2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Veszteségforrások a növényvédelmi kijuttatás során – I. rész

Agro Napló
A növénytermelés biztonságának alapvető feltétele a növényvédelmi műveletek megfelelő időben történő hatékony elvégzése. A hatékonyságot a területteljesítmény és a munkaminőség együttesen határozza meg. A munkaminőség fogalma a célfelületen lerakódott permet fajlagos mennyiségével és annak egyenletes eloszlásával kapcsolatos.

A jelenleg alkalmazott kijuttatástechnika jellemzője, hogy a kiszórt permet átlagosan 50%-a nem kerül a célfelületre, egyes védekezéseknél a veszteség 90% is lehet, ami a költségeket jelentősen növeli. A hatékonyságot és a minőséget nagyon sok tényező befolyásolja: a munkaerő szakmai felkészültsége, a gép, a kijuttatandó anyag, a kártevők és kórokozók, a növényállomány jellemzői, és a klimatikus viszonyok.

A klimatikus tényezők és a növényállomány jellemzőinek hatása:

Klimatikus tényezők

A különböző vegyszerveszteségek mértékét különösen a kijuttatási technika, a részecskék mérete és fizikai tulajdonságai, továbbá a klíma (hőmérséklet, levegő páratartalma, szélsebesség) befolyásolják. A levegő és a talaj hőmérséklete egyaránt befolyásolhatja a kezelés sikerességét. A levegő relatív páratartalma ezzel együtt szintén meghatározó tényező. Vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a kis cseppek (Ø

A cikk szerzője: Dr. Pályi Béla

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!