Újdonságokkal várják a szakmát és a diákokat is a Szentlőrinci Gazdanapokon (x)

Agro Napló
Idén ünnepli 25 éves jubileumát a Szentlőrinci Gazdanapok, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb projektje. A szervezők a hagyományokat folytatva színvonalas szakmai programokkal készülnek: a mezőgazdasági kiállítás mellett szántóföldi gép- és technológiai bemutató, agrárfórum, szakmai konferencia és rengeteg egyéb érdekesség lesz a Pécstől nyugatra lévő településen.

Ebben az évben a helyi gazdaság és a vidék jövője áll majd a 25. Gazdanapok középpontjában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár 2018. augusztus 10–12. között várja a vendégeit. A rendezvény újdonságairól és a programokról beszélgettünk Pohl Marietta főszervezővel, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatójával.

Milyen kiemelt programok lesznek a Szentlőrinci Gazdanapokon?

A pénteki szakmai nap témája a helyi gazdaság és a vidék jövője lesz, ezen belül kiemeltük a precíziós gazdálkodást és agrárfórumot tartunk a vidékfejlesztésről. Ennek fővendége Dr. Mezei Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára lesz. Ráadásul ez a fórum beletartozik az agrár-szaktanácsadók 2018. évi kötelező továbbképzéséhez ajánlott szakmai rendezvény/képzés kategóriájába. Szombatra az állattenyésztőket hívtuk kerekasztal-beszélgetésre, melynek fókuszában a novemberben életbe lépő új állattenyésztési törvény és a kapcsolódó rendelkezések lesznek. A szakmai konferencián és az agrárfórumon neves előadók, az agrárpolitika jeles képviselői mondják el, mi várható a hazai mezőgazdaságban.

Az egyik idei újdonság, hogy elindítottuk a partnerország programot, amiben a szomszédos Horvát Köztársaság mutatkozik be közel 50 kiállítóval. Ehhez szervesen kapcsolódik az üzleti fórum, amikor az érdeklődő magyar szakembereknek és üzletembereknek lesz lehetőségük a közvetlen, business 2 business kapcsolatfelvételre egymással és a horvát vállalkozásokkal. Újra lesz Szentlőrinci Vágta, a fedett pavilonok kiállítóstandjain pedig a mezőgazdasági, élelmiszeripari cégek, a finanszírozási szektor, oktatási intézmények és az agráriumhoz kapcsolódó különféle ágazatok, üzletágak várják az érdeklődőket termékeikkel és szolgáltatásaikkal. A szabadtéri kiállításon mezőgépek hazai és külföldi gyártói, a Magyarországon forgalmazott márkák kereskedői, erőgépek, munkaeszközök, technológiák és kisgépek vonulnak fel, de lesz számos gazdasági haszonállat, különféle kisállatok és hobbiállatok is. Természetesen a kiállítók között a gasztronómiai hagyományok őrzői is ott lesznek; ételkóstolókkal, régies és új ízekkel, specialitásokkal készülnek az éhes és szomjas vendégek fogadására. A vásáron pedig népi iparművészek és kézművesek kínálják majd portékáikat, továbbá színes, szórakoztató programok, népies játékok és hagyományőrző bemutatók váltják egymást.

Honnan van az a hajtóerő, ami energiát ad a Szentlőrinci Gazdanapok megszervezéséhez?

Mindig bennem volt az, hogy tenni akarok a környezetemért, ami idővel egyre szélesebb kört jelentett. Szociálisan érzékeny, igazságszerető ember vagyok, és mindig nagy volt bennem a tudásvágy. A tudást nem csak az iskolában szereztem, sokszor a saját tapasztalataimat és a józan paraszti eszemet használom.

Hogyan helyezi át ezt a szemléletet a munkájába?

Először mindig saját magammal szemben támasztok elvárásokat, csak aztán kérhetek bármit is a munkatársaimtól, soha nem fordítva. Például amikor az államigazgatásban dolgoztam, akkor az ahhoz szükséges tudást kellett nagyon magas szinten elsajátítanom. Úgy nem várhatok el maximális teljesítményt a saját munkatársaimtól, ha én magam nem értek az adott témához.

Visszatérve a tanuláshoz: ha jól tudom, tart még a folyamat. Most mire készül, ha épp nem a rendezvényt szervezi?

Persze, sose lehet abbahagyni, mindig tanulok. A célom a gyakorlati, hasznos tudás megszerzése. Most a doktorimat írom, már csak 4 kredit kell ahhoz, hogy disszertálhassak a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájában.

Miről szól a doktori disszertáció?

A disszertációm témája a munkanélküliség egészségkárosító hatása. Több csoportot vizsgálok meg, köztük olyanokat, akik többgenerációs munkanélküliségben élnek. Az Ormánságban sajnos sok ilyen van. A probléma Baranya megye több térségét és települését, például Szigetvárt is érinti. Olyanokkal is beszéltem, akik néhány éve vesznek részt a közmunkaprogramban, és olyanokkal is, akik már elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon. Azt kutatom, hogy ez milyen hatással van az egészségre, az önképre és a környezetre. Motiválja-e a környezetét, vagy sem.

Ezeket a tapasztalatokat mennyire tudja használni a saját munkájában?

A cél, hogy annak, amit kutatok, legyen eredménye. A munkatársaimtól is hasonló hozzáállást várok a Baranya Megyei Vállalkozói Központban. Mindig támogattam azt, ha valaki tanulni akart, mert annak a tudás megszerzésén kívül az egész szervezetre is hatása van. A tudással egymást is tudjuk motiválni és segíteni. Talán ez az egyik kulcsa annak, hogy nagyon jó munkahelyi közegben dolgozom. Ez nem jelenti azt, hogy lazaság van, hanem azt, hogy mindenki tisztán látja, mikor, mit várnak el tőle, és mi a másokkal szembeni elvárás. Ez segíti a csapatmunkát. Mindig együtt húzzuk a szekeret. Ha valami nem jön össze, abban mindenkinek megvan a felelőssége. Ha pedig sikert érünk el, természetesen az is közös.

Milyen volt eddig a rendezvény megszervezése, mit lát és csinál másként női szemmel?

Valahol azt olvastam, hogy nőként sokkal több dologra oda tudunk figyelni, mint a férfiak. Remélem, ez a Gazdanapokon is látszik majd (nevet). Női szemmel nézve az első, ami eszembe jutott, az a harmónia volt. A mezőgazdasági típusú kiállítás tematikáját visszük végig a három napon. Ez nem azt jelenti, hogy itt traktort látok, ott meg fűnyírót. Hanem azt, hogy a szakmaiságban, a protokollban, a meghívott vendégek kiválasztásakor is tartani kell egyfajta irányt. 
A programokat pedig olyan elemekkel kell bővíteni, ami a látogatók számára is vonzó, fontos, vagy érdekes lehet.

Mi a rendezvény fő célkitűzése?

Az a célunk, hogy minél többen megismerjék ezt a szektort, és a fiatalok közül sokan válasszák ezt jövőjüknek. Higgyenek abban, hogy ebben a régióban is van jövő. Hogy nem kell külföldre menni, nem kell elmenni innen, itt is lehet boldogulni. Ha ezt az irányt meg tudjuk tartani, akkor aztán ezt mindig új és új ötletekkel, új elemekkel lehet színesíteni. De a harmónia az egész egységben mindvégig ott van.

A fiatalokhoz kapcsolódik a következő kérdés: mennyire érzékelik a generációváltást?

Szeretnénk ebben mi is részt venni, ezért indítjuk útjára az idén az Agro Naplóval közösen „A Gazdanapok Ászai“ vetélkedőt. Ami pedig a jövőt illeti, ennél sokkal nagyobb terveink is vannak az együttműködéssel. A célunk a mezőgazdasági szakmák ismertségének és népszerűségének növelése, különös tekintettel az ősszel kezdődő beiskolázási időszakra, hiszen az iskolák számára is nagyon fontos az utánpótlás. 

Csurja Zsolt

A Gazdanapok Ászai vetélkedő

A Gazdanapok 25 éve nem csak jubileumot jelent számunkra, hanem egy olyan korszakhatárt, amikor új hagyományokat is teremthetünk. Ezért amikor az Agro Napló megkeresett minket azzal, hogy együtt szervezzük „A Gazdanapok Ászai“ vetélkedőt, örömmel belevágtunk. Mi is érezzük a generációváltás szükségességét a mezőgazdaságban, ezért ezzel a vetélkedővel most a fiatalabb korosztályra figyelünk – mondja Pohl Marietta.

„A Gazdanapok Ászai“ vetélkedőben Baranya megye három mezőgazdasági szakközépiskolájának tanulói versenyeznek a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért. A villányi, a sellyei és a szentlőrinci intézmények nebulói különféle szakmai és játékos feladatokban mérik össze tudásukat, amelyek végén nyereményeket és ajándékokat kapnak. A szervezők azt tervezik, hogy a jövőben országossá bővítik „A Gazdanapok Ászai“ versenyt, amivel még több helyen be tudják mutatni azt a pozitív jövőképet, amire az agráriumnak szüksége van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58