai vaddisznóállomány sűrűségét, értékelték az afrikai sertéspestis csökkentésére tett intézkedéseket, a fertőzött és egészséges vaddisznó állományok elkülönítésének lehetőségeit. Azt is meghatározták, hogyan lehet korán felismerni a betegséget. A járványkitörések kockázatának csökkentése érdekében, olyan intézkedéseket kell hozni, mint az intenzív vadászat és a vaddisznók etetésének tiltása. Ha a járvány folytatódik, kerülni kell a vaddisznó mozgását növelő tevékenységeket (például intenzív hajtás vadászatok). A szakértők nem tudták megállapítani a vaddisznóállomány sűrűségnek azt a küszöbét, amely alatt maradva a vírus terjedése megállítható lenne – az ASF olyan területeken is elterjedt, ahol a vaddisznóállomány sűrűsége alacsony. Az állásfoglalás kiemeli a rendszeres párbeszéd fontosságát valamennyi érintett fél között, a felkészültség növelése érdekében. Christian Gortazar, az EFSA ASF munkacsoportjának elnöke elmondta: „A szakértők egyetértettek abban, hogy alapvető fontosságú a tudatosság növelése azon szervezetek és magánszemélyek esetében, akik a vaddisznóhullákat fellelik, jelentik, ezzel segítve a betegség elleni küzdelmet.” A passzív felügyelet – az elhullott vaddisznók jelentése – továbbra is a leghatékonyabb módja az új ASF-esetek korai szakaszban történő kimutatására, a korábban betegségmentes területeken.

Felszólítás összehasonlítható adatok gyűjtésére! A tanulmány hangsúlyozza annak szükségességét, hogy összehangolják a vaddisznóállományokról az egész EU területén gyűjtött információkat, az adatok jobb összehasonlíthatóságának érdekében. Az információk feltöltésére az EFSA egy projektet – ENETWILD – támogat, amelynek célja összhangba hozni a vaddisznók földrajzi eloszlásának és sűrűségének Európa-szerte történő összegyűjtését.

Forrás: ThePigSite News, 2018. 07. 12.
Fordította: Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!